Un living luminos chiar si fara lumina naturala

In orice ambientare, trebuie sa existe o culoare capabila sa atraga atentia asupra intregului spatiu, numita domninanta cromatica. Reprezentata prin armonia a doua culori, complementare sau nu, ori constand intr-o singura culoare, dominanta cromatica da tonalitatea de ansamblu, toate celelalte culori prezente in cadrul acelui spatiu, raportindu-se intr-un fel sau altul la ea.

Ca spatiu de socializare, livingul trebuie sa fie amenajat armonios structural, din punct de vedere al modalitatilor de mobilare, cat si in mare masura, armonios cromatic. Atmosfera generata este una propice discutiilor si relaxarii.

Ca spatiu de zi, dinamic, livingul trebuie amenajat in culori care sa ii sporeasca permanent caracterul sau – ce pune accent pe socializare, entertaining si buna dispozitie. Intr-un living, dominanta cromatica trebuie sa fie captivanta, insa fara a trece spre latura opusa, catre acapararea intregului spatiu. De aceea, culoarea pe care mizam intr-o ambientare de acest fel nu este una suprasaturata, ci se prezinta ca o culoare capabila sa primeasca in jurul ei alte nuante pe care sa le evidentieze sau care sa-i accentueze caracterul dinamic.

Citeste si:  Idei pentru amenajarea gradinii

Oranjul pune accent pe dinamism, calmeaza, insa in aceeasi masura trezeste atentia asupra relatiilor si discutiilor. Un perete vopsit in aceasta culoare va lumina spatiul si ii va da amploare in sens vizual. O culoare solara, calda, ce invaluie incaperea intr-o senzatie de confort, imprimand un puternic caracter extrovertit.

Pe acest perete se poate profila o canapea de piele crem. Atfel, se produce o armonizare de ansamblu ce cuprinde cele doua culori si, felul in care acestea contureaza diverse materiale si texturi. Pentru ca trecerea dintre cele doua nuante sa se produca firesc, pe canapea pot fi asezate cateva perne crem, oranj si verzi. Se realizeaza in acest fel o legatura subtila cu partea inferioara a ansamblului, facandu-se „referire” la culoarea in care se prezinta covorul din cadrul livingului. La fel ca si peretele oranj, covorul constituie piesa vedeta a spatiului.

Citeste si:  Salata de creveti cu avocado si supa de linte

Pentru a nu schimba echilibrul ansamblului, masuta din living este constituita dintr-un blat din sticla transparenta si incolora, sustinuta de trei picioruse metalice, discrete ca prezenta, insa fascinante ca „structura” artistica.

Ca un corespondent cu o imagine identica, pe un ax diagonal pozitiei in care se afla masa, adosata peretelui este pozitionata inca o masuta, ce serveste ca suport, la fel ca si cea din centru, pentru un ghiveci cu flori albe.

In contrast cu formele riguroase, clare, ferm definite ale pieselor de mobilier dispuse in cadrul acestui ansamblu, modelul surprins de covor ilustreaza o serie de forme curbe, organice, care dau flexibilitate spatiului si il omogenizeaza. Fotoliile din piele situate in pozitii adiacente evita nuanta deschisa a canapelei si adopta o atitudine sobra, printr-un invelis cromatic maro suprasaturat.

Citeste si:  O aparenta inselatoare - Lithops

In planul frontal acestor doua piese, sunt pozitionate televizorul si corpul suport pentru acesta. Intocmai ca un ecran intunecat, semineul este o prezenta fermecatoare venita sa dea caldura spatiului si sa intregeasca grafica de ansamblu. „Ecranul” lui este fixat pe un perete crem care „pune capat” celui portocaliu, relevand in acelasi timp si curgerea armonioasa spre pardoseala. Aceasta din urma se materializeaza intr-un parchet din artar, delicat ca prezenta si impresie estetica.

Amenajarea descrisa este perfecta pentru spatiile in care accesul luminii naturale este redus din corespondente structurale, culorile sorale expandand spatiul si conferindu-i amploare. Astfel, daca livingul tau „sufera” din cauza acestui deficit, ofera-i amenajarea pe care ti-am prezentat-o, ambientare ce ii va da un plus de farmec si il va face luminos si primitor.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.