fbpx

Vinete impanate in otet si peltea de gutui

Am invatat din erorile greierusului toparcenian, asa ca toamna n-o sa ne ia pe nepregatite inainte de Craciun. Vinete si alte legume proaspete gasim din belsug, gutui asisderea. In caz ca maiasii n-au dat-o in bara cu uimitorul lor calendar, o sa ne infruptam intreaga iarna, ba o sa ne ramana sa dam si cu imprumut unora care sedeau si cantau cand noi umpleam borcanele.

Vinete impanate in otet

Ingrediente:
Vinete
Morcovi
Ceapa
Ardei gras
Varza
Telina cu frunze
Piper boabe
Usturoi
Sare grunjoasa
Otet.

Mod de preparare:
Cantitatile nu le-am precizat pentru ca fiecare le va folosi dupa gust. Unuia ii place mai mult ceapa decat ardeiul sau morcovul decat radacina de telina, unul prefera mai usturoiat sau piperat. Plus ca mai sunt legume pe care le putem folosi la impanatul vinetelor, precum sfecla, ridichile, radacina de patrunjel, conopida. Un raport care trebuie respectat: la 1 litru de apa, 40 de grame de sare.

Alegem vinete de marime cel mult medie. Le taiem cozile si le despicam pe lungime, nedespartindu-le insa in doua. Le tinem cateva minute in apa clocotita, le scoatem si le scurgem bine, presandu-le. Daca tot am fiert apa, oparim si niste frunze de telina, separat de vinete. Pregatim celelalte legume, taindu-le fideluta. Morcovii putem sa-i dam pe razatoare. Le amestecam intre ele, inclusiv cu putina sare. Umplutura o punem in despicatura vinetelor, dupa ce s-au racit. Ca sa nu se reverse, le legam cu cozile de telina. Le inghesuim pe verticala in borcane, cu boabe de piper si catei de usturoi. Am fiert otetul cu sare pana ce sarea s-a dizolvat. Dupa ce s-a racit, il turnam peste vinete si inchidem borcanele ermetic. Dupa vreo trei saptamani de pastrare la loc racoros, le putem manca.

Citeste si:  Amenajare gradina

Peltea de gutui

Ingrediente:
1 kg gutui
100 g mere
2 kg zahar.

Mod de preparare:
Gutuile le spalam bine, dar nu-i suficient, trebuie sa le si stergem de puf. Le luam cozile si le taiem bucati ca pentru compot, fara sa indepartam insa partea din mijloc, cea cu semintele. Merele le taiem in sferturi. Le punem la fiert intr-o oala, 2 litri de apa la 1 kilogram de fructe. La foc mic, lasam sa fiarba o ora, fara sa amestecam. Strecuram zeama intr-un recipient, lasand gutuile in sita un sfert de ora, sa se scurga bine toata zeama, dupa care lasam o jumatate de ora zeama la limpezit. Zeama o punem la fiert, la foc mic, impreuna cu zaharul: la 1 litru de zeama, 1 kilogram de zahar. Luam spuma ori de cate ori observam ca se formeaza. Lasam sa fiarba pana ce pelteaua s-a legat. O turnam fierbinte in borcanele pe care le inchidem ermetic.

Citeste si:  Gradina cu trandafiri
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.