Supa de vita cu pirosti si tochitura cu ou si mamaliga

Supa cu pirosti (sa nu cititi pirostrii!) vine din Dobrogea si e un melanj intre felul unu si felul doi. Nici macar paine nu ne mai trebuie! Din pirosti ne servim cu mana apoi, ca sa lunece mai bine imbucatura pe gat, luam si cateva linguri de supa. In caz ca tot ne mai e foame dupa aceste doua feluri intr-unul singur, tochitura n-are cum sa nu ne rezolve.

Supa de vita cu pirosti

Ingrediente:
Pentru supa:
500g carne de vita cu os
4 morcovi
2 cepe
1 pastarnac
1 radacina de patrunjel
1 radacina de telina
sare.

Pentru aluatul de pirosti:
500g faina
2 oua
200 ml lapte
25 g drojdie
1 lingura de ulei
1 lingurita de zahar
sare.

Pentru umplutura pirostilor:
carnea fiarta din supa
1 ceapa
1 lingura de ulei
1 ou
sare, piper.

Citeste si:  Panselute

Mod de preparare:
Supa o preparam punand la fiert ingredientele necesare. Mai intai carnea, avand grija sa indepartam spuma, apoi, dupa o jumatate de ora, toate legumele intregi. Fierbem totul la foc mic, o ora cel putin. Aruncam cepele, pastarnacul si patrunjelul. Scoatem carnea. In zeama ramasa vom lasa morcovii taiati bucati mari si telina facuta feliute.

Am preparat intre timp alautul. In laptele caldut am amestecat drojdia, apoi din toate ingredientele am framantat coca, pe care am lasat-o undeva la caldura sa dospeasca pana s-a facut de doua ori pe cat era.

Trecem la umplutura. Carnea fiarta o scoatem de pe os si o maruntim, s-ar putea sa nu mai avem nevoie de masina de tocat. Amestecam carnea cu ceapa tocata marunt si calita in ulei si cu oul batut. Saram si piperam. Luam gogoloaie de aluat in mainile unse cu ulei si le turtim pana ajung la forma si marimea unei guri de cana. Punem peste ele o lingura de umplutura, indoim aluatul si il lipim la margini, prin presare. Acestea sunt pirostile. Le punem la cuptor, intr-o tava unsa fin cu ulei, pana se rumenesc.

Citeste si:  Certificatul nu minte

Punem supa in castronase sau farfurii si pirostile pe un platou, ambele fierbinti. Mancam din ele alternativ.

Tochitura cu ou si mamaliga

Ingrediente :
300 g carne macra de porc
300 g ficat de porc
200 g costita afumata
200 g carnati afumati
200 g bulion
300 g rosii
3-4 catei de usturoi
50 ml ulei
sare, piper
300 g branza de burduf
mamaliga
oua.

Mod de preparare:
Punem la prajit intr-o cratita carnea de porc (in principiu, pulpa) si costita taiate cubulete. Cum s-au rumenit un pic, punem si ficatul taiat felii mici, il lasam cateva minute la prajit si turnam o cana de apa. Lasam la fiert la foc mic, acoperind cratita cu un capac, inca vreo 15 minute. La jumatatea intervalului de timp, am pus si carnaciorii facuti felii de 0,5 cm grosime. Punem sare, piper, bulionul si rosiile decojite si tocate sau zdrobite cu furculita. De asemenea, zdrobim si usturoiul si-l adaugam in mancare. Mai lasam 10 minute pe foc, mestecand din cand in cand. Daca sosul e prea gros, mai turnam un pic de apa.
Punem tochitura in farfurie cu branza de burduf faramata deasupra si un ou ochi. O mancam cu mamaliga.

Citeste si:  Retete de la Pastorel Teodoreanu: Sarmale moldovenesti si salata de langusta fara langusta

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.