Tot ce trebuie sa stii despre foame

Please select a featured image for your post

Pentru a putea sa tii sub control kilogramele si a-ti mentine silueta, trebuie sa te lupti mereu cu senzatia de foame. Insa, pentru ca lupta sa fie cinstita, trebuie sa stii cat mai multe despre foame, dusmanul public numarul 1 al siluetei.

Cand esti cu adevarat infometata? Atunci cand nivelul de glcogen din ficat scade sub o anumita valoarea, apare senzatia de foame. Nivelul de glicogen la care se activeaza foamea difera in functie de varsta si greutate, dar si de activitatile pe care le desfasori in fiecare zi. Foamea este semnalul de alarma prin care organismul te anunta ca are nevoie de mancare sau de energie De obicei, senzatia de foame apare a 3-4 ore dupa ce ai lucat ultima masa, insa senzatia de foame resimtita la nivelul stomacului, apre numai dupa 12-14 ore in care nu ai mancat nimic. Sunetele ciudate pe care la face stomacul si pe care la asociem cu foamea, nu au legatura directa, fiind vorba de sunetele produse de gase si lichide in interiorul stomacului.

Citeste si:  Securitatea casei tale
Foamea este o necesitate. Senzatia de foame apare pentru a genera un raspuns din partea organismului, respectiv din partea ta. Din acest punct de vedere, oamenii sunt la fel ca si animalele, trebuie sa isi satisaca acest instinct primar. Senzatia de foame devine cu atat mai pronuntata cu cat stai mai mult fara mancare. Nevoia de a satisface senzatia de foame este astfel un instinct de supravietuire. Daca am fi capabili sa ignoram total instinctul de foame, sau acesta nu s-ar declansa la timp, nu am manca si implicit nu am supravietui. Chiar daca putem amana foamea prin auto-control, asta nu se poate intampla decat pe perioade scurte de timp, pentru ca avem apoi nevoie de mancare pentru a functiona la parametrii normali.
Foamea si dietele. Una dintre cele mai puternice lupte pe care trebuie sa le ducem atunci cand suntem la dieta este combaterea senzatiei de foame. Cea mai simpla cale pentru a te asigura ca nu iti incalci dieta este sa te asiguri ca nu ajungi niciodata sa fii cu adevarat infometate. Invata sa iti cunosti foarte bine corpul si reactiile lui, astfel incat sa stii care sunt intervalele la care iti este foame, care sunt momentele in care simti ca te coplsteste foamea, cat dureaza aceste momente si cum le poti depasi. Pentru a reusi sa monitorizezi foamea, tine un jurnal alimentar, in care sa scrii tot ceea ce mananci si cand simti ca iti este cel mai foame. Incearca sa inlocuieste mesel consistente cu mese frugale, mici gustari, o data la 3-4 ore, fie ca este vorba de fructe, legume sau alune. Corpul nu genereaza senzatia de foame pentru ca nu ajunge niciodata la epuizarea absoluta, asa ca iti va fi mult mai usor sa te tii in forma.

Citeste si:  Corpuri de iluminat cu forme atipice
Foamea continua. Daca simti ca iti e foame in continuu, chiar si dupa ce tocmai ai terminat de mancat, ar fi cazul sa consulti un medic, pentru ca poate fi semnalul unei probleme serioase de sanatate. Dintre problemele de sanatate care sunt semnalate prin foame, amintim disfuctionalitati ale activitatii glandei tiroide (hipertiroidism), probleme digestive sau probleme ale ficatului. La fel, cand lipsa poftei de mancare este totala, trebuie sa consulti medicul, pentru ca nu este normal. Nu trebuie sa confundam insa nevoia de a manca un anumit aliment cu o probleme medicala, pentru ca in general este vorba despre o simpla pofta. Daca foamea ta nu se potoloeste dupa o masa echilibrata, de fructe, legume si seminte, inseamna ca nu esti cu adevarat infometata, ci iti este pofta de ceva anume.

Citeste si:  Stiluri de decor

4 Comentarii
  1. eu nu nmananc prea mult peste zi, dar nici nu am senzatia de foame. la mine micul dejun e cea mai consistenta mancare si incerc sa imi pastrez un orar la care sa mananc

  2. eu nu prea iau micul dejun pt ca lucrez in fiecare dim si nu am timp si imi si lene sa imi pregatesc ceva.. tinand cont ca la 7:00 incep munca.

  3. Foarte bine s-a facut distinctia intre foame reala si falsa senzatie de foame care ne e dusmanul cel mai mare in curele de slabire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.