fbpx

Supa de leurda, leurda la borcan, ciuperci cu leurda

Cercetatorii britanici au decretat leurda drept leguma secolului XXI. Pana sa apara insa cercetatorii britanici, au fost oamenii de stiinta latini, care au botezat planta Allium Ursinum, ce-i drept, in baza unor observatii facute de niste cetateni nordici, poate chiar britanici. Allium Ursinum inseamna „usturoiul ursului”. Oamenii care in acele vremuri au luat seama la ce se petrece in mediul inconjurator au vazut ca ursul, cand isi incheie hibernarea si iese din barlog, da iama in culturile spontane de leurda. N-o sti el ca leurda contine vitaminele desemnate de primele trei litere ale alfabetului si nici ca are saruri minerale de calciu, fier, fosfor, cupru si sodiu, dar se simte mult mai vioi consumand macar un ar de leurda dupa un somn de cateva luni. Asa cum pe noi ne invioreaza cafeaua de dimineata. De fapt, leurda curata organismul de toxine.

Leurda seamana la gust cu usturoiul, fiind mai putin iute si mirositoare decat el. Nu-i acelasi lucru cu usturoiul salbatic, desi multi comit confuzia asta. Are frunze verzi si lunguiete, mai late decat ale usturoiului, si virtuti terapeutice sporite rubedeniei sale. Cea mai importanta e purificarea sangelui. Incepand cu aprilie, o putem culege din locuri umede si umbroase din paduri sau chiar de pe campii. Daca facem asta, ar fi bine s-o taiem de la radacina, lasandu-i bulbul in pamant. Prin vara, face si flori, dar noua frunzele ne trebuie. Oricum, in piata gasim leurda din belsug. Sa vedem cum o mancam.

Citeste si:  Cum scoatem petele de fructe si legume

Supa de leurda si alte legume

Ingrediente:
2 legaturi de leurda
1 legatura de ceapa verde
1 ceapa uscata
1 telina
1 morcov
o jumatate de ardei gras
50 ml ulei
100 g orez
1 legatura de macris
150 g smantana
2 oua
sare, piper.

Mod de preparare:
Ceapa uscata o tocam marunt, ardeiul gras il facem fasiute, morcovul si telina le dam pe razatoare. Toate aceste legume le calim intr-o oala, apoi turnam peste ele 1,5 litri de apa. Dupa ce apa clocoteste, punem leurda si macrisul taiate fasii sau rupte si ceapa verde tocata, atat tulpinile, cat si frunzele. Separat fierbem orezul, pe care il vom strecura, ca sa iasa supa mai limpede. Lasam sa fiarba la foc mic 30 de minute. Punem sare si pieper proaspat macinat. Dupa ce am incorporat orezul (care trebuie sa fiarba 25 de minute), stingem focul. Dregem supa cu galbenusurile a doua oua, batute cu smantana. In castronelul in care le batem adaugam supa cate putin si sufland in ea, spre a nu se branzi compozitia. Macrisul l-am pus pentru acreala. Daca nu vrem supa acra, nu-l punem.

Citeste si:  Cannelloni cu pui si sos de rosii si sardine venetiene

Leurda cu nuci la borcan

Ingrediente:
la 6 legaturi de leurda, 3 linguri de miez de nuc?
1 lingura sare grunjoasa
50 ml ulei de masline extravirgin.

Mod de preparare:
Frunzele de leurda le spalam bine si le lasam sa se usuce perfect. Miezul de nuca il zdrobim cu un pisalog sau il acoperim cu o hartie si trecem peste el cu vergeaua de aluat, astfel incat sa ramana maruntel, dar nu facut pulbere. Taiem in fasii mici frunzele de leurda si le amestecam cu sarea si miezul de nuca. Le indesam cat putem de bine in borcan, turnam deasupra uleiul de masline si inchidem ermetic. Pastram borcanul intr-un loc in care nu bate soarele. Dupa ce dispare leurda prospata, desfacem borcanul si putem folosi leurda noastra la salate, pe paine prajita sau langa oua fierte si branza.

Citeste si:  Cum sa ai plante sanatoase in interior

Ciuperci umplute cu leurda

Ingrediente:
200 g ciuperci
2 legaturi de leurda
100 g branza de vaci
1 lingurita chimen
1 lingurita cimbru
50 ml ulei
sare, piper.

Mod de preparare:
Leurda o curatam si dam in cateva clocote, cat sa o inmuiem. O scurgem bine si tocam frunzele. Branza de vaci o frecam cu chimenul. Curatam si spalam ciupercile, lasandu-le palariile intregi si rupandu-le piciorusele, pe care le tocam. Amestecam branza cu leurda si picioarele ciupercilor. Punem sare si piper. Ungem interiorul palariilor cu foarte putin ulei, apoi punem umplutura. Le bagam la cuptor intr-o tava fara nimic altceva, in care ciupercile isi vor lasa zeama. Se coc in cel mult 30 de minute.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.