fbpx

Tendinte tot mai noi in iluminat

Casa pe care trebuie s-o iluminam o avem deja si nu-i mai putem schimba orientarea. Ferestrele indreptate catre rasarit scalda o incapere in lumina naturala in prima parte a zilei, pe cand cele care dau spre apus o fac in partea a doua, atat cat o fac, in acea perioada din an in care ziua e lunga.

Indreptarea spre sud sau spre nord a ferestrelor inseamna lumina naturala constanta cat sta soarele pe cer. Corpurile noastre de iluminat vor tine seama, in primul rand, de necesarul fiecarei incaperi. Lumina artificiala e menita sa existe acolo unde avem nevoie de ea in scopuri practice, dar si sa dea personalitate unor zone aparte din casa.

Lumina generala e cea distribuita uniform intr-o camera. Cel mai des intalnit tip de iluminat general este cel provenit de la o lustra pusa in mijlocul tavanului. Dezavantajul il reprezinta umbrele foarte contrastante care iau nastere in incapere si faptul ca tavanul va parea mai jos decat e. Lumina locala e cea de care avem nevoie strict pentru o activitate care ne solicita vederea. La citit sau la masa de lucru, indiferent de natura lucrului nostru. Al treilea tip si ultimul de iluminat artificial il reprezinta cel decorativ, prin care cautam sa punem in lumina, la propriu si la figurat, un tablou, o statueta, orice alt element de decor.

Citeste si:  Casa ta, ca o cabana

Camera cea mai reprezentativa pentru locuinta este livingul. Nu ne vom zgarci cu iluminatul sau. Nu e nevoie, evident, ca luminile sa stea aprinse zi si noapte, dar la o ocazie importanta va trebui sa facem fata sub acest aspect. Modalitatile moderne de a lumina azi o casa nu mai seamana cu acelea clasice. Panourile luminoase, spre exemplu, care sunt indicate la un interior urmand, de asemenea, o linie moderna. Puteti utiliza unul singur sau mai multe, puteti chiar sa le uniti, dand nastere unui intreg perete de lumina. Efectul va fi spectaculos. Din materiale diverse, din combinatii de forme si stiluri au iesit panouri luminoase care sa se potriveasca interioarelor de mai toate felurile. Ceea ce nu-i deloc de neglijat: consumul energetic al panourilor luminoase e unul convenabil.

Tablourile fluorescente inseamna o alta cucerire a tehnicii de ultima ora, care pune accentul pe estetic. Asezate pe perete, ele pot trece si drept tablouri-tablouri. Imitand aspectul candelabrelor, aduc a picturi digitale.

Lampa pentru podea da si ea un efect spectaculos, mai cu seama ca are culori pe care le putem schimba in functie de starea noastra de spirit si de evenimentul caruia ii suntem gazda.

Dormitorul are neaparat nevoie de doua surse de lumina: una ambientala si alta pentru citit, cusut sau ce vrem sa mai facem fara sa ne stricam ochii. In bucatarie, in general un corp de iluminat asezat in tavan rezolva problema. Doar in cazul unei bucatarii mai spatioase decat media, lumina generala poate fi completata de una locala, destinata unor locuri cu functiuni precise: unde gatim sau unde mancam. La fel in baie: lumina uniforma poate fi insotita de una care sa deserveasca oglinda. Ledurile reprezinta o idee fericita pentru camera de baie: ele pot fi incorporate in pereti si chiar in podea, iar de vom avea vreodata nevoie de o lumina colorata, ledurile vor fi gata sa ne-o furnizeze.

Citeste si:  Trucuri pentru casa ta

Un procedeu care in ultima vreme a castigat teren in amenajari si decoratiuni e iluminarea indirecta. E lumina in incapere, dar nu zarim sursa ei, cum ar fi un bec, pe nicaieri. Asta pentru ca becurile stau mascate si nu lucesc vederii noastre in mod direct. Ele lumineaza o suprafata puternic reflectorizanta, cum ar fi un tavan lacuit. Luminatul aceste prin deviere e bun pentru incaperi pe care nu le vrem scaldate in lumina. Lumina e mai blanda decat cea provenita de la surse clasice si umbrele sunt mai estompate.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.