Supa de moare cu carnati si pasta de ficat de gasca

Stiti bancul acela despre moare? Un om bolnav in ultimul grad merge la doctor. Dupa ce termina cu el, doctorul ii zice asistentei, crezand ca pacientul nu-l aude: „Intr-o luna, moare“. Bolnavul merge acasa si, vreme de o luna, bea in fiecare zi o stacana de moare, cum ii spun ardelenii zemei de varza murata. Si uite-asa, omul nu mai moare.

O da sau nu rezutate miraculoase in terapii, dar cu siguranta ca moarea in oala de ciorba nu poate duce la nimic rau. Din bucataria transilvaneana, am extras si cealalta reteta. Speram ca publicul nostru deja moare de pofta.

Citeste si:  Broasca testoasa

Supa de moare cu carnati

Ingrediente:
300 g carnati afumati
1 l moare (zeama de varza murata)
200 g varza murata
o lingura de untura
o lingura de faina
o ceapa
100 g smantana
boia de ardei iute.

Mod de preparare:
Zeama de varza cu un litru de apa se pun la fiert impreuna cu varza spalata in mai multe ape si taiata fideluta. Se incinge untura, peste care se presara faina si se lasa pana cand se rumeneste, apoi adaugam un varf de cutit de boia si stingem cu apa rece. Compozitia se toarna in oala. Mai punem acolo ceapa tocata si carnatii taiati felii late de circa 1 cm. Se lasa totul sa fiarba. Dupa ce am stins focul, amestecam cu smantana. Zeama de varza e destul de sarata. Cine mananca foarte sarat poate rezolva problema la el in farfurie.

Citeste si:  Culori traditionale pentru dormitor

Pasta de ficat de gasca

Ingrediente:
500 g ficat de gasca
100 g untura de gasca
3 oua
100 g smantana
50 g unt
2 cepe
sare, mustar.

Mod de preparare:
Ficatul se taie in felii foarte subtiri, ceapa se toaca si ea marunt si totul se inabusa in untura de gasca pana devine moale. Ficatul si ceapa se trec prin sita (la nevoie, e bun si mixerul). Untul frecat spuma il amestecam cu galbenusurile fierte date si ele prin sita (mixer) si cu smantana. Dupa ce pasta de ficat si ceapa s-a racit, o amestecam cu ingredientele care au format cealalta compozitie, plus sare si piper dupa gust. Se raceste bine in frigider. Se intinde pe paine garnisindu-se cu feliute de gogosari si castraveti murati.

Citeste si:  Decorarea casei in stil asiatic

Un comentariu
  1. Reteta de supa de moare cu carnati o fac in fiecare an de Anul nou, avand in vedere ca este acra. E foarte gustoasa. O prepar exact asa cum ati scris voi, am reteta intr-o carte de bucate veche, primita de la bunica mea (din Cluj). Parerea mea este ca ar fi trebuit sa publicati aceasta reteta iarna, cand e buna moarea, acum cred ca nici nu se mai gaseste, ramanem doar cu pofta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.