Un dormitor incalzit prin culori pamantii

Cand spatiul casei tale este inundat de lumina naturala, cand exteriorul creeaza ‘presiune vizuala’ asupra interiorului, iar acesta din urma isi pierde orice ‘scut de protectie; ramanind separat de natural printr-o bariera transparenta, atunci amenajarea care defineste spatiul construit va avea importante valente personale, de retragere, ascundere, toate realizate prin diverse mijloace artistice.

Unul dintre acestea se defineste prin optiunile cromatice referitoare la ambientarea spatiului respectiv. Ca o ‘portita de scapare’, de acoperire intr-un mediu exuberant expus, ce face aparent abstractie de doua concepte clar definite: public-privat, incluzind totalitatea legaturilor si a transferurilor ce se realizeaza intre ele, paleta cromatica folosita in ambientarea acestui spatiu in esenta interior poate accentua cateva dintre trasaturile de baza ale acestuia.

In principal, culorile sunt cele care definesc atmosfera si pot corecta in plan vizual diverse erori structurale. Culorile pastelate dau viata spatiului, intr-o atmosfera degajata si optimista, iar cele neutre dau amenajarii acel aer intim, punind accent pe detasare de exterior si de inchidere intr-un spatiu protector.
Intr-o casa ce se deschidea generos catre exterior si al carei fond estetic sublinia un raport plin-gol inclinat in favoarea celui din urma, s-a dorit realizarea unei senzatii de ocrotire
S-a lucrat cu nuante pamantii materializate prin obiecte puternice ca forta artistica, interesante ca design, dar care isi gaseau desavarsirea estetica prin inter-relationare, prin ansambluri ce pun accent pe detensionare si confort.

Citeste si:  Trenduri in design: la joaca

Patul conceput in linii moderne transforma contrastul cromatic produs intre diversele tonalitati folosite, intr-o sursa sigura de relaxare. Taiat in linii moderne, cu baza din lemn ridicata minimal fata de podea, el utilizeaza la maxim atributele functionale si estetice ale saltelei supradimensionate. In jocul compozitional isi face remarcata prezenta si lenjeria de pat cu un aspect lucios si un design modern.

Citeste si:  Meniu moldovenesc cu retete de post

Noptierele devin suport pentru obiecte decorative ce raman in tiparul stabilit, al elementelor cu texturi speciale, evidentiate pe baza contrastului metalizat-mat.
Pardoseala realizata din parchet aduce, prin prezenta lemnului, un plus de caldura si intimitate spatiului interior. Parchetul devine baza pentru un covor ce marcheaza in principal zona patului, realizind o delimitare in plan vizual a celor doua functiuni grupate in cadrul acestei incaperi: cea de odihna specifica dormitorului si cea de discutii si relaxare inglobata in cadrul livingului.
Restul pieselor de mobilier nu parasesc regula inaltimilor reduse stabilita prin volumetria patului, singurele accente verticale fiind reprezentate de doua corpuri de depozitare amplasate la limita dintre fondul opac al peretilor si cel transparent al ferestrelor de sticla.

Peretii sunt finisati in mod diferit. Cel posterior patului primeste o placare cu un aspect asemanator caramizilor aparente, generind un fond ordonat si echilibrat. Ceilalti pereti sunt vopsiti in nuante asemanatoare lemnului regasit in placile de parchet. Astfel, spatiul capata uniformitate vizuala, ochiul putind sa-l perceapa cu usurinta.

Citeste si:  Renunta la obiceiurile nesanatoase

Deoarece spatiul este invadat de lumina naturala, suportul artificial este prezent in proportii reduse. Acesta se materializeaza pin cateva spoturi, aplice si un lampadar amplasat in zona de discutii.
Fara a incarca spatiul, zona de relaxare poate fi marcata prin prezenta catorva perne supradimensionate, cu trasaturi imprumutate din imaginea spectaculoasa a patului si care pot fi pozitionate pe pardoseala intr-un colt retras al camerei.
Cu toate ca aparent sunt reci si inaccesibile, culorile pamantii pot avea suficienta caldura cat sa transforme spatiul casei tale intr-unul primitor, care degaja un aer de optimism si buna dispozitie.


2 Comentarii
  1. dormitorul meu l-am vopsit intr-un oranj foarte placut putin sters prin linii albe, este o minune de nuanta pentru somn, si orice alta activitate de budoar 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.