Vinete umplute grecesti si macrou in sos de iaurt

Daca avem carne de vita deja tocata, prepararea vinetelor umplute ca la greci, cu o sumedenie de ingrediente, nu ne ia mai mult decat cea a unei salate de vinete. Oricum, plangacioasa munca a curatarii si taierii cepei trebuie s-o depunem si intr-un caz, si in altul. A doua reteta e arabeasca si se bazeaza pe condimente. La cate arome imbina ele, aproape nu mai conteaza ca ingredientul de baza e macroul. In acelasi sos, putem pune foarte bine la imbibat si carne de pui. Sau, evadand din specific, de porc.

Vinete umplute grecesti

Ingrediente:
4 vinete
0,5 kg carne tocata de vita
2 oua
1 lamaie
1 ceapa
50 g pesmet
0,5 kg rosii
2-3 fire de cimbru
100 g masline negre
150 ml vin alb
2-3 catei de usturoi
ulei
150 ml suc de rosii
100 g telemea branza sarata
0,5 kg smantana
piper, sare.

Citeste si:  Cupru pentru bucatarie sau baie

Mod de preparare:
Taiem vinetele in doua, pe lungime, fara sa le indepartam cozile. Le scobim de miez si il punem deoparte. Preparam compozitia pentru umplutul vinetelor. Carnea tocata o amestecam cu ouale, pesmetul, ceapa tocata, rosiile decojite si facute cubulete mici, maslinele taiate feliute, cimbru, sare si piper. Stropim vinetele in interior cu suc de lamaie, iar in exterior le intepam, in cateva locuri, cu furculita. Le umplem cu amestecul de mai sus si le punem intr-o tava unsa cu ulei.
Trecem la prepararea sosului. Calim usturoiul taiat felii marunte in putin ulei si turnam peste el sosul de rosii amestecat cu vinul. Punem sare si piper, lasam sa dea cateva clocote, apoi turnam sosul in tava cu vinetele si o bagam la cuptor. Lasam la foc potrivit circa o ora si un sfert. Cu cinci minute inainte de a stinge focul, presaram branza rasa peste vinete. Le mancam calde, cu smantana peste ele.

Citeste si:  Inchirierea sau cumpararea unei locuinte

Macrou in sos de iaurt

Ingrediente:
1 – 1,5 kg macrou
250 g iaurt
1 lamaie
200 ml lapte de cocos
10 g praf de curry
10 g enibahar macinat
5 g sofran
2 fire de busuioc
4-5 catei de usturoi
1 legatura marar
50 ml coniac
50 ml ulei
sare.

Mod de preparare:
Macroul il spalam, il curatam si il uscam bine. Toate celelalte ingrediente le amestecam ca sa formam o pasta. Punem mai intai uleiul intr-un castron, peste el usturoiul bine zdrobit, zeama unei lamai si mararul tocat cat se poate de marunt. Amestecam pana omogenizam totul, dupa care venim cu restul ingredientelor si iarasi amestecam pana vedem ca pasta face spuma. (Daca nu avem praf de curry, amestecam cate condimente putem dintre urmatoarele: nucsoara, chimen, pieper,cuisoare, boia de ardei iute, curcuma, ghimbir, coriandru.) In acest castron punem macroul taiat bucati mari si il lasam la rece vreme de 6 ore. Scurgem apoi bucatile de sos si le punem pe gratar (teflon, grill etc). Le mancam ornate cu felii de lamaie, alaturi de garnitura preferata: orez, cartofi natur, legume.

Citeste si:  Rulouri de hering marinat si clatite cu sunca la cuptor

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.