Vine Pastele. Cum decoram?

Culorile primaverii, florile ei si reprezentarile vietatilor blajine si indragite de copii, precum iepurasul si puiul, ar face bine sa va stapaneasca locuinta de sarbatoarea Pastelui. De ouale vopsite sau incondeiate era sa zicem ca nici nu mai vorbim, dar despre cele din a doua categorie vom vorbi.

Ornamente pentru copii
Intr-o casa in care exista copii, bucuria Pastelui prezinta cea mai buna ocazie de a se impleti cu stimularea curiozitatii si inventivitatii prichindeilor. Ei participa cu insufletire la opera de decorare, fie ca e vorba doar de vopsitul oualor in rosu simplu. Dar copiii au dreptul la mai mult decat atat. Atrageti-i, de exemplu, in confectionarea felicitarilor lipind pe un carton figurine din hartie colorata. O asemenea opera naiva merita sa fie expusa in casa la o asa sarbatoare.
Faceti-i pe copii sa simta emotia Pastelui, ca sa astepte an de an aceasta zi cu nerabdare. In camera lor, puteti usor sa confectionati huse pentru scaune, albe, galbene sau verzui pe care sa coaseti un iepuras smecher cu morcovu-n labuta sau un pui auriu taman iesit din ou. Chiar si dintr-un ou rosu – de Paste se poate! De asemenea, cooptati copiii la incondeierea oualor. Chiar daca vor da gres cu impodobirea lor, comestibile tot raman.

Citeste si:  Gogosi a la Camelia

Decoratiuni pentru toti
Zambilele, lacramioarele, lalelele nu vor lipsi din vase multicolore, ca si florile. Daca aveti plante in ghivece de lut, ghivecele pot fi vopsite mai viu, iar pe ele sa lipiti sau, daca aveti talent, sa pictati figurine specifice sarbatorii. Husele de scaune si draperiile in culori sobre n-ar strica defel daca ar ceda sarcinile unora galbene sau portocalii.
Pe masa acoperita cu o fata de culoare calda, e foarte potrivit sa stea cosulete cu oua, iepurasi de ciocolata sau de turta dulce, cozonac sau alte prajituri. Cat ar fi suprafata de restransa, pentru un vas cu flori tot trebuie gasit loc. Servetelele trebuie sa fie precum ouale din cosulet: de diverse culori vii.

Tehnici de vopsire si incondeiere a oualor
Pe vremea bunicii, chiar daca s-ar fi gasit vopsea de oua la magazin, tot ar fi fost mai simplu sa te invarti un pic prin curte, prin gradina si prin camara ca sa strangi cele necesare vopsitului oualor si modelarii lor. Foile de ceapa rosie fierte in apa sau, dupa alte obiceiuri, zeama de sfecla rosie cruda, dau culoarea traditionala oualor de Paste. Cum sa le dai un model care sa reproduca aproape identic originalul aflat in natura? Iei o frunzulita sau mai multe, de plante diferite, le aplici pe ou si il invelesti strans intr-un ciorap de nailon, pe care-l legi apoi la gura. Il scufunzi si-l lasi sa fiarba in zeama cea rosie in care se pune si o lingura de otet. Cand e gata, scoti ciorapul si frunzele. Forma lor ramane nevopsita.

Citeste si:  Alb si negru, o combinatie cu stil

Procedura cu frunza se poate aplica foarte bine si cu vopsea de la magazin. Mai mult, in cazul asta ne putem juca: frunze galbene pe fond rosu sau verde. Asta presupune vopsirea initiala a intregului ou in galben, dupa care se aplica intocmai metoda cu frunza, mai sus descrisa.

Cu ajuorul ciorapului puteti obtine oua cu emisfere in culori diferite: cea nordica sa fie galbena, iar cea sudica rosie, albastra, verde. Oul deja galben il legati in ciorap, apoi in oala cu vopsea de alta culoare il suspendati doar pe jumatate, scotandu-l si reintroducandu-l succesiv, pana vedeti ca e gata.
O alta metoda deloc dificila utilizeaza ceara de albine. Ceara o puneti la topit intr-un vas asezat pe o tabla, sa nu ia foc. Dupa ce s-a topit, o luati cu condeiul (totul cu penita sau ceva asemanator, improvizat) si desenati cu ea oul alb, bine spalat si uscat. Il puneti apoi in baia de vopsea. Liniile trasate cu ceara vor ramane albe.

Citeste si:  Casa pe meleaguri straine

Daca va pricepeti la pictat sau daca nu va pricepeti, dar va place s-o faceti, veti opera asupra oualor din care a ramas doar coaja, intreaga. La cele doua capete ale oului dati cate o gaura cu o andrea si scoateti continutul. Spalati bine oul si pe dinauntru, lasati-l sa se usuce si pictati-l cu o pensula fina dupa cum va pofteste inima. Sau indrumati copiii s-o faca. In ce priveste albusurile si galbenusurile, slava Domnului, e nevoie de ele la drob, la dresul ciorbei de miel, la cozonaci…


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.