fbpx

Vinete umplute, povesti si scortisoara

Va prezentam doua retete de vinete umplute. Prima dintre ele este mai usor de preparat, iar rezultatele sunt delicioase.

Vinete umplute
Ingrediente:
1 Kg de vinete, 5 cepe maricele, unt (150 g), sare, piper, oua (2), pesmet, 1/3 lingurita usturoi granulat, busuioc, ulei de masline.

Mod de preparare:
Se reteaza cotorul vinetelor si se taie fiecare, pe jumatate, in lungime. Se scoate miezul, se toaca marunt, amestecandu-l cu cepele tocate marunt, usturoiul, busuiocul, sarea si piperul. Compozitia se va praji timp de 4-5 minute, la foc mediu, mestecand in continuu, intr -o tigaie cu unt incins. Se umplu apoi vinetele, se dau prin ou batut si pesmet si se prajesc in ulei de masline.

A doua reteta insa are o poveste si ne-am gandit ca ar fi pacat sa nu o impartasim cu voi. Este o reteta turceasca, unul dintre cele mai celebre feluri de mancare si in turca poarta numele de Imam Bayildi, care se traduce prin „Imamul a lesinat”. Cum asa? va veti intreba. Se pare ca Imamul a lesinat de placere atunci cand a gustat aceste vinete miraculoase. Daca mergeti in Turcia, veti auzi povestea peste tot. Unii mai rautaciosi pretind chiar ca lesinul Imamului nu a fost cauzat de placere, ci de zgarcenie atunci cand a auzit cat a costat uleiul de masline folosit la prepararea vinetelor. In fine, sa auzim povestea.

Odata ca niciodata a fost un Imam cunoscut pentru pasiunea sa pentru mancarea buna. Intr-o zi, si-a surprins prietenii anuntandu-i ca s-a logodit cu fata unui negustor de ulei de masline, un negustor foarte bogat. Parte din zestrea fetei consta in 12 butoaie din cel mai scump si mai bun ulei de masline din lume. Dupa nunta, tanara si-a aratat talentele de bucatareasa si pregatea in fiecare zi cate un fel de mancare special pentru iubitul ei sot. Vinetele umplute erau preferatele acestuia si o ruga sa i le pregateasca in fiecare seara ca fel principal la cina. Cum ea era o buna sotie, i-a dat ascultare. Totusi, in a treisprezecea zi, cand imamul s-a asezat la masa, a constatat ca felul lui preferat lipsea. I-a cerut tinerei sotii o explicatie. Ea i-a raspuns: „Iubitul meu sot, nu iti mai pot pregati mancarea preferata pentru ca nu mai avem ulei de masline. Va trebui sa mai cumperi niste ulei.” Imamul a fost atat de socat de veste incat a lesinat. Si, de atunci pana in zilele noastre, vinetele preparate in acest mod s-au numit Imam Bayildi (Imamul a lesinat).

Citeste si:  Indeparteaza pete de grasime

Si acum sa trecem la preparare. Nu este complicat, dar dureaza ceva timp pana este gata (cam o ora si un sfert) si pana sa se raceasca (trebuie consumate la temperatura camerei). Ah, si nu uitati sa va asigurati ca aveti suficient ulei de masline in casa. Sa nu patiti ca imamul, nu de alta.

Ingrediente (pentru 4-8 portii)
8 vinete
3 cepe de marime medie
200 ml ulei de masline extra virgin
10 catei de usturoi tocati
5 rosii de marime medie fara pielita
¼ cana de patrunjel tocat
Sare
Zeama de lamaie
Putin zahar
½ cana de apa

Citeste si:  Decorare holuri lungi

Spalati bine vinetele. Cotoarele pot fi indepartate sau pot ramane. Noua ne plac mai mult cu cotoare. Curatati-le de coaja, dar nu complet, ci in “dungi”. Se vor vedea foarte frumos. Sarati-le din belsug si lasati-le pe un prosop de bucatarie care sa absoarba sucul acela amar timp de jumatate de ora. Indepartati apoi sarea cu un servet.

Taiati vinetele in doua pe lungime si scoateti partea mai moale a miezului fiecarei jumatati. Taiati ceapa pestisori.

Incalziti jumatate din cantitatea de ulei intr-o tigaie cu capac, apoi adaugati ceapa. Lasati-o doar pana cand devine translucida. Adaugati usturoiul si lasati inca un minut. Turnati apoi totul intr-un castron, puneti si rosiile, patrunjelul, sarea, piperul, zeama de lamaie, zaharul si apa si amestecati totul bine.

Incingeti uleiul ramas pana cand incepe sa fumege, apoi puneti vinetele si le lasati la flacara mare timp de cinci minute, pana cand sunt rumenite, dar inca tari si aspectuoase. Apoi le luati de pe foc.
Aranjati vinetele intr-o tava cu peretii inalti si umpleti-le cu compozitia preparata anterior. Incercati sa „indesati” cat mai mult amestec posibil. Ceea ce ramane, presarati pe deasupra. Puneti un capac si puneti-o la foc mic (aproximativ 45 de minute). Daca se usuca, mai puneti apa. Le puteti baga si la cuptor, la 180 de grade.
Dupa ce s-au facut, lasati vinetele sa se raceasca pana cand ajung la temperatura camerei.
Le puteti servi atat ca aperitiv, cat si ca fel in sine pentru o masa frugala, cu iaurt si paine proaspata. Pofta buna!

Citeste si:  Cum decoram casa de Craciun?

Salata de fasole cu iaurt
Ingrediente: fasole boabe (preferabil din cele micute – 500 g), iaurt (300 de grame), sare, ceapa (doua de marime medie), otet (o lingurita), o radacina telina, leustean.

Mod de preparare: Se fierbe fasolea boabe in apa clocotita cu sare. Dupa ce a fiert, o lasati sa se raceasca, dupa care se amesteca cu sosul preparat din iaurt, otet, ceapa taiata marunt si radacina de telina. Se pune apoi la frigider, pentru ca aceasta salata este delicioasa servita rece. Inainte de a o consuma, presarati patrunjel tocat.

Si ca sa nu ziceti ca v-am lasat fara desert:

Prajitura cu scortisoara
Ingrediente:
Faina, 3 oua, un pliculet de praf de copt, 150 grame de margarina, zahar, un praf de sare, stafide, scortisoara, marmelada, amidon.

Mod de preparare
Aluatul: se amesteca faina, ouale, praful de copt, margarina, zaharul si sarea si se framanta pana devine un aluat pufos. Apoi, 1/3 din compozitie se asaza intr-o tava.
Crema: marmelada se imbina cu amidonul, stafidele si scortisoara si se asaza peste aluatul care a stat deja 15 minute la foc mediu, in cuptor. Cu amestecul ramas, se orneaza prajitura, in spirala, odata cu adaugarea cremei. Se pudreaza cu zahar, imediat dupa ce a fost scoasa din cuptor.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.