Termoizolarea – artificiala sau naturala?

O locuinta termoizolata, fie ea apartament de bloc sau casa, mentine o temperatura suportabila, chiar placuta, in timpul verii. Investesti in lucrare, desigur, dar o faci doar o data. Dupa aia, in orice vara, esti scutit de durerea de cap pe care ti-o da instalatia de aer conditionat atat cand functioneaza, cat si cand ii regasesti pe factura contributia la curentul consumat. Iarna, o izolare termica bine facuta reduce costul incalzirii la jumatate.

Polistirenul stapaneste cartierele

Polistirenul expandat e cel mai folosit material ca izolant termic. Fiind poros, zidurile pot respira prin el, altfel s-ar pricopsi cu niste pete de igrasie care e drept ca nu s-ar vedea, dar si-ar trada prezenta prin miros si umiditatea degajata.

E o moda care castiga teren aceea a blocurilor pestrite. Cad de acord sa isi izoleze termic exterior apartamentele cativa proprietari de la acelasi etaj sau chiar un singur locatar. Pentru ca depinzi intrucatva si de vecinii care n-au facut termoizolare, la bloc se impune sa faci lucrerea aceasta atat in interior, cat si in exterior. Polistirenul aplicat pe fatada va avea, in principiu, grosimea de cel putin 10 centimetri. Alegerea termoizolantului depinde de mai multi factori, cum ar fi punctul cardinal inspre care da fatada, gradul de umiditate a aerului, grosimea zidului, materialul din care e construit. De aceea, un specialist ar fi de dorit sa-si spuna cuvantul atunci cand purcedeti la izolarea casei.

Citeste si:  Bucataria High-Tech - inovatia viitorului

Sigur ca nu oricine se pricepe la constructii si ar insemna pierdere de vreme pentru el sa asiste la munca meseriasilor, dar ar putea sa invete cateva lucruri neaparat necesare in aceasta opera, spre a se convinge ca pasii sunt urmati asa cum trebuie. Polistirenul expandat se lipeste de zid cu adeziv, apoi se fixeaza in dibluri. Acestea trebuie sa patrunda cel putin 5 centimetri in materialul de constructie. Daca e vorba de caramizi cu goluri, sa patrunda 8 centimetri. Dupa ce-au fost puse diblurile, se aplica plasa de armare, peste care vine inca un strat de adeziv, iar la sfarsit vine tencuiala decorativa.

Citeste si:  Racoarea apelor pe terasa ta

Pentru ca, pe timp de iarna, sistemul termoizolant sa nu-si piarda reflexele, ca sa zicem asa, daca avem camere pe care nu le folosim si le tinem neincalzite, le vom incalzi din cand in cand. Peretii dinspre exterior ai unei camere termoizolate nu vor fi ocupati de sifoniere, biblioteci sau alte mobile de mare gabarit. Circulatia aerului nu trebuie obstructionata.

Lana, canepa si lemnul vin din urma

In tarile din vestul Europei, unde grija fata de tot ce incepe si se termina cu eco e mare, materialele naturale folosite ca izolanti termici devin din ce in ce mai cautate. „Invata de la oaie sa ai blandetea sa“, spune un vers celebru, desi cu autor nu tocmai cunoscut. In afara de asta, de la blajina dobitoaca ar mai putea invata omul sa se izoleze termic.

Citeste si:  Pui in vin rosu

De altfel, a si facut-o, cand si-a confectionat cojocul. Tehnologia insa evolueaza, astfel ca si imobilele au trecut la termoizolarea cu lana. Alta materie prima naturala care intra in termoizolatii e canepa industriala. Initial, in proportie de 10 %, izolatia aceasta continea fibre artificiale, dar s-a gasit un inlocuitor demn pentru ele: fibrele de porumb, care confera materialului aceeasi stabilitate. Aschiile de lemn, rumegusul care apar la fabricarea cherestelei constituie materia prima pentru termoizolatiile din fibra de lemn.

Placi flexibile sau rigide, ele indeplinesc de minune rolul de izolant atat tarmic, cat si fonic. Argila, pluta, paiele sunt alte materiale care tin de cald iarna si de racoare vara.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.