Un pranz belgian: Supa de rosii cu mini-perisoare si chiftele inabusite in bere

Bucataria unei tari reflecta adesea istoria ei. Asa stau lucrurile si in cazul Belgiei, tara in care s-au intersectat traditiile tuturor marilor vecini: Franta, Germania, Olanda si chiar Anglia. Bucataria belgiana este deci, prin traditie, o bucatarie „fusion”, unde vom gasi ceva din apetenta frantuzeasca pentru legume, din apetitul pentru carne de porc al nemtilor, din condimentele flamande, plus o dragoste generalizata, aproape englezeasca, pentru cartofii prajiti. Ca si in Cehia, cu care isi disputa intaietatea in traditia inventatorilor berii, in Belgia exista multe feluri de mancare preparate cu bere. Pentru astazi, am ales un pranz cu ambele feluri bazate pe carnea tocata de porc si/sau vita: chiftele si mini-perisoare. Mini-perisoare insemnand ca, spre deosebire de romani, belgienii obisnuiesc sa dea dimensiuni ceva mai mici bilutelor de carne.

Supa de rosii cu mini-perisoare

Ingrediente:
200 de grame de carne de porc tocata
2 linguri de unt
1 ceapa mijlocie
1 praz
2 morcovi mici
2 teline
1 litru de supa de vita (naturala sau din cuburi)
1 kg de rosii
2 cartofi
1 legatura de patrunjel
1 frunza de dafin
1 lingurita de zahar
100 ml smantana (preferabil subtire)
Sare, piper, nucsoara

Citeste si:  Frigarui mediteraneene de legume si muschi de vita in crusta de mustar si nuci

Mod de preparare (4 – 6 portii):

Legumele se maruntesc, cartofii si rosiile se taie in cubulete. Intr-o oala se topeste untul, apoi se adauga ceapa, prazul, morcovii si telina. Se calesc pentru circa 10 minute, dupa care se adauga supa de vita, rosiile, cartofii, un pic de patrunjel si foaia de dafin. Se aduce la fierbere, dupa care se micsoreaza flacara, se acopera oala si se lasa pe foc inca 40 – 50 de minute. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca putin, apoi se scoate foaia de dafin si se paseaza restul supei. Se gusta, se adauga, dupa gust, zaharul, sarea, piperul si se pune din nou la fiert, la foc mic. Intre timp, intr-un bol se pune carnea, patrunjelul tocat, nucsoara, sarea si piperul. Se amesteca bine si se formeaza circa 20 de perisoare mici. Se pune intr-o alta oala apa la fiert si, cand clocoteste, se arunca perisoarele si se tin circa 2 – 3 minute, pana cand incep sa iasa la suprafata. Obiceiul belgian este ca perisoarele sa se puna in supa chiar inainte de servire, o data cu smantana. Nu este insa o mare problema daca le puneti in oala cu supa, in stil romanesc.

Citeste si:  Sala de gimnastica la tine acasa

Chiftele inabusite in bere

Ingrediente (8 portii):
400 de grame pesmet
400 ml lapte
1 kg carne de vita tocata
500 de grame carne de porc tocata
2 oua
1 buc. arpagic sau o ceapa mica
O legatura de patrunjel
½ cana faina
¼ pachet unt (60 – 70 grame)
2 linguri de ulei de masline
500 ml bere
250 ml supa de pui (naturala sau din cuburi)
6 andive (cicoare)
2 linguri de zahar
Sare, piper, nucsoara

Pesmetii se inmoaie in lapte caldut, apoi se scurge laptele si painea ramasa se amesteca in bolul de mixer cu carnea tocata, ouale, arpagicul, patrunjelul (jumatate de legatura, bine tocat). Se adauga sare, piper si nucsoara dupa gust. Se amesteca bine, apoi se formeaza chiftele de circa 5 cm diametru, care se trag prin faina. Intr-un tuci se pune la topit untul si uleiul de masline si se pun la prajit chiftelele pentru circa 5 minute, pana cand capata o culoare maronie. Apoi se scot si se pun pe un platou.

Citeste si:  Stilul French mereu la moda

In tuci se adauga ceapa/arpagicul si andivele si se tin la foc mic inca 10 minute. Apoi se presara zahar, sare, piper si doua linguri de faina, se mai tin pe foc inca un minut mestecand continuu, dupa care se adauga berea si supa de pui. Se aduce la fierbere, apoi se micsoreaza flacara si se arunca din nou chiftelele in tuci. Se acopera partial si se lasa la fiert circa 45 de minute. Se scot, se orneaza cu patrunjel si se servesc – eventual cu garnitura de cartofi prajiti.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.