Inmultire trandafiri

Se cunosc aproape 200 de specii de trandafiri, mici cu o coroana ca o tufa, cu trunchiuri inalte de 1.50 m, urcatori sau pletosi. Foarte apreciati sunt trandafirii pentru dulceata, din speciile Rosa demascena si Rosa centifolia. Ca sa infloreasca abundent trebuie sa alegi un loc insorit in gradina, adapostit de vant si curenti reci. Cea mai simpla metoda de inmultire a lor este prin butasi, dar nu se poate aplica la toate solurile. Numai lastarii mladiosi, cu lemnul moale, pot dezvolta radacini in pamant. Speciile care se inmultesc cel mai usor prin butasi sunt cele cu florile asezate in buchet sau trandafirii urcatori.
Ultima jumatate a lunii septembrie este perioada indicata sa tai lastarii care au inflorit, cu o lungime de 10, maximum 45 de cm. La varful lastarului se lasa numai doua frunze. Lastarul se cresteaza cu un briceag subtire la baza, sub primul nod, si la varf, deasupra ultimului nod. Butasul se infige apoi direct in pamant putin nisipos sau in ghiveci, se acopera cu un borcan si se pulverizeaza cu apa zilnic, in primele 3 saptamani. Butasi se mai obtin si din ramuri groase, anuale, care se taie lungi de 15 sau 25 cm, dupa caderea frunzelor. Acestia se pastreaza in pivnita, in nisip umezit si se planteaza primavara in gradina.
Toamna, in septembrie sau octombrie poti planta si tufele cumparate, daca nu doresti sa faci singura butasii. Indeparteaza celofanul care acopera radacinile si taie-le pe cele lungi si groase la 20 cm, iar pe cele subtiri la cativa centimetri. Din manunchiul de ramuri pastreza cel mult patru si scurteaza-le la patru sau cinci muguri. Sapa o groapa mare, de jumatate de metru adancime, si adauga in ea o pasta din pamant, balegar si apa. Acoperi trandafirul cu mranita, ridica un musuroi la baza plantei si uda bine.
Nu lasa trandafirii prada frigului si inghetului peste iarna. Imbraca tufele in paie, frunze de porumb si folii de plasticl. Primavara, cand indepartezi protectia, trebuie sa tai din ramuri, sa ramana cel mult cinci si sa le scurtezi pe cele mai lungi. Doar la trandafirii urcatori se lasa ramuri anuale lungi de 15-150 cm.

Citeste si:  Dulapiorul cu medicamente

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.