Zacusca de peste si mancare de carne cu pere

Ah, sa nu uitam, de-asta si incepem cu propunerea altui fel de mancare pana sa ne fi apucam sa-l pregatim pe cel prezentat: la mancarea de carne cu pere, daca inlocuim perele cu gutuile, dupa ce s-or coace, si-n rest nu schimbam nimic la ingrediente si mod de preparare, obtinem mancare de carne cu gutui. Oricum, gutuile sunt imposibil de mancat asa cum le culegem din pom, mai bine le tinem, vorba poetului, lampa la fereastra.

Zacusca de peste

Ingrediente:
1,5 kg file de peste
500 g rosii
1 castravete murat in otet
1 morcov
2 cepe
1 radacina de patrunjel
50 ml vin
100 ml ulei
2 frunze de dafin
piper boabe, sare.

Citeste si:  Friptura cu sos Chimichurri

Mod de preparare:
Pestele, indiferent din care soi preferam, il taiem bucati mici, pe care le dam cu sare, le uscam cu servetele absorbante si le prajim in ulei. Ceapa o tocam marunt si o calim in ulei. Punem separat la fiert, in apa putina, morcovul, castravetele in otet si radacina de patrunjel, toate taiate rondele subtiri. Rosiile le taiem si le fierbem, dupa care le dam prin sita, ca la bulion, ca sa scapam de coji. Punem la fiert, in oala, sucul de rosii, celelalte legume si bucatile de peste. Dupa ce dau in clocot, punem vinul, frunzele de dafin, boabele de piper si sare. Mutam tot continutul intr-o cratita si o lasam o jumatate de ora la cuptor. Daca vrem sa pastram zacusca la borcan, o lasam sa se raceasca (oricum se mananca rece), o punem in borcane inchise ermetic si le fierbem o jumatate de ora, dupa care le lasam sa se raceasca invelite in servete.

Citeste si:  Decorarea camerei unui student

Mancare de carne cu pere

Ingrediente:
600 g carne de porc
1 kg pere
50 ml ulei
50 g faina
100 g zahar
sare.

Mod de preparare:
Carnea o taiem bucati si o prajim intr-o cratita, intorcand-o pe ambele parti. Cand prinde sa se rumeneasca, turnam o canuta de apa calda si lasam sa mai fiarba inabusit vreo zece minute. Perele le taiem pe lungime, in patru, indepartandu-le semintele si fara sa le curatam de coaja. Le prajim separat, cateva minute, in putin ulei, dupa care le turnam in cratita cu carne. Punem sare. Pregatim un sos de zahar ars: puem zaharul intr-o craticioara goala pe foc, iar dupa ce se topeste si devine maroniu amestecam cu o cescuta de apa calda. La final, amestecam si cu faina. Sosul il punem in cratita si amestecam. Bagam cratita la cuptor pentru o jumatate de ora.

Citeste si:  Inghetate de mai multe feluri si frisca

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.