Un nou trend – piscina ecologica

Apa este cel mai simplu si mai pur element de pe Pamant, un element vital. Ne potoleste setea, ne tine in viata, ne curata si ne mangaie trupul, ne racoreste, ne asigura hrana.

Din pacate, prea putini dintre noi stiu ce inseamna apa pura, netratata, nemodificata, nepoluata, intr-o lume in care totul este industrializat, nici macar apa nu mai poate fi simpla, pura si naturala. Peste tot, vedem doar apa tratata, cu adaosuri de substante chimice, si la robinet, si in sticle, si in piscine.

Din fericire, curentul verde se incapataneaza de cativa ani sa intre in casele si in curtile noastre si, daca nu putem schimba cu nimic apa de la robinet sau cea imbuteliata, pe care o cumparam, macar cand vine vorba de piscine, norocosii ce si le permit au de ales.

piscina

Si in acest domeniu, tendintele eco incep sa-si faca simtite prezenta, desi, la noi in tara, abia se fac primii pasi, timizi, catre ecologizarea piscinelor si iazurilor si gradinilor. Cei care ofera asemenea constructii sunt putini, dar nu lipsesc, desi ne putem imagina cat de greu gasesc materialele ecologice si toata aparatura necesara unei piscine eco.

Citeste si:  Redecorare baie mica

Avand in vedere lipsa unei oferte bogate in domeniu, de ce s-ar chinui ceva sa-si infrumuseteze gradina cu o picina eco, cand una clasica este mai usor de construit, iar firmele care o fac sunt mai multe? Seria de avantaje nu este deloc scurta.

In primul rand, sa ne gandim la igienizarea unei piscine clasice. Cea mai folosita substanta, daca nu chiar singura folosita, este clorul. Un bun dezinfectant, dar nociv pentru pielea, parul si ochii nostri. Este de ajuns sa petreci o singura zi la o piscina si iti dai seama imediat de efectele sale. Mai mult, studii recente arata ca exista o anumita legatura intre nivelul mare de clor din piscnine si unele boli ale copiilor, printre care si astmul bronsic.

piscina

O piscina ecologica nu foloseste clor pentru dezinfectare. Este una dintre principalele sale calitati. Locul lui este luat de plante care realizeaza filtrarea biologica, eliminand „intrusii” din apa. Plantele sunt atent selectionate asa incat filtrarea sa fie perfecta. Fiecare in parte are rolul sau, iar impreuna functioneaza la fel de bine ca si clorul.

Citeste si:  Semineele electrice si decorarea lor

Daca substantele chimice au rolul de a purifica apa intr-o piscina clasica, este nevoie si de filtrare, proces prin care se elimina impuritatile. Pentru asta se folosesc filtre de mare putere care fac apa sa circule, trecand-o prin sisteme ce retin gunoaiele. Pentru siguranta celor care folosesc piscina ecologica, filtrarea mecanica nu este complet eliminata. Insa acest rol este preluat de plante in proportie de 80%. Restul de 20% se realizeaza prin pompe si filtre cu ultraviolete.

Eliminandu-se aparatura sofisticata, se reduce drastic consumul de energie, ceea ce inseamna ca piscina ecologica este prietenoasa nu numai cu mediul, ci si cu buznarul proprietarului. Mai ales ca schimbul de apa se face de doua ori pe an si nu lunar sau saptamanal ca in cazul piscinelor clasice.

Pretul realizarii unei piscine ecologice variaza foarte mult, in functie de marime, design si de gusturile fiecaruia. Insa per total, costurile unei astfel de piscine sunt cu mult sub cele ale uneia clasice, avand in vedere economia de energie si apa. Ca sa nu mai spunem ca lipsesc acele dispozitive sofisticate caracteristice piscinelor clasice, care necesita intretinere si curatare periodica.

Citeste si:  Ingrijirea ficusului

piscina

Cand vorbim de piscinele ecologice, nu putem uita elementul Feng Shui. Apa este unul din cele cinci elemente Feng Shui, simbol al bunastarii, prosperitatii. O piscina ecologica este modul ideal de a aduce in apropierea casei tale, acest element, dar si pe celelalte. O piscina sau un iaz incorporeaza mai multe elemente: apa, lemnul (plantele), pamantul (nisipul in care cresc plantele), focul (pestii).

Da, o piscina ecologica poate sa includa si pesti, pentru ca ea este mai mult decat un simplu bazin cu apa. Este un ecosistem care se dezvolta, se curata si se „intretine” singur, foarte asemanator unui lac natural sau unui iaz.

piscina

Material realizat cu sprijinul www.piscine-ecologice.com


Un comentariu
  1. Sa stiti ca si eu am o piscina ecologica executata de o firma din constanta.Sunt foarte multumita ca si copii mei pot face baie si nu am problema clorului si nici nu schimb apa decat de 2 ori pe an .Deci economisesc mult la intretinere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.