Vise frumoase cu plante potrivite

Exista multe mituri in ceea ce priveste cresterea plantelor in spatiul de dormit, majoritatea declarind ca, daca vom decide sa crestem plante in dormitor, somnul nostru va fi afectat in mod negativ si cand ne vom trezi vom avea un nivel scazut de energie si aceasta din cauza ca plantele ar consuma oxigenul pe timpul noptii.

Cercetari recente au demonstrat, insa, ca plantele au un efect linstitor asupra sistemului nervos si consumul de oxigen al plantelor pe timpul noptii este foarte redus, deci nu este nici o problema daca dorim sa ne improspatam dormitorul cu diverse plantute. Trebuie sa avem totusi grija ce specii de plante hotaram sa acomodam in dormitor, caci nu toate se pot adapta acestui mediu. Exista numeroase flori care pot face din camera de dormit un loc in care sa avem doar vise frumoase, dintre ele facind parte azaleele, cyclamenul, hortensia, pana cocosului (aspidistra) sau violetele de Parma.

Azaleea este o planta decorativa atat prin frunze cat si prin flori, care pot fi rosii, violet inchis, roz sau albe, cu marginea ondulata, dreapta sau franjurata. Este o planta care prefera spatiile semiumbrite si racoroase, deci se adapteaza perfect in dormitor. Temperatura optima de crestere se situeaza in jurul a 22-25 de grade Celsius pe timpul verii si 15 grade iarna. Azaleea necesita multa apa, mai ales vara, in perioada ei maxima de vegetatie, dar trebuie evitata udarea excesiva, deoarece are radacina foarte sensibila. Apa trebuie sa fie dedurizata, deci daca va hotarati sa o udati cu apa de la chiuveta este bine sa o fierbeti si sa o lasati apoi la decantat, insa cea mai buna apa ramane cea de ploaie. Pamantul optim pentru azalee are un continut ridicat de materie organica si o capacitate mare de retinere a apei si este compus din turba, pamant de frunze si nisip.

Citeste si:  Depozitarea lucrurilor

Inmultitra se face prin butasi, iar transplantare se realizeaza in givece nu prea mari, o data la 2-3 ani. Pentru a favoriza infloritea abundenta se indeparteaza varful lastarilor, dar nu mai tarziu de luna iunie.

Cyclamenul este o planta fermecatoare cu frunze verzi albicioase, care capteaza privirea si prin florile de culoare alba, rosie sau violet. Planta prefera camerele semiumbrite, o temperatura medie de 20 grade, umiditate ridicata, dar nu suporta curentii de aer. Inflorirea are loc in perioada septembrie – martie, iar dupa trecerea florilor este bine sa se reduca udarea iar planta trebuie mutata intr-un loc mai intunecat si putin mai rece, pentru a i se permite sa intre in perioada de repaos necesara.

Citeste si:  Ogarul afgan - regele neincoronat al cateilor

Pamantul ideal pentru cyclamen este cel usor alcalin, compus din 4 parti pamant de frunze si o parte nisip. Udarea se face atunci cand pamantul din ghiveci este uscat, iar in perioada de inflorire – zilnic. Perioada favorabila de replantare este la la sfarsitul lui iulie si toata luna august. Inmultirea se face prin tuberculi sau seminte, dar daca va veti decideti la o reproducere prin seminte aveti de asteptat cam 18 luni pana la aparitia plantei, asa ca va recomand sa o cumparati direct de la florarie.

Hortensia este un arbust de talie mica, apreciat datorita florilor de culoare albastra, rosie, alba sau roz, care persista saptamani intregi. Aceasta planta nu necesita o ingrijire complexa: se dezvolta foarte bine in locuri semiumbroase, ferita de lumina directa a soarelui si udata din belsug. Perioada de inflorire este iulie-septembrie si, pentru a asigura un belsug de flori, trebuie asezata in locuri cu orientare spre nord-est.

Pana cocosului (aspidistra) este denumita si planta de fier datorita rezistentei pe care o are fata de uscaciunea aerului, a pamantului si a poluarii (perfecta pentru fumatoare). Creste foarte bine in locuri racoroase si umbrite deoarece nu suporta razele directe ale soarelui. Pamantul trebuie sa fie poros, bine drenat, deoarece planta se uda zilnic vara, in perioada de vegetatie, iar apa in exces ii poate dauna dezvoltarii armonioase. Este bine ca apa sa fie pulverizata pe intrega planta si frunzele sa fie sterse de praf cu un material fin. Transplantarea se face foarte rar, o data la 4-5 ani, pentru a evita stresare inutila a plantei.

Citeste si:  Montarea unei aplici

Violeta de Parma, plantuta de apartament foarte delicata si frumoasa, are nevoie de atentie sporita. Planta prefera un mediu in care lumina este indirecta (camera semiumbroasa), cu temperatura de crestere de 17-24 de grade. Necesita putina apa, se uda abia atunci cand pamantul este uscat si in nici un caz pe planta, ci direct pe sol, pentru ca picaturile de apa care ajung pe frunze le pot leza in mod definitiv.

Apa trebuie sa fie necalcaroasa (apa de ploaie sau de la chiuveta fiarta si racita), la temperatura constanta. Pentru o inflorire abundenta planta trebuie tunsa (la sfarsitul lui februarie), caci un numar mare de frunze poate provoaca aparitia fainarei si chiar lipsa bobocilor.

V-am prezentat cateva dintre plantele pe care le puteti adapta cu succes in dormitorul dumneavoastra si care va pot face visele mai dulci si somnul mai odihnitor. Lista lor nu este nici pe departe imcheiata, asa ca vom reveni asupra acestui subiect.


2 Comentarii
  1. exista asa ceva?? ar fi ideal! un remediu perfect pentru noptile nedormite care sa nu aiba nici efecte secundare ca somniferele. insa ccredeam ca astfel de plantute sunt doar bune ca ceai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.