Economie la lumina

Becuri fluocompacte sau becuri halogene? Viitorul suna bine, radios si ecoomicos. Pentru ca solutiile moderne au unscop foarte clar: acela de a ne salva bugetul.
Ceva vechi, ceva nou
Noile becuri „zgarcite” la consumul de energie se aspinr instantaneu si nu dupa cateva secunde, asa cum se intampla cu becurile clasice.
Becurile fluocompacte au inserate un tub mic, fluorescent si pot reduce consumul de energie cu pana la 80% fata de becurile traditionale. Astfel, un bec de 5 W este echivalentul a unui bec de 25 W, iar cel de 18 W, echivalentul a unuia de 100. Pot avea diferite forme si tipuri de filet.
Becurile halogene
Promit 30% mai putin de plata pe factura de lumina. Astfel, un bec de 28 W echivaleaza cu unul de 40. Se gasesc in forme standard: flacara, creion, dicroic (arzatorul este pozitionat optic intr-un reflector acoperit cu un fascicul de intensitate mare si deschidere bine definita.)
Pretul surselor de iluminat variaza de la bec la bec (de la cativa lei, la cateva sute de lei). Trebuie sa stii ca, o data cu suma pe care esti dispua sa o „investesti”, variaza si „performantele” (intensitate, consum, calitatea luminii produse, durata de viata).

Citeste si:  Mancaruri traditionale australiene sau bucatarie mondiala

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.