Violenta psihologica in cuplu. Cine se mai simte fara de pacat?

Cand eram copil, ideea de violenta domestica era destul de simplu de desenat: barbat lovind o femeie. Nu era nici atunci un gest de care sa fie cineva mandru, insa era o atitudine pozitionata in limitele largi ale normalului social. Violenta conjugala era considerata a fi numai fizica; zgomotele nu contau, nici cele vocale, nici cele de farfurie sparta.

Devenind opinia publica tot mai sensibila la abuzuri, lucrurile au inceput sa se schimbe. Violenta fizica a fost scoasa nu doar in afara legii (asta a fost primul pas), dar si in afara cutumei, a normalului. Si asa, lumea a inceput sa-si dea seama ca nu doar despre „bataie” era vorba in propozitie, ci ca fondul violent era unul mixt, fizico-verbal. A iesit la iveala ca tentatia violentei e comuna ambelor sexe, doar ca ea se impartise, in functie de limitele biologice, ca orice alta sarcina de cuplu: barbatul luase munca de jos, violenta fizica. Arma femeii ramasese violenta verbala.

Acum, cand deja violenta verbala e si ea bine incriminata penal, moral si social, am putea presupune ca numaratoarea inversa spre un cuplu fara violenta a inceput. Si, chiar daca probabil ca vor mai trece cateva decenii pana la completa asimiliare a noului normal, e cu neputinta ca ziua aceea sa nu vina.

Chiar asa o fi?

Am mai scris despre subiectul violentei conjugale de cateva ori in trecut, si de fiecare data am avut senzatia ca-mi scapa ceva. Nu sunt psiholog cu diploma si nici vreun expert in studierea comportamentului uman, insa cu un pic de atentie am putut observa ca tentatia de a-l lovi pe celalalt, ca si impulsul de a tipa/injura/jigni nu sunt decat refulari, explozii. Le controlezi sau nu, asta e alta poveste, dar ele apar. Cauza lor trebuie deci sa fie alta, mai profunda, mai ascunsa.

Eram pe atunci atat de prins in dihotomia violenta verbala – violenta fizica, incat n-am putut sa vad ceea ce era simplu de vazut. Ba chiar am crezut, in mod gresit, ca cele doua „violente” de mai sus se explica una prin cealalta: cea fizica ii urmeaza celei verbale si invers. Usor de observat ca, din punct de vedere logic si argumentativ, greseala mea era una elementara. Si totusi, n-am sesizat-o.

Ceva mai recent am inceput sa-mi dau seama ca, asa cum atat actiunile, cat si cuvintele au la baza ganduri, la fel de simplu e de inteles ca atat violenta verbala, cat si cea fizica sunt expresii ale unei alte forme de violenta, una pe care cercetatorii mintii umane au inceput s-o defineasca destul de recent (anii’ 80), insa care mai are mult pana sa intre in analiza sociala cotidiana, sa devina o chestiune de cultura generala. E vorba de violenta psihologica, manifestata in special prin abuzul psihologic.
Ce reprezinta ea, in mod exact? E greu de spus in cuvinte putine, mai usor de intuit decat de exprimat. Vorbind despre violenta psihologica in cuplu, cel mai simplu ar fi sa spunem ca se defineste ca fiind tot ceea ce ne face sa ne simtim victime ale propriei noastre relatii.

Sunt definitii si definitii, insa ideea e ca, spre deosebire de alte forme de abuz, abuzul psihologic exista doar prin efectul sau, prin trauma pe care o produce. O palma peste fata e o palma peste fata, indiferent ca a lasat o vanataie sau n-a durut deloc. Violenta verbala presupune cuvinte; violenta psihologica poate insemna doar tacere. Sa nu mai vrei sa vorbesti cu cineva pana nu obtii ceea ce-ti doresti, o forma clasica de santaj sentimental, e de fapt o subspecie a violentei psihologice. Pastisand termeni juridici, violenta psihologica poate fi actiune sau inactiune, exces de zel sau lipsa de interes, poate imbraca haina cinismului sau poate fi deghizata in blandete. De fapt, violenta psihologica poate fi orice, cata vreme efectul e unul dureros, malign: o schimbare neceruta si nedorita a personalitatii victimei.

Si, desigur, mai e nevoie de intentie: efectul asupra victimei trebuie sa fi fost preconizat, dorit, asumat sau macar acceptat ca fiind posibil de catre „agresor”, care recurge la o astfel de forma de violenta psihologica pentru a-si subordona partenerul.
Moment in care, pe buna dreptate, ma intreb cine mai poate sa spuna ca e lipsit de pacat, ca sa arunce primul cu piatra.

Canalul de manifestare e unul exclusiv sentimental: esti vulnerabil in fata celor pe care-i iubesti (sau la care tii), iar ei profita de vulnerabilitatea ta pentru a-si satisface propriile interese, care nu sunt comune cu ale tale. E usor de inteles de ce violenta psihologica gaseste in relatiile amoroase si de familie unul dintre cele mai fertile medii de dezvoltare.

Am gasit si o utila clasificare a formelor de violenta psihologica (le-am mai schimbat eu ordinea si am adaptat explicatiile, pentru a servi scopului acestui text, dar daca doriti sa aprofundati, puteti consulta sursa aici):

1. Intimidarea sau denigrarea. Sigur ca forma de manifestare e adesea una de violenta verbala, insa asta nu se intampla tot timpul. E suficient sa-i sugerezi foarte pasnic partenerului tau ca nu e in stare de nimic, ca se imbraca prost sau, dimpotriva, ca e penibil incercand sa se imbrace frumos. E suficient sa-i argumentezi rational ca degeaba se duce la biserica, pentru ca Dumnezeu nu exista. Daca o faci cu scopul asumat – sau cel putin acceptat – de a-i submina increderea in sine sau de a-i zdruncina sistemul de valori, te faci vinovat de abuz psihologic.

2. Controlul sau dominarea. Cand unul dintre parteneri isi impune optiunile asupra celuilalt, indiferent despre ce ar fi vorba (unde petreci concediul, ce faci in weekend, ce trebuie cumparat si ce nu etc), si face asta din egoism, avem de-a face cu o forma de violenta. Si aici sunt patru modalitati de control/dominare:
a. Controlul deciziilor
(cand partenerul decide pentru cuplu).
b. Controlul relatiilor
(de exemplu, cand partenerul iti sugereaza cu cine sa fii prieten si cu cine nu.)
c. Controlul activititatilor
(cand partenerul iti impune anumite hobby-uri sau iti restrictioneaza altele)
d. Controlul imaginii proprii
(cand partenerul te face sa te simti inferior sau incapabil de a rezolva probleme).

3. Restrictiile si izolarea. Categoria aceasta e usor de identificat faptic: partenerul care-ti interzice contactul cu prietenii sau familia, sau care te conduce spre o astfel de atitudine (de exemplu, refuzand sa vina cu tine la intalniri de grup). Cata vreme motivatia sa este aceea de a te transforma intr-o persoana mai usor de controlat, poate fi vorba de violenta psihologica.

4. Violenta psihologica prin abtinere sau atitudinea pasiv-agresiva. Aici, lucrurile sunt extrem de nuantate, pentru ca otrava (violenta psihologica) vine in doze mici, ascunse in bucatele de ciocolata. De exemplu: stiti genul de argumente „Te inteleg perfect, dar sa stii ca nu asa merge treaba”? De multe ori, n-au alta menire decat ca, mimand afectiunea, sa erodeze increderea celuilalt in propriile valori.

Un model comportamental se poate regasi in mai multe forme de violenta psihologica dintre cele mai de sus. De exemplu, un partener gelos (iar gelozia este una dintre cele mai comune si acute forme de violenta psihologica) poate apela la intimidare, denigrare, control, izolare si chiar la o atitudine pasiv-agresiva.

Pe de alta parte, ca sa inchei, trebuie sa ramanem atenti la motive. Violenta psihologica se masoara doar in efecte si se conditioneaza prin motive. Efectele trebuie sa fie traumatizante, iar motivele trebuie sa fie egoiste. Iar judecata e greu de facut. De exemplu, daca iubita mea imi spune ca sunt gras doar pentru ca ei i-ar placea sa dau 10 kilograme jos, sau pentru ca doreste ca mie sa-mi scada increderea in propria-mi persoana asa incat sa fiu mai putin tentat de flirturi, e vorba de violenta psihologica. In schimb, daca o face pentru ca observa ca am un tonus scazut si spera ca pierderea in greutate m-ar face sa ma simt mai bine fizic si/sau psihic, nu mai poate fi vorba de un abuz.


16 Comentarii
 1. Fetelor, s-a inventat un tratament-minune pentru barbatii atat de obsedati sa va controleze incat va confunda cu sacul de box : RATIBROM.

  rezultate garantate!

 2. @Norina: de ce spui de-astea? 🙂 pe mine m-a pus un pic pe ganduri textul.

  uite, eu n-am fost de acord cu o singura fraza, si anume asta: A iesit la iveala ca tentatia violentei e comuna ambelor sexe, doar ca ea se impartise, in functie de limitele biologice, ca orice alta sarcina de cuplu: barbatul luase munca de jos, violenta fizica. Arma femeii ramasese violenta verbala.

  este adevarat, si sunt de parere ca o femeie poate fi nu neaparat mai violenta verbal, ci ca are un alt soi de violenta verbala, este mai cicalitoare, poate fi mai agasanta. misoginism sau nu, it\’s a fact. cu toate astea, nu sunt de acord cu teoria, pentru ca un barbat care foloseste violenta fizica, va innabusi din fasa orice impuls de rabufnire al femeii. deci teoria ca violenta fizica urmeaza celei verbale si invers, are o frantura de logica. dar recunoste si autorul doua paragrafe mai jos.

  dar subiectul este altul: violenta psihologica. si ah, mi se pare un subiect extrem de seducator. aici, da, este un cerc extrem de vicios. gandeste-te doar la exemplul din text: fii onesta, daca ai avea vreodata alaturi de tine un om care \”iti da vreo doua\” peste imagine, care ar fi prima reactie? sincer, sincer. nu ai incerca sa cauti si alte pareri, sa-i demosntrezi ca se insala? eu personal recunosc ca n-as avea intelepciunea sa gestionez altfel o situatie ca asta. dar asta este un caz simplu, cred: loviturile se succed. violenta psihologica cred ca poate fi mult mai subtila, mult mai perversa, incat anumite \”lovituri\” nu mai lasa loc de reactie, exista un alt soi de violenta psihologica mult mai perfida, care poate dobori si inrobi unul dintre parteneri.

  si da, cred ca nu exista cuplu in care nu exista violenta psihologica. recunsc ca nici eu nu am rezonat foarte mult cu exemplele date de Mihai, nu cred ca m-ar lovi astfel de remarci, si nici nu cred ca le-as primi vreodata. si asta nu pentru ca sunt vreo femeie cu incredere penibila in gusturile ei vestimentare, ci pentru ca sunt plamadita sa fiu ranita altfel, si nu stiu cum se intampla, dar fiecare ne alegem oamenii care sa ne fie alaturi, incat sa stie exact cum sa foloseasca violenta psihologica. cred ca stim instinctiv sa-i alegem mai bine din punctul asta de vedere, decat sa ne faca fericiti.

 3. ps: nu am rezonat cu toate exemplele, desi nu neg categoriile.

  cu toate astea, recunosc, tacerea si izolarea sunt doua forme de violenta psihologica speciale. daca inveti sa le dozezi corect, si iti propui sa bagi pe cineva la nebuni, apeleaza cu incredere la astea doua 😉

 4. Matilda, am avut parte de un astfel de barbat. De trei astfel de barbati: tatal meu, primul iubit, al doilea iubit.
  Cu al doilea iubit n-am fost fortata de imprejurari sa stau. Dar pe atunci eram deja sado-maso.
  Daca-mi permiti sa extrapolez putin, imi place durerea, carnala si sufleteasca, si daca ar exista un Dumnezeu i-as multumi pentru toata suferinta pe care am primit-o apropape zilnic inca din primii ani de viata. Datorita experientelor traumatizante incepi sa-ti pui intrebari, si, asemenea sarpelui din Geneza, suferinta te ajuta sa devii intelept, sfidator, interogativ si liber-ganditor.

  Pentru ca odata credeam ca toate aceste evenimente odioase si vatamatoare mi-au fost date de o forta cosmica ca o pedepsa pentru ceva ce faceam sau nu faceam, pentru ce eram sau nu eram. Toti oamenii incearca sa rationalizeze, sa dea un sens intamplarilor absurde si dureroase din viata lor. Cand un copil iti moare spui \’\’L-a vrut Dumnezeu la El\’\’.

  Poate ca aceasta nevoie vine din negurile ancestrale cand oamenii nu-si explicau fenomenele meteorologice si naturale (frig, fulgere, inundatii, cutremure, eruptii vulcanice, seceta etc.) si credeau ca Natura sau Zeii care o guvernau vor sa-i distruga. Si atunci apelau la metode de imbunare, de imblanzire a zeilor (ofrande, sacrificii).

  Si nevoia asta persista si astazi, nevoia de a imblanzi ceva-ul responsabil cu toate lucrurile pe care nu le putem cuprinde cu ratiunea noastra, toate lucrurile pe care nu le putem intelege si controla.

  Credem ca daca ceva rau ni se intampla, Forta Cosmica ne pedepseste pentru ceva, vrea sa ne faca rau. Si atunci dam fuguta la biserica si ne rugam sa se milostiveasca, sa se indure de noi.

  Revenind la subiect, violenta fizica nu e niciodata legitima. Cu exceptia cazurilor de autoaparare. Nu conteaza ce face femeia, ca arunca cu farfurii sau invective, barbatul nu are dreptul sa o loveasca. Si vice-versa.

  Violenta fizica a unuia nu e scuzata de violenta psihica a celuilalt. Si vice-versa.

  Cat despre gluma cu otrava: I don\’t practice what I preach.

  Stiu ce e corect, dar nu reusesc sa fac intotdeauna ce e corect si etic. Cateodata nici nu vreau.

  As putea sa otravesc un barbat. Dar ar fi o crima stupida. Sunt alte metode, mult mai inteligente, prin care sa omori fara sa lasi probe care sa duca la tine. Sunt tot felul de otravuri care dispar din organism la o ora de la deces, a.i. sa para o moarte subita, din cauze naturale. Daca as omori un barbat as folosi o astfel de substanta si mi-as asigura un alibi foarte bun.

 5. \’\’ violenta psihologica cred ca poate fi mult mai subtila, mult mai perversa\’\’

  Mai subtila o fi, dar mai perversa nu. Cuvintele nu te omoara, cel putin nu pe moment, un pumn in tampla te poate trimite direct la morga.

  Cauza nr. 1 a mortalitatii femeilor din lumea intreaga este violenta domestica.

  Pumnul barbatului care ar trebui sa le protejeze si sa le mangaie omoara de trei ori mai multe femei decat accidentele rutiere si bolile, insumate.

  Cu toate astea multi barbati se gandesc cu nostalgie la vremurile cand era legal sa-ti bati nevasta.

  Pentru cei care gandesc asa o doza buna de otrava de soareci nu le-ar strica.

  Daca ar trebui sa fie legal sa-ti bati nevasta sau sa o violezi, ar trebui sa fie legal sa-ti otravesti barbatul. Punct.

 6. Si cu toate astea dragul de Mihai considera ca feminismul e nociv pentru femei. Dar oare cui datoram legile pro women\’s rights? Marinimiei barbatilor din scena politica sau presiunilor organizatiilor feministe?

  In tari unde femeile sunt inca considerate proprietati si nu oameni, 1 din 2 femei nu apuca batranetea. Citeam ieri ca o studenta dintr-un campus universitar segregat din Arabia saudita a murit in urma infarctului pentru ca paramedicii (toti barbati) nu au fost lasati sa intre si sa-i acorde primul ajutor timp de o ora.
  Si asta pentru ca barbatii le considera inca proprietati la care alti barbati sa nu aiba acces. Si in definitiv pentru ca sanatatea si , iata!, viata unei femei, sunt considerate mai putin importante sau valoroase decat ego-ul unui barbat.

  Si aceeasi mentalitate se mentine si la noi. Femeia mai trebuie batuta din cand in cand, femeia apartine unui barbat si el decide ce face cu ea, blah blah blah.

  Eu una as crea o miscare a terorismului feminist.. Un fel de amazoane moderne foarte bine antrenate care sa asasineze politicieni care atenteaza la drepturile femeii asupra propriului corp.

  Din pacate femeile sunt mult mai pacifiste decat barbatii, si prefera sa se complaca in tot felul de situatii vatamatoare si periculoase pentru sanatatea si viata lor din cauza faptului ca societatea patriarhala le invata de mici sa se autodeprecieze, sa considere ca nu merita o iata mai buna.

 7. @Norina: nu cred ca am reusit sa ma fac inteleasa.

  pentru ca da, si eu sunt de parere ca violenta fizica nu este justificata de nimic. nici de cea verbala, nici de cea psihica, de absolut nimic.

  dar eu nu am inteles din text ca autorul incearca s-o justifice. mi s-a parut un preambul amintirea violentei verbale si a celei fizice, ca sa ajunga sa trateze subiectul violentei psihice. \”Eram pe atunci atat de prins in dihotomia violenta verbala – violenta fizica, incat n-am putut sa vad ceea ce era simplu de vazut. Ba chiar am crezut, in mod gresit, ca cele doua \”violente\” de mai sus se explica una prin cealalta: cea fizica ii urmeaza celei verbale si invers. Usor de observat ca, din punct de vedere logic si argumentativ, greseala mea era una elementara. Si totusi, n-am sesizat-o\”.

 8. Matilda, m-ai prins. N-am citit tot articolul lui Mihai ca \’mnealui are un stil flegmatico-plictisitor. Multa vorba la nenea Mihai, cam nimic interesant de spus.

  Violenta verbala si fizica sunt doua tipuri de violenta psihica. Sau nu esti psihic afectata cand stii ca din doua in doua seri sotul, cu cativa litri de bere la bord, iti muta mandibula la spate si curu in fata fara explicatii si avertizari?

  Violenta psihica are mai multe moduri de manifestare.

 9. L-am citit pana la urma. Bai frate, cum vine asta: \’\’E conditionata de motive, daca motivul nu e egoist, nu e violenta psihica\’\’?? Stiam io de ce nu-l citesc pe Mihai !!!!!

  Pai daca vine o habotnica la mine si-mi spune ca sunt depravata fiindca sunt lesbiana si ca ar fi cazul sa trec pe barbati, nu e asta violenta psihica? Adica ea e bine intentionata, motvul ei nu e egoist, ea vrea sa-mi vada sufletul salvat, dar pentru asta imi spune ca stilul meu de viata este unul imoral, desfranat, ca sunt depravata.

  Nu mai e violenta psihica, Mihai?

  Asa…si daca prietena ta incepe sa-ti ascunda mancarea, sa-ti arunce galetusele cu inghetata pe care obisnuiesti sa le mananci seara, ba chiar sa te insulte, sa-ti spuna \’\’Grasanule\’\’ sau \’\’te parasesc daca nu slabesti\’\’ doar pentru ca asta considera ea ca e cea mai buna strategie de impulsionare a ta?

  Am ceva de zis in privinta comentariului tau, Matilda.

  Femeia e mai cicalitoare si agasanta, facts, zici tu?

  Pai o fi agasanta verbal, dar barbatii sunt agasanti non-verbal cand isi lasa sosetele prin toata casa, sosete pe care FEMEIA trebuie sa le ridice si sa le bage la spalat, barbtii sunt mai agasanti cand cer camasi calcate pe care FEMEIA trebuie sa le calce, barbatii sunt mai agasanti cand intreaba \’\’dar in seara asta ce mancam\’\’, mancare pe care Femeia trebuie s-o gateasca.

  Cat despre debitul verbal al femeilor, cred ca barbatii ar fi mult mai cicalitori daca rolurile si asteptarile de gen s-ar inversa.

  Stii, ei sa faca curat si femeia sa vina in urma lor cu punga de seminte si alune in sufragerie sa se uite la Desperate Housewives cu amicele ei, in timp ce barbatul e dincolo, supraveghind copilul.

  Sau ei sa gateasca dupa 8 ore de munca si tot ei sa spele vasele in timp ce iubita face dus.

  Cred si eu ca femeile isi defuleaza verbal frustrarile, nervii si tensiunile mai mult decat barbatii pentru ca femeile chiar au mai multe frustari, nervi si tensiuni de exprimat.

  Femeile duc o viata infinit mai grea decat a barbatilor.

 10. o, categoric, violenta fizica include si violenta psihica. as zice ca e aproape mai daunatoare: o palma ustura pe moment, umilinta, teama, degradarea raman mult si bine acolo, in tine.

  dar si violenta verbala include violenta psihica. violenta asta, psihica, este extrem de nunatata. in text s-au acoperit niste varietati ceva mai discrete si probabil foarte des intalnite.

  eu recunosc ca sunt topita dupa stilul zeflemitor, desi nu l-am sesizat in textul asta:)

 11. Matilda, dar ce parere ai tu de asta:

  Violenta psihologica se masoara doar in efecte si se conditioneaza prin motive. Efectele trebuie sa fie traumatizante, iar motivele trebuie sa fie egoiste. Iar judecata e greu de facut. De exemplu, daca iubita mea imi spune ca sunt gras doar pentru ca ei i-ar placea sa dau 10 kilograme jos, sau pentru ca doreste ca mie sa-mi scada increderea in propria-mi persoana asa incat sa fiu mai putin tentat de flirturi, e vorba de violenta psihologica. In schimb, daca o face pentru ca observa ca am un tonus scazut si spera ca pierderea in greutate m-ar face sa ma simt mai bine fizic si/sau psihic, nu mai poate fi vorba de un abuz.

  Auzi, Matilda, dar daca tatal meu ma bate pentru ca e convins ca e singurul mod de a ma da pe brazda si a ma determina sa renunt la, sa zicem, droguri (deci spre binele meu, motiv altruist) nu mai e violenta fizica si implicit psihica?

 12. violenta fizica nu este justificata de nimic. punct.

  autorul incerca, cred eu, poate ar fi de preferat sa explice el, sa traga o linie imaginara intre ce este violenta psihica si unde se termina ea. asta nu inseamna ca totul este bun pe lumea asta, daca nu intra in categoria violenta psihica. toti facem alegeri, unele bune, altele rele, fara sa ne abuzam psihic pe noi insine.

  deci, ceea ce inteleg eu, nu e ca e bine sa-i spui celuilalt sa slabeasca, chair daca tu crezi ca este spre binele lui – ironia face ca in exemplul asta, strict in asta, chiar sa fie o dezbatere pozitiva – ci ca nu se mai pune problema in conditii de violenta psihologica. eu incerc sa nu ma impotmolesc in detalii. Mihai nu a facut o lista cu ce e bine, ce e rau, ci a incercat sa explice unde incepe si se termina violenta psihica. ceea ce, haide sa recunoastem, nu este deloc simplu. si mie personal mi s-a parut ca a facut-o foarte misto.

 13. Hm…depinde. De unde stiu eu ca partenerul meu chiar se gandeste la sanatatea mea cand imi spune sa slabesc? N-am de unde. De cele mai multe ori, cand nu e o problema de obezitate, glicemie si colesterol marite, ar fi cazul sa te abtii sa-i sugerezi partenerului sa mai slabeasca si/ sau sa faca gimnastica caci o poate lua ca pe o critica la adresa fizicului ei/lui si ii poate slabi stima de sine, chiar daca scopul tau nu a fost asta.

  Io intotdeauna am fost putin dolofana, si-mi place ca sunt asa si nu oase-nsirate, daca un barbat mi-ar spune ca e spre binele meu sa slabesc si/sau sa fac gimnastica i-as arata usa.

  Oricum n-am de gand sa renunt la galetusele mele cu inghetata de ciocolata pentru niciun barbat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.