Vitraliile, veselia ferestrelor

Vitraliile au atins cu siguranta respectabila varsta de un mileniu. Nu sunt nici pe departe cele mai batrane elemente care pot lua parte la decorarea unei locuinte, dar o anumita varietate a lor si-a pastrat aproape nealterat modul de confectionare.

Vitraliile se obtin din bucati de sticla colorata asamblate cu ajutorul retelelor de plumb si cositor. Sticla se coloreaza in cuptoare, obtinandu-se placa de vitraliu; din ea se taie minutios bucatelele unui puzzle, urmarindu-se realizarea unui desen dupa un model facut la scara reala. Ansamblul obtinut se monteaza cu tije metalice in ramele ferestrelor sau in usi, fie ele interioare sau exterioare.

Citeste si:  Secretele condimentelor (partea I)

Aceasta a fost tehnica initiala de obtinere a vitraliilor, pusa in aplicare cu un mileniu in urma la ferestrele bisericilor. Stilul gotic a consacrat vitraliile, care au cazut oarecum in desuetudine la vremea Renasterii, in favoarea sticlei pictate, moda care a dainuit pana in secolul XVIII inclusiv.

Si poate ca tehnica fabricarii vitraliilor s-ar fi pierdut, daca n-ar fi fost doi pictori americani, LaFarge ÅŸi Tiffany, care s-o redescopere pe la mijlocul secolului XIX si s-o exploateze intr-un cadru concurential benefic pentru clienti si nu tocmai pagubos pentru producatori, dat fiind ca erau numai doi. De atunci, vitraliile au devenit moda si pentru locuintele particulare luxoase.

Citeste si:  Bambus

In ziua de azi, daca dorim vitralii cu un model unicat, nu avem decat sa apelam la un designer si apoi la un mester sticlar cu precizie de ceasornicar. Inventarea pistolului electric de lipit simplifica opera de asamblare.

Bineinteles insa ca majoritatea vitraliilor care impodobesc in zilele noastre ferstrele si usile caselor particulare sunt luate de-a gata. Asa-numitele vitralii aplicate ofera solutia cea mai rapida si mai putin costisitoare, fiind fabricate prin decorarea sticlei cu fire de plumb si diverse finisaje fara a perfora sticla, cu ajutorul unor filme, in fine, chestii tehnice complicate pentru necunoscatori.

Citeste si:  Salata de pui cu nuci si mango, placinta cu cartofi si miel delicios

Exista si vitralii autentice care pot fi cumparate realizate gata, dupa modelul pe care l-am descris ceva mai sus, cu prelucrare manuala. Aceasta e varianta de lux a vitraliilor. N-aveau cum sa lipseasca nici termopanele-vitralii.

Orice casa cu oarecare stil poate adopta vitraliile. Ele pot prezenta o imagine anume sau doar forme geometrice mai mici sau mai mari de diverse culori. Culorile, in oricare dintre cazuri, vor fi vii si curate si vor permite scaldarea spatiului deservit de fereastra intr-o baie de lumina.


Un comentariu
  1. \”cu ajutorul unor filme, in fine, chestii tehnice complicate pentru necunoscatori.\”

    inclusiv cea care sau cel care a facut articolul asta nu cunoaste tehnicile …si atunci e mai usor sa spunem ca suntchestii complicate pentru necunoscatori…un articol tampit …fara inceput si sfarsit….si fara o idee clara…mama mama ce am mai retinut despre vitralii din articolul asta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.