Tigaia WOK – Secrete de utilizare

Please select a featured image for your post

Am stabilit in prima parte a acestui articol cam care sunt tigaile WOK pe care le veti gasi in hypermarketurile de la noi si sper ca v-am ajutat sa il gasiti pe cel potrivit tipului de aragaz pe care il aveti si mai ales pentru tipurile de mancarea pe care doriti sa la gatit. In afara de prajirea in ulei putin si foarte incins, in WOK puteti praji si in cantitati mai mari de ulei, comportandu-se asemanator cu o friteuza, ideala pentru procedeul de „deep fry”. Pentru plita electrica insa, WOK-ul nu este cel mai potrivit vas de gatit, in primul rand pentru ca aceasta nu produce o cantitate foarte mare de caldura intr-un timp foarte scurt, asa cum presupune tehnica „stri fry”. Insa se poate folosit pentru fierbere sau gatit la aburi. Care ar fi avantajele folositii WOK-ului?
In primul rand, e foarte bine de stiut ca aveti nevoie de o cantitate infima de ulei atunci cand gatiti in WOK, cu atat mai mult cand acesta e de calitate si nu permite lipirea ingredientelor de tigaie. Aveti doua variante in ceea ce priveste punerea uleiul in WOK: fie puneti uleiul inainte de a pune tigaia pe foc si apoi le lasati sa se incinga foarte bine impreuna, fie puneti WOK-ul pe foc si il lasati sa se incinga pana cand scoate putin fum si atunci adaugati uleiul.
Constructia WOK-ului, respectiv cu fundul putin aplatizat sau rotund, care permite ca doar o suprafata mica sa se incinga foarte tare, precum si faptul ca tigaia e prevazuta cu striatii pe margini, va ajuta sa controlati foarte bine temperatura la care se gateste fiecare ingredient in parte. De exemplu, prima se va adauga intotdeauna carnea, taiata bucatele mici sau cubulete si se va praji initial pe fundul WOK-ului, unde temperatura este foarte ridicata si uleiul foarte incins, apoi, cand este aproape gata, se va impinge pe marginile WOK-ului, unde temperatura este mai moale. Striatiile de pe margini nu vor lasa carnea sa alunece inapoi in WOK, in tmp ce in mijloc puteti adauga alte ingrediente.
Citeste si:  Decorarea peretilor
Un alt avantaj este faptul ca WOK-ul permite controlarea temperaturii si cantitatii de ulei in care pregatiti fiecare ingredient. De exemplu, atunci cand carnea este data deoparte, se pot gati legumele, iar daca doriti sa adugati mai mult ulei, acesta nu va afecta carnea. De cele mai multe ori insa, procedeul gatitului in WOK se desfasoara cam asa: se incinge uleiul, apoi se aromatizeaza, prin calirea de usturoi sau ghimbir, care insa sunt eliminate din ulei, apoi se prajeste carnea, la temperatura foarte mare si amestecand in continuu, apoi se scoate din tigaie si se lasa la scurs. Urmeaza legumele, care se gatesc tot dupa metoda stir fly, iar la sfarsit, toate ingredientele se reintroduc in WOK si se adauga diverse sosuri sau condimente.
Citeste si:  Limba afumata cu hrean, carnati si sarmale
Faptul ca WOK-ul este adanc si cu diamentru mare va va ajuta din doua puncte de vedere: va ajuta sa amestecati mult mai usor mancarea, mai ales ca procedura presupune sa amestecati in continuu, dar va si impiedica ingredientele si uleiul sa sara din tigaie si sa va stropeasca sau sa faca un dezastru pe aragaz.
Citeste si:  Curatenia de iarna
Daca v-am convins sa cumparati un WOK si sa va bucurati de beneficiile lui, nu ezitati sa cititi articolul despre retetele pentru WOK, ideale pentru a inaugura noua achizitie.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.