fbpx

Zaharul gelifiant – gelfix

Please select a featured image for your post

Dulceata cea mai buna este cea pusa de bunica, in legatura cu asta nu am dubii si nici nu o sa o contest vreodata, insa timpurile, din pacate s-au mai schimbat, avem nevoie de retete rapide de dulceata, pentru ca intre munca istovitoare de la birou si celelalte treburi casnice, nu putem sa dedicam foarte mult timp conservelor pentru iarna. In ajutorul femeii moderne, care isi doreste sa aiba camara plina cu dulceturi dar doreste sa petreaca cat mai putin timp in bucatarie, varianta ideala este sa foloseasca faimosul gelfix, respectiv zaharul gelifiant, conceput special pentru dulceturi, zahar care are rolul de a lega dulceata in timp record. Ingredientul principal al zaharului gelifiant este pectina, un compus organic ce prin fierbere impreuna cu apa, va capata aspectul unui jeleu. Despre gelfix s-au vehiculat multe si marunte, cum ca nu ar fi sanatos pentru ca, bineinteles, contine faimoasele E-uri, insa nu stiu vreun produs din comert care sa nu le contina. In dorinta de a ne hrani sanatos tindem sa citim in exces etichetele produselor, insa eu v-as sugera sa stati linistite, gospodinelor, nu se acumuleaza o gramada de E-uri intr-un borcan de dulceata, datorita gelfixului.
Pentru a sti care este proportia ideala dintre fructe si zaharul gelifiant, urmariti instructiunile de pe pachetul de gelfix: 1:1 inseamna ca vei pune o cantitate egala din fructe si din zahar, 2:1 inseamna doua parti fructe si una de zahar si 3:1 trei parti de fructe si una de zahar. Vestea buna este ca zaharul gelifiant se gaseste si in varianta speciala pentru diabetici, astfel ca veti putea prepara si acasa dulceturi dietetice intr-un timp foarte scurt. Pentru femeile cu adevarat grabite, exista si un gelfix special pentru preparare dulcetei in cuptorul cu microunde sau chiar la rece, fara a mai fi necesara fierberea.
Citeste si:  Tarta cu fructe proaspete si socata
De cele mai multe ori, procedura de preparare a dulcetii folosind zaharul gelifiant nu dureaza mai mult de 20 de minute, timp in care este inclusa curatarea fructelor si fierberea lor. De obicei fructele se lasa intregi daca e vorba de fructe mici (afine, coacaze, fragute, zmeura), sau se taie in bucatele foarte mici sau se piseaza – piersicile, caisele, ananasul, bananele etc. Dupa ce fructele sunt pregatite, peste ele se toarna cantitatea de zahar gelifiant necesara, in functie de instructiunile din reteta si se fierb impreuna pana cand dulceata da un clocot, apoi se mai lasa sa fiarba 3-4 minute, dupa care se face testul dulcetii, pentru a vedea daca este gata. Cum verificati daca dulceata e gata? Scoateti din oala in care fierbe amestecul pentru dulceata, o lingura buna de compozitie, pe care o puneti pe o farfurioara rece si incercati sa o amestecati cu lingura. Daca se intareste imediat, inseamna ca e gata, daca nu, o mai lasati putin la fiert, pana cand trece acest mic test. Cand dulceata se intareste, inseamna ca la fel va face si in borcan!
Citeste si:  Pui zdrente - o reteta din insorita Cuba
In majoritatea cazurilor, intrucat jeleul nu se intareste instantaneu, este ideal sa tineti borcanele cu fundul in sus, respectiv sprijinite pe capac, pentru ca asa va asigurati ca nu se vor lasa toate fructele la fundul borcanului. Tineti burcanul sprijinit pe capac 10 minute, abia apoi intoarceti-l in pozitia normala. Compozitia se toarna in borcane sterilizate, sau cel putin spalate bine cu apa fierbinte, pentru ca trebuiesc sa fie calde.

Citeste si:  Schimbari necesare in lifestyle pentru a slabi
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.