fbpx

Unde ia nastere gustul

Vine o zi cand fiecare om incepe sa se gandeasca tot mai intens la viata sa de pana atunci. Si isi pune in balanta actiunile sale. Bune sau rele, toate il definesc ca individ si ii contureaza personalitatea. Intr-un fel sau altul ele i-au marcat evolutia si reprezinta fundamentul pentru relatiile cu cei din jur. A gresit intr-o parte, dar alte ori a luat decizia corecta. Daca nu ar fi ezitat cand i s-a dat marea sansa unde s-ar afla acum? E posibil ca un simplu gest sa schimbe o viata? Si framantat de atatea intrebari… se duce la bucatarie si isi face un sandwich. In fond, oricine are dreptul la „5 minute pauza”!

Bucataria. Locul in care te incarci cu energie, iti etalezi afinitatea pentru arta si artistic, si locul in care familia se reuneste cel putin o data pe zi. Amenajata pe principii functionaliste sau un obiect trandy care „da bine” in casa, bucataria ocupa un loc bine definit in cadrul unei locuintei.

Citeste si:  Bors cu maruntaie de pasare si peste copt cu dovlecei si praz

Prin definitie, legat de functiunea de preparare a hranei, bucataria comunica cu locul de luat masa, amenajat fie intr-o incapere diferita spre care aceasta se deschide generos, eventual si cu un bar, sau sub forma unei mese asezata in cadrul aceluiasi spatiu. In plus, pe principii functionaliste, ar trebui sa aiba legatura cu vestibulul, terasa si camara. Deschisa sau nu, este musai sa fie bine ventilata si sa nu fie incalzita excesiv de razele soarelui. De aceea orientarea nord-est, nord-vest este optima pentru acest spatiu.

Mobilierul de bucatarie este modular, compus din dulapuri superioare de depozitare cu adancimea de 30-35 cm si inaltimi variabile, aparatele de bucatarie ca: masina de gatit, frigiderul si spalatorul, blatul de lucru si o masa de dimensiuni mai mari in cazul in care locuinta nu dispune de o incapere separata destinata servirii hranei. Piesele de mobilier pot fi realizate din PAL melaminat, MDF, lemn masiv, structuri din panouri aglomerate din lemn si fronturi din lemn furniruit sau chiar materiale pretioase ca marmura si portelanul.

Bucataria se constituie intr-un spatiu fluid care permite miscarea libera, favorizand astfel o buna desfasurare a activitatilor culinare. In acest sens mobilierul inzidit reprezinta cea mai buna alegere. Acesta este alcatuit dintr-un blat continuu, sub care sunt pozitionate aparatele si modulele de mobilier.

Designul bucatariei a evoluat de la vechile corpuri albe, rigide, „lipsite de continut”, la designul mileniului 3 cu o geometrie spectaculoasa, cu forme ferme, regulate. Impactul vizual este dat de diferentele de material. Asocieri intre sticla, metal si lemn cu diverse texturi, culori si dimensiuni transforma intr-o opera de arta ceea ce pe vremuri era doar un spatiu functional.

Citeste si:  Vopsire cu aerosoli

Deoarece vorbim de o zona „uda”, cea mai buna solutie o reprezinta placarea cu placi ceramice. Cu un aspect diferit, unele mate, altele lucioase, care reflecta lumina, divers colorate, dispuse intr-un joc ordonat sau, la prima vedere, aleator, placile ceramice pot sustine singure designul bucatariei. La fel de spectaculoase sunt placile care imita diverse texturi ca: fibre naturale, pielea sau chiar metalul; si pentru un look impecabil se pot folosi materiale ca marmura sau granitul.

Gatitul este o arta si de aceea orice „artista” are nevoie de un atelier care sa o inspire si sa ii dezvolte spiritul creativ.

V-ar placea sa gateasca numai el, nu?

6 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.