Un Craciun in stil britanic: breakfast cu ochiuri si bacon si friptura de vita cu dovleac rosu

Dupa ce am epuizat stocul de legume, incercand sa gatim cat mai multe preparate, iata ca venirea Craciunului ne trimite inapoi la meniurile carnivore. Nu e bine sa exageram cu consumul de carne, dar parca nici nu ne-o putem refuza. Pentru astazi v-am propus doua retete englezesti, una pentru micul dejun si una pentru cina. In cazul acesteia din urma, am zis ca, intr-o perioada in care consumul de carne de porc tinde la infinit, n-ar fi rau sa ne surprindem invitatii cu o friptura ceva mai pretentioasa, din muschi de vita.

Mic dejun englezesc

Ingrediente (pentru doua persoane):

4 cartofi mijlocii;
2 bucati de costita de porc;
2 oua;
1 lamaie;
1 linguriţă de miere;
1 salata verde;
1 mar;
Sare, piper boabe, rozmarin.

Citeste si:  Ikebana sau " a face o floare sa traiasca"

Mod de preparare:

Se pun cartofii la fiert si, intre timp, se presara costita cu o cantitate generoasa de boabe de mustar si se pune la prajit. Salata se prepara amestecand foile de la o salata verde cu feliute de mar (cu tot cu coaja si seminte), zeama de la o lamaie, o lingurita de miere, un pic de sare si de piper, dupa gust. Dupa ce este gata salata, iar costita s-a prajit si ea, se fac si doua oua ochiuri, si se prajesc alaturi de cateva frunzulite de rozmarin. Cartofii se taie pe jumatate si se ung cu unt. Un mic dejun nu prea sanatos, insa delicios.

Friptura de vita cu dovleacu rosu

Citeste si:  Intretinere prea mare?

Ingrediente (pentru patru persoane)
4 felii muschi de vita;
un dovleac rosu;
2 linguri de mustar;
o lamaie;
o ceşcuţă de ulei de masline;
rozmarin;
castane;
o linguriţă de chilli
chimen, sare, piper, oregano;

Mod de preparare:
Se ia un dovleac rosu, de marime medie, si se taie in doua. Luati cu o lingura miezul, cu tot cu seminte, si puneti-l la prajit intr-o tigaie, cu un pic de ulei de masline. Apoi taiati fiecare jumatate a dovleacului in doua si fiecare sfert in alte jumatati. Preparati sosul din doua linguri de mustar, zeama de la o jumatate de lamaie, cateva picaturi de ulei de masline, un varf de cutit de sare, piper, putin chilli – depinde cat de picant mancati, puteti folosi o cantitate mai mica sau mai mare – si cateva seminte de chimen. Turnati sosul intr-o tava, peste bucatile de dovleac, adaugati samburii prajiti si o mana de castane si puneti-l la cuptor, la o temperatura de 190 – 200 de grade Celsius, pentru circa o jumatate de ora.

Citeste si:  Locuinta mea de vara – cu bucatarie la fel

Intre timp, pregatiti friptura propriu-zisa: Amestecati intr-un castron sare, piper si mult roumarin si treceti bucatile de carne de vita prin acest amestec, avand grija sa se imbibe pe ambele parti. Prajiti-le cateva minute, cat sa nu se usuce carnea, ci sa ramana in sange. Asezati-le pe un platou, alaturi de dovleacul copt si cateva frunzulite de rozmarin proaspat.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.