O serie de alimente s-au dovedit ca au capacitatea de a atenua depresia, unele din cauza capacitatii lor de a creste serotonina, unele din alte motive:
Uleiul de masline – Un studiu facut in Spania a aratat ca persoanele care au consumat o dieta bogata in grasimi hidrogenate au avut un risc crescut de 48% in depresie, in timp ce cei care au consumat ulei de masline au avut un risc semnificativ mai scazut de depresie. Este important sa obțineți un ulei de masline extra virgin anti-inflamator de buna calitate (recomandari: California Olive Ranch, marca Kirkland de la Costco sau Extra Virgin din Trader Joe din Grecia).
Alimente bogate in L-triptofan – Tryptophanul este un aminoacid care ajuta la crearea serotoninei. Toata lumea se gandeste la curcan atunci cand se menționeaza triptofanul, dar se pare ca cel mai bune alimente pentru cresterea nivelului de serotonina sunt semințele si fructele. Tahini, care este pasta de susan utilizata in hummus este o sursa minunata de triptofan si hummusul are multe componente care ajuta la imbunatatirea stari de spirit. Iata cateva alte alimente care sunt bogate in triptofan: soia, semințe de floarea-soarelui, ovaz, naut, faina de grau si ciocolata neagra.