fbpx

Tapetul, o alegere din nou la moda

Traditia decorarii peretilor dateaza inca din vremea romanilor si a vechilor egipteni Cateva secole mai tarziu, obiceiul se intalnea in zonele mai reci, unde oamenii isi tapetau peretii in incercarea de a tine camerele cat mai calduroase. Cu timpul, tapetul a ajuns si in Europa, in castelele si palatelor familiilor instarite, unde avea un rol pur decorativ. In anii 1500, bogatii isi impodobeau peretii cu matase, brocart, catifea si chiar piele stantata. Tapetul, asa cum il stim astazi, a aparut ca un substitut mai ieftin al tapiteriilor pretioase.

Dupa o perioada in care nevoia de simplitate a exclus folosirea tapetului, el a revenit la moda, datorita designer-ilor care au aratat lumii intregii ca si tapetul imprimat poate contribui la simplitatea unei camere. Interioarele contemporane abunda in imprimeuri simple, florale, geometrice sau abstracte.

Tapetul este modalitatea perfecta de a infrumuseta o camera ce pare anosta. El dicteaza stilul camerei, fara a mai fi nevoie de alte elemente. Este lavabil, usor de folosit, usor de intretinut. Exista atatea modele incat nu mai este nevoie sa obtii culoarea dorita dintr-un amestec. Nu mai trebuie sa-ti faci griji in legatura cu alaturarea a doua sau mai multe culori, caci poti vedea produsul finit inca dinainte de a-l cumpara. Mai trebuie doar sa stii ce s-ar potrivi in casa ta si cum sa creezi efectul optic dorit.

Citeste si:  Tips-uri pentru un dormitor romantic

Culorile calde (rosu, galben, portocaliu) sunt cel mai des folosite in spatiile in care se aduna familia si in camerele nordice, racoroase, neatinse de razele soarelui. Studiile au aratat ca aceste culori dau impresia de caldura fizica, de aceea sunt foarte populare in climatele mai reci.

Cuorile reci (albastrul, verdele, griul) intense sunt proaspete si dramatice, pe cand cele pale dau impresia de liniste. Culorile reci fac o camera sa para mai mare, de aceea sunt folosite des in sali de baie, bucatarii, holuri si alte camere mici.

Culorile neutre (alb, gri, bej) sunt de obicei combinate cu o culoare calda sau rece. Peretii in culori neutre ofera un decor care nu pune in umbra obiectele de mobilier si accesoriile. Tapetul neutru este perfect pentru a pune in evidenta tablourile, sculpturile sau alte obiecte de arta pretioase.

Citeste si:  Sa insanatosim planeta, traind ecologic!

Culorile deschise creeaza camere spatioase, vesele. Spatiul pare mai mare si tavanul mai inalt. Pentru ca reflecta mai multa lumina, culorile deschise pot da luminozitate unei camere nordice sau unui hol intunecos. Din contra, culorile inchise fac camera sa para mai mica, mai intima. Un tavan prea inalt poate parea mai jos daca este tapetat cu o culoare inchisa. De asemenea, aceste culori ascund foarte bine defectele si rezista mai mult in zonele cu trafic intens.

Alegerea imprimeului va avea o mare influenta asupra aspectului final al camerei. Imprimeurile abstracte dau camerei un aspect contemporan, cele florale sugereaza o tema traditionala sau romantica in functie de marimea elementelor si de culoare. Camerele in stil clasic cer un imprimeu cu arabescuri de dimensiuni mai mari sau mai mici.

Imprimeul cu elemente mici, in culori dechise si reci, fac o camera sa para mai spatioasa. Daca elementele sunt in culori calde si inchise, se intampla exact opusul. Dar imprimeul cu elemente mari da aspectul cel mai interesant oricarei camere; ea va parea mai mica si mai intima. Daca sunt aplicate pe toti peretii, imprimeurile geometrice dau impresia de continuitate. Liniile au acelasi efect ca si pe imbracaminte. Cele verticale fac tavanul mai inalt, pe cand cele orizontale fac camera mai joasa si mai larga.

Citeste si:  Retete de toamna: hummus si rulada cu branza si dovleac

Tapetul texturat, cum este cel din bambus, pai de orez, vinil, da impresia de calitate a suprafetei si atrage orice privire. Bambusul este ecologic si foarte potrivit pentru camerele rustice sau tropicale.

Un perete ramas gol in urma decorarii se poate acoperi cu un fototapet. Este o alegere la moda, eleganta si rafinata, iar posibilitatile sunt nenumarate. Un macro floral se potriveste in orice interior, de cele clasice pana la cele mai moderne. Peisajele montane, marine, sub marine sau citadine se aleg in functie de stilul in care s-a decorat casa.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.