fbpx

Un izvor de prospetime: fantana

Asupra utilitatatii practice a fantanilor, de-a lungul vremii, n-are sens sa zabovim. Fara apa, omul nu poate trai. Mai mult supravietuieste daca-i lipsit de hrana decat de apa. Dar cei care isi instaleaza in ziua de azi fantani in living, in curte sau in gradina sunt oameni care nu doar ca au cu prisosinta dupa ce sa bea apa, dar detin si alte surse pentru a si-o procura. Fantanile din prezent au rol decorativ si relaxant.

In antichitate, cand grecii faceau, cum facem noi azi, pasi timizi pe calea democratiei, adunarile publice se desfasurau in preajma unei fantani. O credinta a vremii era ca apa te ajuta sa meditezi, iar alta – ca aerul improspatat de prezenta unei ape curgatoare e tamaduitor. Stiinta explica ipoteza aceasta pentru prezent: aparatele electrice si electrocasnice emit ioni pozitivi. Dupa ce ne tinem toata ziua nasul in computer, televizor, telefon, cuptorul cu microunde si frigider, sederea langa o apa curgatoare, care emana ioni negativi, alunga starea de oboseala psihica si fizica, echilibrandu-ne trupul si sufletul.

Citeste si:  Curatenie in pasi repezi

Astazi, daca dorim o fantana somptuoasa, cu basoreliefuri sau statui si jocuri de apa, cum detinea aristocratia Greciei si Romei antice, riscam ca ea sa se potriveasca precum nuca-n perete cu decorul casei sau al exteriorului acesteia – curte sau gradina. Fantanile arteziene si cascadele sunt cele mai prezente in in gradinile sau curtile caselor, ca si pe terasele unde mergem la bere sau suc. Solicitarea fiind mare, produsele se prezinta si ele intr-o multitudine de forme, dimensiuni si compozitii. Fantanile sunt din ciment alb, praf de marmura, cupru, bronz, din roca naturala, din fibra de sticla imitand roca. Nu trebuie sa se afle in apropierea unei surse de apa, sa fie amplasate intr-un anumit tip de sol: ele isi au rezervorul propriu, apa doar se recicleaza. Roca artificiala e mai ieftina decat cea naturala si prezinta avantajul ca fantana se monteaza usor si poate fi mutata in alta parte a gradinii. Cimentul nu-i un material scump, dar odata construita fantana din el, in locul respectiv incremeneste.

Citeste si:  Crini

Cand alegem fantana, ne gandim bine inainte. Vrem una de perete sau independenta? Cu sau fara cascada? Trebuie sa avem in vedere decorul in care o vom implanta, deoarece fantana si spatiul din vecinatatea ei devin punctul de atractie al gradinii. Vom tine cont ca arborii si florile din jur trebuie sa iubeasca aerul mai umed. Pentru un chiosc sau pavilion, vom cauta un mobilier care sa cadreze bine cu fantana. La fel vom proceda si in cazul fantanilor de interior, sau mai ales in cazul lor. Fantanile numite de masa sunt foarte solicitate, ele pot fi mutate oriunde in casa si sunt usor de intretinut. Se spune ca iti iau stresul cu mana, ca detensioneaza atmosfera. In ce priveste aspectul decorativ, e necesar ca materialul din care e construita fantana sau stilul ei sa se mai regaseasca in incapere. Cu atat mai mult in cazul fantanilor de perete, cu bazin, care nu mai pot fi plimbate de colo-colo prin casa.

O fantana sau o cascada poate fi cumparata cel mai ieftin cu circa 300 de lei. Evident, in functie de ce stie sa faca, ajunge si la preturi de zece ori mai mari. Ideal ar fi, cand alegeti, sa vedeti cat mai multe fantani laolalta, iar daca va puteti bucura si de sfatul unui arhitect peisagist, e nemaipomenit.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.