fbpx

Procesul de luminare a locuintei

Luminarea unei locuinte este mai mult decat o experienta spatiala. Este o experienta senzoriala. Contrastul dintre lumina si intuneric, tranzitiile si umbrele, fie deliberate sau accidentale, pot influenta memoria, emotiona sau pot emite o invitatie la ras si distactie.
Acestea sunt principalele faze in procesul de luminare a unei locuinte : planificarea, conceptia, dezvoltara, toate dezvoltate in paralel cu comunicarea cu persoanele din interiorul casei.
Pentru a reda lumina in anumite incaperi, suprafete realistice si pline de acuratete trebuie plasate lampi in spatiile interioare si structurile exterioare, incluzand podelele, peretii pictati, suprafetele din inox si dulapul din lemn de la bucatarie. Toate elementele sunt importante nu numai estetic, ci si pentru valorile pe care le reflecta, intrucat acestea pot afecta lumina per ansamblu, sau nivelul de luminare din spatiul respectiv.
Pentru a obtine luminarea optima trebuie sa ne gandim foarte bine la persoanele care locuiesc in respectiva casa. Intelegerea stilului lor de viata si viziunii pe care acestia o au asupra si despre casa lor este in primul si in primul rand inceputul intelegerii dorintelor si nevoilor lor si gasirea unor solutii de luminat.
Gasirea metodelor perfecte de luminare sunt o provocare unica.
Procesul de luminare incepe intotdeauna cu dorintele persoanelor care locuiesc in casa. Un fenomen curios este acela ca, de multe ori, oamenii nu stiu exact ceea ce isi doresc in termeni de luminat. Stiu mobila pe care o folosesc si locatia televizorului, materialul draperiilor, dar luminatul este ceva de-a dreptul intangibil.
Daca stam sa ne gandim la luminat ca la o experienta senzoriala asa cum spuneam mai sus, si mai putin spatiala, atunci nu este intotdeauna simplu de descris.

Citeste si:  Holul - prima impresie despre o casa
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.