fbpx

Trips & tricks – rosiile

Please select a featured image for your post

Rosiile se gasesc pe piata in toate anotimpurile, mai nou, insa cele mai bune raman parca rosiile oltenesti, de vara, usor alungite si foarte aromate si bineinteles rosiile de gradina, care chiar daca nu sunt perfecte, nu sunt rosii ci mai degraba roz si nu sutn toate de aceeasi dimensiune, au un gust dulce deosebit! Exista foarte multe sortimente de rosii, in functie de forma, culoare si marime, cele mai populare fiind ins rosiile rotunde, cele in forma de para (rosiile Roma) sau rosiile mici, cherry sau grape. Cum alegem rosiile? Cand va aflati in fata standului cu rosii, la piata ma refer, trebuie sa va folositi nasul pentru a alegea cele mai bune rosii. Trebuie sa mirositi capatul cu codita, unde aroma de rosie trebuie sa fie foarte puternica. Spun la piata si nu la hypermarket, pentru ca rosiile de acolo nu au nici prea multa aroma, nici prea mult gust. Alegeti in general rosiile care sunt rotunde, pline si care par mai grele decat greutatea lor, pentru ca acestea sunt rosiile zemoase si carnoase. Alegeti rosiile care nu au nici un fel e lovituri, pentru ca acelea nu doar ca se vor deteliora foarte repede chiar si tinute in frigider, dar contamineaza si celelalte rosii. Rosiile, indiferent de modalitatea de conservare (desi e indicat sa le tineti intr-un loc intunecos si racoros), trebuiesc consumate la cateva zile dupa cumparare.
Citeste si:  Albastrul in casa ta
Cum conservam rosiile? Frigiderul este inamicul numarul 1 al rosiilor, pentru ca le anihileaza savoarea si consistenta carnoasa. Vinovatul pentru armoa si gustul deosebit al rosiilor este un compus numit Z-3. Procesul prin care acidul linoleic este transformat in Z-3 este anilihat de temperaturile scazute, asa ca, daca alegeti sa refigerati rosiile, scoteti-le din frigider cu cel putin 30 de minute inainte de a le consuma, pentru ca Z-3 sa poate fi reactivat. Rosiile care sun necoapte se pot infasura in hartie de ziar si tine la temperaturi de 12.5 – 25 grade pentru 3-4 saptamani, pana cand sunt coapte. Nu asezati rosiile in mai mult de doua straturi, pentru ca nu se mai coc.Rosiile la conserva. In cazul in care nu aveti rosii proaspete de gradina la indemana, folositi mai degraba rosiile la conserva decat rosiile din hypermarket, care sunt cel mai adesea coapte in timpul transportului si au porveniente debioase. Rosiile din conserva vin in diverse prezentari: rosii intregi, decojite, rosii bucatele sau pasta, rosii piuree sau chiar sos de rosii sau suc de rosii. O conserva nedesfacuta poate rezista pana la 6 saptamani. In cazul in care deschideti conserva si nu o folositi in intregime, nu refrigirati conserva, ci mutati continutul intr-un vas sau borcam de sticla, acoperit. Abia apoi introduceti la frigider, unde rosiile pot rezista pana la o saptamana.
Citeste si:  Cum sa vopsesti exteriorul casei
Rosii la congelator. Pasta de rosii sau sosul de rosii pot fi chiar date la congelator, unde rezista cu indarjire pana la 2 luni. O idee foarte buna pentru atunc acnd avem nevoie de 1-2 lingurite de sos de rosii la supa, e sa congelati cate o lingurita de suc de rosii in fiecare loc din cutia pentru cuburi de ghiata. Cand ingheata, se pune in pungi individuale si se foloseste ulterior, cand aveti nevoie. Este o solutie foarte buna pentru ca sucul e deja masurat si de cele mai multe ori nu necesita dezghetare inainte de folosire. Rosiile pot fi congelate se intregi, isi vor pastra foarte bine aroma, insa vor pute fi folosute numai in macarea gatita si nu pentru consum individual, ca si rosiile proaspete. Pentru a le congela, spalati bine rosiile si stergeti-le pana sunt complet uscate. Apoi se portioneaza si sa cladesc in pungi speciale pentru congelator. Nu e nevoie sa le decojiti pentru ca in momentul dezghetarii, coaja vine jos foarte usor.

Citeste si:  Mancaruri cu ciuperci : "cosulete" umplute
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.