Cum suporta barbatii o despartire

De obicei, articolele despre despartiri se adreseaza femeilor ca si cum suferinta ar fi exclusiv apanajul lor. Studiile arata insa, contrar prejudecatilor, ca perioada post-separare este parcursa cu mai multa greutate de catre un barbat decat de catre o femeie.

Cum se intampla asta?

In primul rand, preocuparea barbatilor pentru aparente este resimtita mai acut decat de catre femei. Barbatii prefera sa-si mascheze sentimentele si sa nu arate celorlalti cat de sensibili sunt. Aparent, sunt calmi, zambitori, minimalizeaza chiar ruptura, ies cu baietii, nu se dau in laturi nici de la flirt in timp ce noi stam pe canapea si ingurgitam galetuse de inghetata, plangand pe urmarul prietenelor bune si neezitand in a ne manifesta trairea asa cum este ea.

Sub masca lor, se ascund insa anxietatea, vinovatie si, adesea, chiar depresia. Una dintre primele reactii este chiar incercarea de a-si recupera fosta partenera. Este o idee proasta si cel mai sigur mod de a initia un cerc vicios din care va fi greu de iesit. Cu cat ruptura va fi mai clara, cu motivatii explicite, cu atat vindecarea va fi mai rapida. Atunci cand lucrurile sunt tergiversate, lungite, cand deciziile sunt amanate, este mai dificila reconstructia.

Barbatii sufera in solitudine

Spre deosebire de femei, care cauta sprijin si consolare la prieteni si familie, barbatii nu vorbesc despre ce-i macina. Au exersat mult mai putin obisnuinta confesiunilor. Atunci cand se despart de cineva, se retrag in singuratate si prefera sa se complaca intr-o forma de nonsalanta simulata.

In schimb, odata depasita perioada de criza, imediat urmatoare, barbatii urca in sa mai repede decat noi. Sunt gata pentru o noua relatie. Chiar daca au cazut de mai sus, sunt dornici sa investeasca emotional, sa se implice cu mai multa usurinta. Daca vreti, au o memorie afectiva mai slaba.

Nu exista egalitate cand vine vorba de despartiri, asa cum nu exista nici castigatori.
Ideal, pentru ca o relatie sa se termine cu un minimum de daune, ca cei doi sa nu fie inecati in valuri de amaraciune si reprosuri, ar fi ca fiecare dintre ei sa faca dovada de onestitate. Si mai ales sa nu se lase prada incertitudinilor si nehotararii. Ranile bine operate sunt rani care nu risca infectii.


3 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.