Trandafirii – regii gradinilor

Care dintre noi, femeile, nu a tresarit de uimire si fericire cand a primit primul ei trandafir al dragostei? Trandafirii reprezinta pentru noi sentimentul profund al iubirii: cel rosu simbolizeaza pasiunea arzatoare, galben – gelozia, albul – puritatea etc. Fiecare trandafir exprima cu atata delicatete si profunzime anumite sentimente incat poate valora mai mult decat o mie de cuvinte. Nu ar fi frumos sa ne bucuram de frumusetea si suavitatea acestor flori spinoase si totusi delicate daruindu-ne chiar noi insine o gradina plina de trandafiri? Chiar daca nu avem o gradina mare, tradafirii pot fi intotdeauna o alegere fermecatoare pentru cele mai romantice dintre noi, ei reusind sa creeze o atmosfera de basm autentica.

Cea mai fericita alegere pentru o gradina de moda veche, romantica, nu este, cum v-ati astepta, trandafirul nobil ci mai degraba tufele de trandafiri care infloresc din plin acoperind totul cu valuri de flori suave ce raspandesc parfumul imbatator. Ele infloresc de mai multe ori pe timpul verii alocind energia infloririi si nu cresterii in inaltime a lastarilor. Daca va doriti o gradina intima in care sa va simtiti protejate de priviri indiscrete puteti planta imprejurul ei tufe de trandafiri care sa dea impresia unui gard viu. Veti avea chiar si un avantaj practic din aceasta idee: ghimpii lor ii vor tine la distanta pe musafirii nepoftiti cum ar fi catelului vecinului, care va distruge stratul preferat de flori! Un alt avantaj al tufelor de trandafir salbatic fata de trandafirul nobil este faptul ca primul nu trebuie taiat anual. Soiurile care infloresc de mai mlte ori pe sezon se pot taia o singura data la cinci ani, ceea ce va stimula inflorirea abundenta.

Citeste si:  Ciorba de burta – varianta mexicana

Exista o mare varietate de soiuri pe care le puteti folosi in gradina dumneavoastra. Iata cateva exemple: soiul ‘Triade’ este alegerea perfecta pentru cele mai pasionale dintre doamne: culoarea rosie stralucitoare a florilor ce apar in buchete seduce si cele mai reci priviri. Inaltimea aproximativa a soiului este de 1 metru si jumatate, iar rezistenta la ger este destul de ridicata.
Soiul ‘Diamont border’ are flori albe semibatute, este o tufa mica, ce atinge inaltimea de aproximativ um metru, fiind potrivita pentru gradinile mici. In schimb, soiul ‘Ghislaine de Feligonde’ cu flori mici, intens parfumate, de culoare variabila, portocaliu spre alb, nuanta de caisa, cu inaltimea de 1 metru si jumatate, este mai bine pus in valoare in gradinile mai mari si creste foarte bine in locurile semiumbrite, reprezentind astfel alegerea ideala in aceste zone unde nu puteti sadi plante care iubesc caldura. In plus, este potrivit pentru cele carora nu le pac ghimpii, aceasta tufa prezentind foarte putini.

Citeste si:  Curatenie in camera copilului

Pentru cele mai delicate femei soiul ‘Fritz nobis’ este tufa de trandafiri perfecta; florile batute usor, de culoare roz, luxuriante, cu o mica pata galbena in mijloc, farmeca prin delicatete si parfum, dar, din pacate rezistenta florilor este foarte scazuta, ofilind-se repede. Soiul nu este potrivit pentru gradini mici, atingand 2 metri in inaltime si tot atat in latime.
Soiul ‘Schneewittchen’ exprima puritate prin florile sale de un alb imaculat, si prin miroasul imbatator. Tufa se poate acomoda foarte bine intr-o gradina mica, atingand 1m si 20 cm, este foarte viguroasa si, cel mai important, infloreste continuu pana la primul inghet.

Citeste si:  Piele si vinil

O alegere originala pentru gradina dumneavoastra poate fi un soi mai special: o tufa de trandafiri cataratoare. Un astfel de soi este ‘Albertine’ ce prezinta flori batute, bogate, de culoare roz pal, agatate de lastari. Acest soi are nevoie de un loc insorit pentru a-si arata adevarata splendoare.
Exista multe variante, asadar, pentu a crea gradina romantica, plina de trandafiri, pe care ati visat-o. Va ramane sa hotarati care soiuri de trandafiri vi se potrivesc cel mai bine dumneavoastra si, mai ales, gradinii pe care doriti sa o aveti. Tufele de trandafiri, chiar daca nu sunt nobile, va vor innobila gradina si vor aduce un plus de farmec englezesc casei dumneavoastra.


Un comentariu
  1. intr-adevar trandafirii sunt minunati dar parca a devenit deja cliseu: \”Care este floarea ta preferata?\” Raspuns:\”Trandafirul\”. Cum era la inceputul anilor \’90: \”Care este cantaretul tau preferat?\” Raspuns: \” Michael Jackson\”. Si asa a picat Michael Jackson in desuetudine desi este de o valoare de necontestat. Chiar imi pare rau de trandafiri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.