fbpx

10 condimente care te ajuta sa slabesti

Nelipsite din orice bucatarie, condimentele dau gustul pe care il iubim in felurile noastre de mancare preferate. Le cunoastem rolul in gustul alimentelor, insa, ceea ce stim mai putin, este efectul benefic al acestora pentru sanatatea noastra si faptul ca, utilizate in mod regulat, devin adevarate arme impotriva unor boli si, de ce nu, chiar aliati impotriva luptei cu kilogramele in plus. Condimentul, cantitatea, modul de utilizare, tu le alegi… Si, orice forma ai alege, poti fi sigura ca ele isi vor face treaba, tu urmand a simti efectele in scurt timp!

Ghimbirul este unul dintre cele mai puternice condimente, care contine inhibitori COX-2, ideali impotriva artritei si a inflamatiilor. Condiment dietetic, consumat frecvent si regulat, te va ajuta sa slabesti in cazul in care tii un regim. De asemenea, este bun pentru nivelul colesterolului si previnere formarea cheagurilor de sange. Este ideal si pentru femeile gravide, inlaturand greturile, dar si impotriva virusurilor care apar in sezonul rece (te fereste de viroze, raceli, gripe). In acelasi timp, ghimbirul este un digestiv eficient. Ca mod de utilizare, este unul dintre cele mai versatile condimente, putand fi adaugat in toate felurile de mancare, de la sosuri, supe sau fripturi, pana la deserturi si bauturi.

Citeste si:  Pielea ta vrea o pauza!

Efecte similare le are si boiaua iute.

Scortisoara ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si, respectiv, reduce cantitatea de insulina necesara organismului. Este, totodata, utila pentru prevenirea durerilor menstruale sau amigrenelor, a indigestiei, bronsitei si racelilor de orice fel. Daca suferi de deranjari stomacale, presara putina scortisoara pe o felie de paine prajita sau in ceai. In medicina traditionala chineza, scortisoara amestecata cu ghimbirul inlatura simptomele de raceala si gripa. Se utilizeaza in mancaruri sau in aromatizarea ceaiurilor, insa trebuie adaugata putin inainte de a fi servit alimentul, deoarece dupa fierbere devine amaruie si isi pierde calitatile nutritive.

Nucsoara este un condiment complex, detinand o serie de substante utile organismului. Contine antioxidanti, anti-inflamatori, fitochimicale si alti compusi care incetinesc procesul de imbatranire. Te ajuta sa ai un somn linistit, te scapa de anxietate, imbunateste circulatia si faciliteaza digestia. In cazul unui disconfort gastric, utilizeaza cantitati mici de nucsoara pe care sa o pui in lichide sau pe fructe. Ceaiul de nucsoara este ideal pentru alungarea stresului si pentru calmarea nervoasa. Se utilizeaza, in special, la prepararea dulciurilor si a compoturilor, sau la aromatizarea branzeturilor, dar si pentru condimentarea mancarurilor din varza sau cartofi, a carnii,a unor sosuri, a tocanelor si supelor.

Citeste si:  Mituri despre caderea parului

Un alt condiment bogat in anti-oxidanti si in fitonutrienti este oregano. Acesta poate fi folosit in salate si in mancarurile din ou, legume sau carne.

Sofranul, cunoscut drept cel mai scump condiment din lume, combate artrita, bolile de inima si este eficient in prevenirea aparitiei cancerului la san, pulmonar si de piele. Functioneaza ca o aspirina, insa este mult mai usor pentru stomac. Este utilizat, in special, in bucataria mediteraneana, pentru condimentarea pestelui si a fructelor de mare. In Orientul Mijlociu este folosit in retetele de preparare a orezului, dovedindu-se extrem de aromat mai ales in combinatie cu foile de dafin, scortisoara, cuisoarele sau menta.

Cimbrul este cea mai populara planta folosita la gatit, traditionala in orice bucatarie. Pe langa gustul deosebit pe care il da mancarii, acesta intareste sistemul imunitar, dand, in acelasi timp si energie. De la condiment si pana la uleiul volatil, orice forma a cimbrului este benefica sanatatii tale. De asemenea, este remediul perfect pentru infectii si pentru plamanii afectati de fumul de tigara. Cand simti primele simptome de raceala sau daca ai nasul infundat, prepara-ti un ceai de cimbru. Pentru eliberarea cailor respiratorii poti opta chiar pentru infuzia ceaiului.

Citeste si:  8 NU-uri in machiaj

Curcuma (sau turmericul) trateaza intestinul iritabil, prevenind si aparitia colitelor ulcerative. De asemenea, este un antiinflamator eficient, fiind recomandat si ca adjuvant in curele de slabire. In orient, este utilizat de peste 4.ooo de ani. Se foloseste pentru condimentarea in special a carnii si in retetele de orez, dar si pentru colorarea si aromarea mustarurilor.

Salvia imbunatateste memoria si contine antioxidanti, fiind recomandat si pentru tratarea artritei reumatice, a astmului bronsic si a aterosclerozei. Desi este un condiment antic, importanta sa in zilele noastre este redusa. Este folosit, in special, in bucataria mediteraneana, din Spania pana in Grecia. Se aseamana cu rozmarinul, mult mai popular, pentru a aroma mancarurile cu pui sau vita.

Chilli – acei ardei iuti rosii – contin un antiinflamator care indeparteaza orice durere. De asemenea, reduce nivelul colesterolului din organism si ajuta la arderea grasimilor (scaderea in greutate), previne aparitia ulcerului si creste imunitatea organismului. Se foloseste in orice fel de mancare, insa, trebuie sa ai grija cu el deoarece este foarte iute!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.