Un pranz boem: supa de usturoi si friptura de porc cu varza si galuste de paine

Cehii sunt un popor de mancaciosi. Nu prea le pasa lor de colesterol sau de felul in care se rotunjeste pantecul, dar nici n-o sa se ridice vreodata nesatui de la masa. N-o sa-i vedeti ca pe italieni sau pe francezi spunand „saru-mana pentru masa” dupa trei bucati de branza si doua legume. Asa ca, pentru acele momente in care vreti – voi sau prietenul vostru – sa savurati placerile unei mese indestulatoare, va recomandam sa cautati o reteta ceheasca. Noi am ales pentru astazi un meniu complet, cu supa si felul doi, pe care sa-l preparati in zilele de inceput de toamna, dar numai cand sunteti pregatite sa luati o pauza din lupta impotriva caloriilor! Si sa nu uitati sa aveti cateva beri reci in frigider, cehii nu mananca nimic fara sa aiba un pilsner alaturi!

Supa de usturoi

Ingrediente (4 portii):

2 litri de apa (sau supa simplu de pui, sau supa din concentrat)
1 lingura de sare mare
6 catei de usturoi
1 lingurita maghiran
4 felii mai groase de paine de secara
1 lingurita de seminte de chimen, pisate
2 cartofi mijlocii
1 lingurita piper negru proaspat macinat
2 linguri unt sau untura
2 felii de bacon
2 linguri patrunjel proaspat, tocat

Pisati usturoiul cu sare, intr-un mojar. Daca nu aveti, folositi presa de usturoi si adaugati apoi sare. Puneti apoi amestecul rezultat intr-o oala mare, adaugati apa (sau supa) si puneti la fiert la foc mic. Cand apa incepe sa fiarba, adaugati semintele de chimen macinate, cartofii taiati cubulete, maghiranul, untul sau untura si ghimbirul. Fierbeti la foc mic, neacoperit, circa 15 minute, pana cand cartofii se inmoaie. Adauga piperul negru proaspat si, daca mai este nevoie, sare. Intre timp, baconul se taie marunt si se pune la prajit intr-o tigaie. Cand a inceput sa lase grasime, inainte sa se intareasca prea tare, se scoate, iar in grasimea ramasa in tigaie se prajesc feliile de paine de secare. Cand au capatat o culoare aurie, se scot si se pun in boluri de supa, alaturi de bucatelele de bacon prajit. Se adauga cate un polonic de supa de usturoi peste paine si se presara patrunjel proaspat, tocat marunt.

Citeste si:  Greseli de evitat in decorarea casei

Friptura de porc cu varza si galuste de paine

Ingrediente pentru friptura:

1 kg cotlet de porc, taiat in patru felii groase, cu os si grasime
2-3 catei de usturoi
seminte de chimen
sare, piper

Ingrediente pentru varza calita:

1 varza (rosie sau alba; cehii o prefera pe cea rosie, care este si mai sanatoasa)
1 ceapa
2 (sau mai multe) linguri de untura sau unt
1 lingurita de seminte de chimen
zahar
sare
otet de Modena

Citeste si:  Coltunasi de pui cu spanac si prajitura cu cirese

Ingrediente pentru galuste:

10 felii de paine alba de casa (sau din comert, dar sa nu fie prea afanata), taiata in cubulete de 1 cm
5 linguri de untura sau de unt
O jumatate de ceapa
Trei sferturi de cana de faina
2 felii de bacon
Patrunjel proaspat
O ceasca de lapte

Mod de preparare:

Mai intai, se ia carnea de porc (feliile trebuie sa mai aiba doi-trei milimetri de grasime pe ele), se condimenteaza cu sare si piper, se invelesc feliile in folie de aluminiu si se introduce in cuptorul incalzit in prealabil la 200 de grade. Se lasa circa doua ore, timp in care se prepara galustele si varza. Apoi se scoate din folie, se inteapa bine si se mai prajeste in tigaie circa 30 de minute, adaugand apa si intorcand feliile din 5 in 5 minute. Cu 5 minute inainte de a fi gata, se adauga si usturoiul in tigaie, asa incat din grasimea topita cu apa si usturoi sa rezulte un delicios sos.

Varza se taie fidelute si se opareste cateva secunde in apa clocotita. Intr-o tigaie mai mare se caleste ceapa, taiata marunt, in unt sau untura, cu chimenul. Se adauga varza si doua lingurite de zahar si se tine la foc mic pana cand varza capata un aspect translucid. Daca varza da sa se prinda de fund, se mai adauga apa. Cand e gata, se scoate si se adauga sarea si otetul de Modena.

Citeste si:  Un stil aducator de caldura: cel tropical

Galustele de paine se prepara astfel: se incalzesc intr-o oala patru linguri de unt si se prajesc cubuletele de paine pane capata o culoare maro-aurie. Apoi se scot din oala si se lasa la scurs. Peste untul ramas din oala se mai pune o lingura de unt sau untura si se caleste ceapa pana incepe sa ingalbeneasca. Apoi se toarna intr-un castron si se adauga faina, sunca, patrunjelul, sare, piper si lapte si se framanta pana capata o consistenta uniforma. Apoi se adauga si cubuletele de paine si din aluatul rezultat se modeleaza doua painici – de forma unei baghete. Acestea se pun cu grija intr-o oala cu apa sarata si adusa le fierbere si se fierb la foc mic si acoperit pentru 25 – 30 de minute – intorcandu-le o data cu o lingura de lemn. Dupa aceea se scot si, cat inca sunt fierbinti, se taie in feliute de circa 1,5 – 2 cm grosime (cehii taie aceste galuste cu o sfoara) si se lasa sa se scurga.

In fine, pe un platou se pun galustele si varza, peste care se toarna sosul de friptura si feliile de cotlet. Pofta mare!


Un comentariu
  1. vreti,va rod sa fiti mai expliciti cu reteta?mai ales la friptura…
    caut de foarte multa vreme reteta fripturii de porc cehesti si nu a!m gasit-o nicaieri…
    va multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.