fbpx

Termeni culinari – partea a2a

Please select a featured image for your post

Daca in prima parte a acestu articol v-am trezit interesul cu termeni pe care poate nu ii stiati, continuam micul dictionar culinar cu cativa termeni noi, care poate va sunt deja cunoscuti, insa important este sa ii trecem in revista si pentru incepatoarele in domeniul culinar.

Despre fezandare veti auzi cel mai probabil in reteta cu vanat, petru ca fezandarea este o tehnica prin care carnea de vanat se fragezeste. Aceasta fezandare se face fie prin pastrarea carnii la temperaturii foarte scazute, fie prin expunerea la vant, aceasta fiind metoda clasica, cel mai des folosita de vantaori inca din mosi stramosi. Carnea de vanat trebuie sa treaca prin acest proces de fragezire pentru ca are anumite toxine care o pot face periculoasa. Fezandarea insa distruge toxinele, lasand carnea fragenda si nu mai buna de gatit. Un dezavantaj al acestui proces este ca prin frezandare, carnea capata un miros greu si in genreal nu mai poate fi gatita in varianta light, fiind nevoie de sosuri si condimente puternice, care sa acopere mirosul.

Citeste si:  Paturi rabatabile
Impanarea se foloseste in special la fripturi, dar nu numai si este rocedeul prin care, cu ajutorul unui cutit ascutit, face gauri de mici dimeniuni in la suprafata unul aliment, pentru a putea introduce in interior alte ingrediente si condimente, astfel incat acesta capata o aroma deosebita. De exemplu, o friptura reusita de miel, se impaneaza cu bucati de slaninuta afumata sau catei de usturoi. Glasare vs caramelizare. De multe ori, termenele sunt folosite ca fiind sinonime, insa nu este neaparat cazul. Caramelizarea se refera la topirea zaharului, de obicei la abur, pentru ca acesta sa nu se arda si amestecarea continua, la flacara mica, pana la obtinearea unui sos de caramel cu care se acopera fructele sau chiar carnea. Glasarea este un procedeu asemanator, in sensul ca se acopera un aliment cu un strat subtire de sos, de condimente sau alte ingresiente, insa acestea nu e neaparat sa fie caramel si nici macar nu trebuie sa fie dulci. Glasarea se poate face si cu ingrediente solide, cum este in cazul glasarii unei prajituri cu zahar pudara.

Citeste si:  Abutilon - copacelul din casa noastra
Bouquet Garni este o denumire foarte pompoase pentru o legatura de plante aromatice folosite la supe, ciorbe, sosuri sau tocanite. Un bouquet garni contine in mod normal patrunjel, funze de telina, foi de dafin, fire de cimbru, marar si leustean, insa compozitia poate varia. Plantele aromatice sunt fie introduse intr-un saculet de panza, care este lasat sa fiarba impreuna cu restul ingredientelor si apoi indepartat, fie toate verdeturile sunt legate cu o sfoara, pentru a fi mai usor de indepartat inainte de servire.

Marinarea este procesul prin care carnea se acopera cu un lichid condimentat, lapte, otet, ulei sau pur si simplu apa, conditia fiind sa fie foarte bine condimentata. Cand marinarea e pe baza de otet si sare, ea este folosita nu atat pentru marinarea produselor ce urmeaza sa fie consumate imediat dupa ce sunt scoase de la marinat, ci este o modalitate de pastrare a carnurilor pe termen lung.

Citeste si:  De ce ne ingrasam - partea II
Wok-ul este o tigaie specifica bucatariei asiatice, tigaie care are fundul foarte ingust, insa o deschidere foarte mare, de pana la 2 m. In Wok se prepara mancarea stir-fry, respectiv mancarea prajita la temperaturi foarte mari si cu foarte putin adaos de ulei. De obicei, in Wok se gateste astfel: se incing 2 linguri de ulei, se calesc in ele 2 catei de usturoi pentru aroma, apoi se indeparteaza usturoiul si se ruemneteste foarte repede carnea, taiata fasii. Se scoate carnea si se tine la cald, apoi se prajesc rapid legumele. Cand legumele sut prajite, se repune carnea si se consimenteaza cu sosuri, dulce acrisor, de peste, de soia etc.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.