fbpx

WOK – tigaia magica

Please select a featured image for your post

Tigaia WOK este originara din China si este folosita indeosebi in bucataria asiatica, insa mai nou si-a facut intrarea si pe piata noastra. Poate ati vazut-o in hypermarketuri si nu ati stiut exact despre ce e vorba sau poate o folositi de multa vreme. Ideea e WOK-ul este ideal pentru orice fel de prajit, fiind folosita indeosebi pentru „stir fry”, respectiv prajirea rapida, in putin ulei, mestecand tot timpul ingredientele. E cam ceea ce ati vazut in filmele sau restaurantele cu specific asiatic: o tigaia cu diametru mare (pana la 1 m), foarte adanca si cu fundul rotunjit, pe care bucatarii o manuiesc cu iscusinta de coada si amesteca parca in aer mancarea. Ce ar trebuie stiut despre WOK? In primul rand, trebuie sa stiti ca modelele variaza si la fel si materialul din care sunt fabricate, iar daca WOK-ul traditional are fundul complet rotunjit, cele din comert, destinate uzului caznic si nu la scara industriala, au fundul usor apliatizat, asemanandu-se mai mult cu o tigaie. Asta pentru a adapta WOK-ul gatitului la aragaz, insa exista in comert si WOK-ul cu fundul perfect rotund dar care au un dispozitiv ce se foloseste pentru adaptarea la aragaz, un soi de support, care ajuta si la canalizarea flacarii. Diametrul WOK-ului variaza intre 20 si 90 de cm, insa cele mai utilizate pentru acasa sunt cele cu un diametru de 36 de cm si care permit prepararea a 4 portii.
Materialul din care este produs WOK-ul conteaza foarte mult pentru calitatea mancarii pe care o gatiti folosindu-l, dar si pentru fiabilitatea si durabilitatea lui. WOK-urile din otel sunt cele mai utilizate in bucataria asiatica, pentru ca sunt si cele mai ieftine de produs, sunt rezistente si datorita distributiei uniforme a caldurii, mancarea va iesi delicioasa, gatita uniform, fara parti arse sau necoapte. WOK-ul din otel este insa destul de greu, nu se poate manui doar folosind coada lui ci e nevoie sa fie prevazut cu 2 manere. O varinata a WOK-ului de otel este cel din otel-carbon, insa nu sunt recomandate intrucat se deformeaza usor in timp, mancarea tinde sa se lipeasca si deci sunt mult mai greu de curatat, iar distibutia caldurii nu este uniforma si deci calitatea preparatelor este indoilenica. Ca sa fiu scurta: nu e o afacere buna!
Citeste si:  Supa de rata si pui cu mazare
Cea mai utilizata forma a WOK-ului este insa cea de teflon, adoptate cu mare drag si de tarile europene, pentru ca se curata usor si sunt usor de manuit. Din pacate, adevaratele retete preparate in Wok se gatesc la temperaturi foarte ridicate, care nu sunt insa suportate de tavile de teflon. Dar ramane varianta cea mai apropiata de bucataria asiatica si se foloseste cu succes. La fel de indicate sunt si WOK-urile din otel inoxidabil si imbracate in aluminiu, care sunt foarte rezistente in timp si mancarea iese excelent, insa sunt putin mai grele. Cu timpul insa, oricine poate invata sa manuiasca un WOK.
Citeste si:  Rosii umplute cu peste si parjoale moldovenesti cu smantana
Exista si variante de WOK de fonta, grosimea materialului difera insa de la un produs la altul, iar daca sunteti o gospodina nu foarte puternica si obinuita sa manuiasca tigai de genul acesta, e de preferat sa alegeti WOK-urile din fonta de tip chinezesc, adica cele cu peretii de pana la 3 mm. Avantajul acestui Wok foarte subtire este ca se incinge foarte repede, iar fonta nu este un material adeziv, asa ca aveti sanse destul de mici ca mancarea sa se prinda de tigaie.

Citeste si:  Vinul rosu - ingredient sau medicament
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.