Unde este ACASA?

Teoretic, ‘acasa’ inseamna casa in care locuim. Practic insa, de la o anumita varsta, folosim acest termen pentru mai multe locatii.
Cineva mi-a raspuns, foarte profund, simplu si poetic in acelasi timp, ca ‘acasa e acolo unde este sufletul meu, acolo unde simt cel mai puternic caldura si dragostea’. Altcineva, o doamna deja iesita la pensie, m-a impresionat folosind adesea expresia ‘merg acasa’ atunci cand mergea spre casa in care s-a nascut si a crescut, chiar daca acolo locuieste acum o nepoata si chiar daca facea acest lucru plecind de la actualul domiciliu, in care traieste cu propria familie de peste 40 de ani.
x
Intr-adevar pentru multe dintre noi acasa inseamna locul unde ne-am nascut si am petrecut primii ani din viata, inseamna locul unde se afla acum familia din care provenim, chiar daca se intampla sa petrecem putin timp acolo.

Citeste si:  Idei pentru a slabi mai usor

Pentru unele dintre noi, prima plecare de mai lunga durata de acasa s-a petrecut (sau se petrece) atunci cand trebuie sa mergem la studii in alta localitate – fie ca este vorba de facultate sau chiar de liceu. Incepem sa folosim atunci termenul acasa si pentru locuinta provizorie (camin sau gazda), dar totusi ne gandim cu drag la acel ‘acasa’ care inseamna locuinta unde mergem in vacante sau de sarbatori. In multe cazuri, dupa terminarea studiilor ramanem tot departe de acasa, datorita jobului pe care-l gasim sau a faptului ca intalnim un partener de viata cu care construim o noua varianta a notiunii acasa.
Pentru altele dintre noi schimbarea de domiciliu apare abia dupa casatorie, cand ne mutam impreuna cu sotul – in locuinta in care el traia deja sau intr-una noua pentru amandoi. Daca ne mutam la socri, trebuie sa ne obisnuim cu prezenta lor, cu regulile lor de convietuire si, in masura in care reusim acest lucru, ne simtim si aici acasa. Daca adaptarea este dificila, este bine sa facem eforturi spre varianta separata. Se contureaza in acest caz o noua dimensiune a termenului acasa. E casa pe care o indragim si o administram cu responsabilitatea adultului, pe care o mobilam si o ingrijim dupa propriile gusturi si puteri. In acest caz acasa devine o notiune care simbolizeaza noua familie care s-a realizat odata cu casatoria noastra.

Citeste si:  Imprimeuri florale

Sunt uneori si situatii in care continuam sa locuim in acelasi spatiu si dupa casatorie, sotul fiind cel care isi muta domiciliul alaturi de noi. In aceasta situatie trebuie sa incercam sa-l facem sa se simta cat mai bine primit, sa simta ca pentru el acasa inseamna alaturi de noi chiar si in casa noastra.

Citeste si:  (P) Vara efervescenta si bizar de racoroasa cu Zarea Lively Collection

In ceea ce priveste notiunea de acasa, o particularitate specifica noua romanilor este dorinta de a avea un domiciliu stabil, de preferinta proprietate privata, care sa ne asigure implicit si o siguranta si o stabilitate emotionala si relationala. Un exemplu aflat la polul opus sunt canadienii din marile orase, care locuiesc in apartamente sau case inchiriate si prefera sa-si schimbe domiciliul la interval de cativa ani.

Cu siguranta fiecare dintre noi ne gandim in mod particular la ACASA, avem unul sau mai multe locuri in care ne simtim ACASA. Astept deci comentariile voastre privind gandurile si sentimentele care v-au invadat citind aceste randuri.


6 Comentarii
 1. acasa – acasa inseamna in casa in care am copilarit, desi acum am casa mea si familia mea. tot acasa spun ca merg si cand ma indrept spre apartamentul in care locuiesc dar nu am aceeasi intonatie ca atunci cand spun ca merg acasa, adica la parintii mei

 2. da, acasa nu are nicio legatura cu 4 pereti sau cu ditai vila. acasa inseamna locul in care te simti protejata, in care te simti in siguranta, in care te simti implinita

 3. e greu sa iti gasesti o casa convenabila acum, preturille au sarit al naibii de sus. vreu si eu sa imi pot permite macar un amarat de apartament cu 2 camere, ca o familie nu poti avea intr-o garsoniera

 4. acasa nu inseamna casa
  acasa e durere, planset, amintiri, glas pierdut, tipat de bucurie
  acasa nu e locul unde te duci ci locul de unde vii
  pt casa…
  nu conteaza cat de mare e ci cati de multi trec pragul

 5. Draga Misu, ai surprins excelent in cateva cuvinte ideea pe care am incercat eu s-o dezvolt. dar eu cred ca sunt momente in viatza cand notiunea \”acasa\” poate include si locul spre care te duci….fara a-l exclude pe cel de unde vii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.