Supa de rosii cu galuste de branza si gratar cu saramura

Daca avem ocazia sa facem un gratar, cat se frige carnea, e o nimica toata sa punem pe jar si niste rosii si ardei iuti. In unele zone ale tarii, cum ar fi Oltenia, saramura aceasta, numita chisca, se mananca precum ciorba, cu lingura. Cu ardei iute cu tot! S-ar putea spune ca astazi va propunem o supa si o ciorba…

Supa de rosii cu galuste de branza

Ingrediente
Pentru supa:
1 kg rosii
1 ceapa
5 catei de usturoi
50 ml ulei de masline
2 foi de dafin
patrunjel verde
piper, sare.
Pentru galuste:
1 ou si 1 albus de ou
100 g branza brie
1 lingura pesmet
1 lingura ulei de masline
100 g gris
1 virf de cutit de bicarbonat
sare.

Mod de preparare:
Spalam rosiile, le taiem si le decojim. Le tocam apoi mai marunt. In oala punem la calit, in ulei de masline, ceapa si usturoiul tocate fin. Dupa doua minute, turnam rosiile in oala si apa in aceeasi cantitate cu ele. Punem foile de dafin, piper macinat si sare. Lasam la fiert, pana punem galustele, 25 de minute.
Cum facem galustele. Oul intreg il batem foarte bine, dupa ce presaram pe el sare. Mai punem o lingura de ulei de masline si branza brie data pe razatoare, amestecam bine, dupa care incorporam celalalt albus, batut spuma. Dupa ce omogenizam compozitia punem pesmetul si un praf de bicarbonat, iarasi amestecam, apoi turnam, sub forma de ploaie, grisul. Cu o lingura uda punem galuste in supa de pe foc. Le lasam la fiert nu mai mult de trei minute. Dupa ce stingem, presaram pe supa patrunjel tocat.

Citeste si:  12 pasi catre renovarea de vis

Saramura cu rosii coapte pentru gratar

Ingrediente:
carne de pui sau peste
2 capatani de usturoi
1 kg rosii
sare grunjoasa
5-6 ardei iuti.

Mod de preparare:
Usturoiul e preferabil sa-l luam romanesc, de gradina. Se curata mai greu decat cateii aceia gigantici, cumparati in ambalaj de plasa, dar are un gust sensibil mai bun. Cateii ii zdrobim cu pisalogul, cu sare grunjoasa. Turnam apa cam cat doua treimi din cantitatea de rosii si punem mujdeiul intr-o cratita. Il incalzim pe un colt al gratarului, fara sa fiarba. Vom pune in aceeasi cratita rosiile coapte. Rosiile le taiem in doua si le punem pe gratar cu miezul deasupra. Trebuie sa stea la copt circa o jumatate de ora. Le dam deoparte si le curatam coaja, fara sa irosim zeama din rosii, iar miezul il amestecam cu mujdeiul. Punem la copt si ardei iuti, de preferinta lungi. Ii vom aseza in castronul cu saramura, astfel incat cine vrea sa-i apuce de codita. Rosiile, mujdeiul si ardeii trebuie sa stea o jumatate de ora laolalta, sa-si intrepatrunda gustul. Turnam apoi saramura calda intr-un castron, scufundand in ea bucatile de carne, dupa preferinta. E recomandabila o mamaliga. In lipsa unui gratar, rosiile coapte se pot face si in cuptor sau la grill.

Citeste si:  Reamenajarea bucatariei

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.