fbpx

Amenajarea bucatariei

Visati la o bucataie de invidiat?

Bucataria este una dintre cele mai frecventate camere. De catre toti membrii familiei si nu doar in preajma meselor principale ale zilei… Tocmai de aceea decorarea acestei incaperi necesita foarte multa atentie din partea noastra. Transformarea sa intr-unul dintre punctele focale ale intregii locuinte reprezinta un pas esential.

Renovarea bucatariei prin culoare poate fi o sarcina complicata sau simpla, poate dura mult sau putin timp, in functie de ce ne dorim

– o schimbare radicala sau pur si simplu cateva tuse care sa inveseleasca atmosfera. Inainte de a porni la treaba, priviti cu atentie bucataria pentru a va decide ce anume trebuie schimbat.

Primul pas ar fi mobilierul, mai ales blaturile si dulapioarele din bucatarie, care sunt poate demodate si vechi. Dupa micile reparatii necesare, este momentul sa va decideti daca veti schimba si culorile acestora, sau daca le veti inlocui direct.

Daca va decideti sa le revopsiti puteti transforma o corvoada intr-o distractie creativa. O solutie este vopsirea in alb sau tonuri pastelate, cu finisaje lucioase, dar acestea se murdaresc repede si trebuie armonizate cu restul. Sunt mai bune culorile si nuantele intunecate, cu finisaje mate, care amintesc de linistea unei cabane de munte sau de o locuinta de stil vechi.

In functie de culoare si amplasare dulapurile din bucatarie – suspendate sau corp intreg – pot deveni centrul acesteia. Alegeti o schema monocroma in care culorile dulapurilor, blaturilor, mobilierului si peretilor sa se completeze. Sau dimpotriva folositi un contrast puternic intre elemente vopsind dulapioarele in culori intunecate, cu motive alese de dv, si restul elementelor in alb sau pasteluri. Decorarea suprafetelor din bucatarie cu diverse motive este o idee indrazneata, care ar putea aduce ceva nou. Sunt de preferat formele geometrice simple pentru echilibrul ansamblului.

Citeste si:  Ce nu stiai despre banane

Lemnul este la mare cautare in ceea ce priveste confectionarea dulapurilor. In bucatariile cu un design modern, majoritatea proprietarilor opteaza pentru esentele de lemn deschise la culoare, cum ar fi artar, mesteacan sau fag. In bucatariile pe stil traditional, este preferat lemnul de culoare mai inchisa, mai ales pentru margini si chenarele dulapurilor. In ceea ce priveste blatul, materialele stratificate sunt cele mai populare. Din ce in ce mai multi proprietari de case aleg materiale de culoare inchisa.

Ferestrele sunt direct raspunzatoare de iluminatul incaperii. Iti place sa ai cat mai multa lumina naturala in locuinta, sa simti caldura soarelui in casa ta si nimeni nu te poate contrazice in acest sens… Foarte multe produse iti pot oferi acest mult dorit efect, cum ar fi ecranele solare, jaluzelele din lemn sau aluminiu (cu un finisaj anti-static), precum si tesaturile si culorile care permit patrunderea luminii in casa. Ferestrele reprezinta cel din urma element care ofera impresia de locuinta primitoare, intima si calda. Cu cat ferestrele sunt mai ingrijite, mai bine decorate si… "imbracate", cu atat pot schimba complet aspectul bucatariei tale…

Citeste si:  Greselile din gradina

Nu treceti cu vederea accesoriile bucatatiilor neconventionale. Chiar daca vi se par exagerate sau tipatoare, puteti gasi in ele idei pe care sa le aplicati acasa. Elementele clasice de design precum dulapuri, pardoseala, mobilier, perdele, tapiterii sunt tot atatea modalitati de a adauga culoare bucatariei. Uneori o schimbare majora poate fi adusa de un element aparent insignifiant, usor de trecut cu vederea cand nu este integrat in ansamblu. Trebuie explorata posibilitatea de a schimba culoarea inclusiv a lustrei sau plafonierei din bucatarie printr-o noua achizitie sau o schimbare totala a sistemului. Impodobiti rafturile cu vase viu colorate, eventual cu motive geometrice. Sunt la moda bucatariile neconventionale, ciudate, inedite, in culori care sa atraga si sa fie admirate. Finisajele neobisnuite si accesoriile alese cu grija pot fi aranjate pentru a unifica spatiul sau pentru a constitui centre de interes ale bucatariei.

Datorita durabilitatii si elegantei, placile de gresie reprezinta cea mai buna solutie pentru podeaua bucatariei. Pentru a evita monotonia, pot fi folosite placi cu motive desenate sau unele care formeaza ele insele un model.

Citeste si:  Supa de salata verde cu afumatura si pachete de primavara

Multi producatori de mobilier de bucatarie ofera spre vanzare bucatarii complet utilate, de calitate, cu finisaje destinate special curatirii frecvente. Nu veti mai avea astfel dulapurile sau masa de bucatarie patate si zgariate. Puteti cumpara o astfel de bucatarie completa pe care sa o modificati ulterior sau puteti – in limita bugetului – sa faceti una pe comanda. Chiar daca pretul pare mare daca ati lua toate elementele separate veti plati cel putin dublu.

Aproximativ 60% din timpul petrecut in bucatarie se desfasoara efectiv la chiuveta chiar in conditiile in care ea si-a pierdut principala functie o data cu aparitia masinii de spalat vase. Chiuveta cu accesoriile sale, permite concentrarea actiunilor intr-un spatiu restrans si crearea unui sistem complet de pregatire al alimentelor – spalare, taiere, sortare etc. Chiuveta incastrata in blat reprezinta in primul rand, o adptare la necesitatea continuitatii frontului de lucru. Cand alegeti o chiuveta, trebuie sa tineti cont de modul in care va desfasurati activitatea in bucatarie, dar si de calitatile si rezistenta materialului. Chiuvetele din inox sunt deosebit de rezistente la caldura, lovituri, zgarieturi. Se curata usor, nu se pateaza, sunt foarte igienice si biocompatibile. Culoarea neutra prezinta avantajul adaptibilitatii in orice spatiu.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.