
O ikebana contine trei ramuri de baza, de dimensiuni diferite, potrivit cerintele stilurilor seika si shoka, nascute in secolul XVII. Cea mai lunga si cea mai importanta ramura de pom, asezata vertical in vas, simbolizeaza cerul. A doua, pe trei sferturi din lungimea primei crengi, semnifica omul si vine asezata oblic fata de cer, pornind din acelasi punct, de jos, sau lasand impresia ca porneste de acolo, ca si urmatoarea. A treia ramurea, cea mai scurta, e pamantul, asezata in partea frontala din aranjament. In perioada calda a anului, primavara si vara, ikebana e mai bogata decat in rest.

Nu te poti numi artist in ikebana daca nu esti in stare sa sugerezi prin aranjamentul tau scurgerea timpului. Plantele inflorite si frunzele uscate semnifica trecutul. Prezentul e redat de frunzele verzi si florile intredeschise, iar viitorul“ de bobocei. Cele trei forme de vegetatie e obligatoriu sa coabiteze in vas.
Crengi de copaci, frunze cu o cat mai ciudata forma, muguri, ierburi si flori intra in compunerea ikebanei. Ramuri inflorite de pomi fructiferi, in special meri si ciresi, apoi de stejar, alun, salcie, liliac, bete de bambus. In Japonia, ciresul a fost cultivat vreme de secole doar ca pom ornamental, fiind o specie care nu dadea rod, sau cel putin nu unul comestibil. Apoi, frunze de feriga, foi de palmier. Dintre flori, cea a soarelui, crizanteme, irisi, crini, gladiole, margarete, trandafiri, ficusi, orhidee, narcise.