Un strop de Sicilia: Penne al forno cu sos roz si Paste cu vinete si sos ragu

Nu s-ar putea spune ca, in alte zone ale Italiei, pastele sunt un aliment care cade greu la stomac, desi sosul carbonara, de exemplu, nu e intotdeauna usor de digerat. In Sicilia insa puteam spune sigur ca retetele de paste sunt ceva mai racoroase si au ceva din specificul zonei.

Penne alla Siciliana (cu sos roz)

Am ales penele, pentru ca sunt cele mai frecvente si cele mai indicate pentru pastele facute al forno, din cauza formei. Asta nu inseamna ca nu puteti folosi orice alt fel de paste.

Ingrediente:
500 grame paste
250 grame sunca de praga
150 grame ciuperci
150 grame smantana
500 de grame sos pentru paste (sau amestec de pasta de tomate si rosii in bulion)
200 grame branza mozzarella
Ulei de masline, sare, piper, oregano, parmezan

Mod de preparare:

Pastele (ca orice paste care urmeaza sa se pregateasca al forno) se fierb cam jumatate din timpul recomandat de producator, plus inca un minut. Deci aproximativ 6 sau 7 minute in total. Si – ca la orice paste – nu uitati sa puneti o lingura de sare mare si una de ulei de masline in apa inainte de fierbere!

Citeste si:  Criza economica si silueta

Cand puneti apa la fiert ar fi bine sa dati si drumul la cuptor, pentru a ajunge la timp la temperatura indicata. Intre timp, intr-o tigaie, caliti in ulei ciupercile tocate si sunca. Adaugati sosul, cu sare si oregano, si lasati cateva minute la foc mic. Apoi, intr-un vas termorezistent, amestecati pastele scurse cu sosul, puneti si smantana si parmezanul, iar deasupra se rade mozzarella si se introduce la cuptorul incins la 180-200 de grade. Se tine 10 – 15 minute, pana cand capata culoarea aurie, dupa care se serveste – eventual langa un pahar de vin rosu.

Citeste si:  Bucuria Sarbatorilor in Familie

Paste cu vinete si sos ragù

Ingrediente:

500 grame paste
250 grame sunca de praga
200 de grame de branza topita alba
400 de grame sos ragu (vezi reteta mai jos)
8 felii de vanata
2 oua fierte tari
Ulei de masline, sare, piper, oregano

Mod de preparare:

Ca si in cazul precedent, pastele se fierb mai putin decat este indicat de producator (cam 6 minute din 10), in apa cu sare si ulei de masline. Si, tot ca in cazul precedent, se da drumul la cuptor… Apoi, intr-o tigaie, se prajesc feliile de vanata. In vasul termorezistent se pun, in straturi, mai intai un pic de sos ragu, apoi paste, apoi parmezan ras, apoi iar ragu, sunca feliata si vinetele, iar parmenzan, ouale fierte taiate felii, branza topita, din nou paste… Important e ca, deasupra sa fie un strat de sos ragu si unul de parmezan ras, asa incat crusta sa fie gustoasa… Se tin la cuptor (la 180 – 200 de grade) circa jumatate de ora, poate chiar mai mult, apoi se servesc.

Citeste si:  Secretele femeilor suple - miscare & psihic

Sos ragu

Ingrediente:

200 de grame de carne tocata
O ceapa,
2 catei usturoi
o jumatate de telina
un morcov mediu
un pahar de vin rosu
200 grame de suc de rosii
Sare, piper, patrunjel, o foaie de dafin, alte mirodenii in functie de gust

Mod de preparare:

Legumele se toaca marunt si se calesc in putin ulei. Apoi se adauga carnea tocata, se mai tine cateva minute si ea, iar cand incepe sa se prajeasca se adauga paharul de vin. Cand a scazut se adauga sucul de rosii si se lasa pana scade. La final se condimenteaza.


2 Comentarii
  1. daca ai stii cat am cautat reteta aia cu sos roz. am mancat o data la restaurant si de atunci caut reteta. au fost foarte foarte bune. cu siguranta ca o sa le gatesc sa vad imi ies tot ca alea desi cred k aveau si nuci pisate in ele.. mmmhh.. yam-yam deja am pofta, maine sunt in menu 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.