fbpx

5 deserturi care nu te ingrasa

Multe persoane cred ca o dieta de slabire inseamna, in primul rand, sa uiti ca exista dulciuri. Din fericire, dulciurile sanatoase sunt permise la dieta in cantitati rezonabile, care sa evite frustrarile si sa satisfaca poftele.

Dulciuri sanatoase? Da, exista dulciuri acceptate la dieta! Sunt cele preparate in casa din ingrediente ce nu contin cantitati mari de grasimi sau de carbohidrat rai, rafinati (asa cum sunt dulciurile din comert), adica zaharul pur este exclus… In acest material, iti voi prezenta 5 deserturi delicioase si apetisante, insa cea mai mare calitate a lor este ca nu ingrasa!

De ce anumite deserturi sunt interzise la dieta

Stiai ca o felie de cozonac are 560 de calorii? Iar o ciocolata 520? Majoritatea deserturilor populare (ciocolata, torturi, bomboane, prajituri etc.) tind sa fie hipercalorice (peste 300 de calorii per 100 g de produs, adica atat cat ar trebui sa contina o cina intreaga!) si de dimensiuni reduse, cu alte cuvinte nu sunt satioase si te imbie sa le consumi in cantitati mari.

Mai mult, s-a demonstrat stiintific ca dulciurile creeaza dependenta, atat din cauza zaharului, cat si a combinatiei dintre carbohidrati rai si grasimi rele.

Cum spuneam, dulciurile nu sunt interzise la dieta in cantitati moderate, daca nu sunt incarcate caloric si sunt facute din ingrediente sanatoase, adica nu contin faina alba, zahar, margarina etc. Un exemplu clasic de desert sanatos este salata de fructe cu iaurt degresat.
Iar daca alegi sa mananci desert, cu cat il mananci mai devreme in zi, cu atat mai bine pentru procesul de slabit. Poti sa-l consumi pe post de gustare de dimineata sau dupa pranz, dar niciodata dupa ora 16.

5 deserturi care nu te ingrasa

1. Mousse de banane cu scortisoara sau cacao, iata un desert sanatos, simplu si usor de preparat, dintr-o banana mica (150 g) si un varf de lingurita de scortisoara. Daca nu-ti place scortisoara, o lingurita rasa de cacao degresata o poate inlocui cu succes. Le pui impreuna intr-un blender si in doua minute ai un desert delicios cu doar 130 de calorii (chiar mai putin in cazul scortisoarei).

Citeste si:  Un machiaj potrivit

2. Tort de capsuni. Este foarte usor de preparat si gata intr-un sfert de ora, la 68 de calorii per 100 g. Iata etapele pe care trebuie sa le parcurgi pentru a prepara 4 portii:
• Mixeaza intr-un vas de mixer 300 g de capsuni cu inlocuitorul de zahar (eritritol, stevie, Diamant etc.) si adauga 10 ml de suc de lamaie si 350 g branza de vaci degresata.
• Adauga 50 g de smantana cu 12% grasime si amesteca usor cu ajutorul unei spatule.
• Imbraca peretii si baza unei forme de tort cu folie transparenta de bucatarie si toarna amestecul obtinutniveland suprafata.
• Introdu tortul in congelator pentru 5-6 ore. Inainte de servire, asaza tortul pe un platou si orneaza-l cu 100 g de frisca vegetala fara zahar Hulala,100 g capsuni proaspete feliate si felii subtiri de lamaie verde.
Vei obtine 4 portii de desert delicios si sanatos, deoarece fibrele din capsuni ajuta la reducerea nivelului de colesterol si de trigliceride.

3. Parfait de mango, cu gust exotic si gata in mai putin de o ora, desi e putin mai complicat. Iata etapele pe care trebuie sa le parcurgi pentru a prepara 8 portii, pentru toti cei dragi:
• Ia 250 g de mango, curata-l de coaja, taie-l in felii si fa-l piure cu ajutorul unui blender.
• Bate 50 g de frisca vegetala fara zahar cu mixerul si bag-o la frigider.
• Pune 3 linguri si jumatate de zahar brun intr-o cratita impreuna cu 1 lingura de apa. Tine-l la foc mic, pana ce zaharul se dizolva complet, apoi mareste focul si mai fierbe l-2 minute.
• Bate un albus de ou cu un praf de sare pana se obtine o spuma tare, apoi toarna siropul in fir subtire peste spuma de albus, amestecand continuu. Continua mixarea inca 1-2 minute, pana se raceste compozitia.
• Incorporeaza bezeaua obtinuta putin cate putin in frisca batuta. Distribuie amestecul obtinut in 2 vase, introdu unul in frigider, iar in celalalt omogenizeaza usor piureul de mango.
• Imbraca o forma dreptunghiulara (ca cea de cozonac) cu folie alimetara si toarna amestecul de fructe, apoi introdu forma in congelator pentru o jumatate de ora.
• Scoate din congelator si adauga deasupra si restul de compozitie de bezea si frisca care a stat in frigider. Acopera totul cu folie alimetara si lasa-l in congelator cel putin 3 ore inainte de servire.
Mango calmeaza aciditatea stomacului, iar enzimele lui amelioreaza problemele digestive. Esterii prezenti in mango usureaza digestia, iar nivelul ridicat de fibre solubile, pectina si vitamina C fac din acest tort un desert sanatos, la doar 150 de calorii per portia de 100 g.

Citeste si:  Noi culori in manichiura pentru iarna 2012

4. Bomboane cu nuca de cocos. Sunt cele mai sanatoase si delicioase bomboane pe care le vei manca fara remuscari, gata in15 minute, chiar daca esti incepator… Iata cum poti prepara 12 portii, pentru toata saptamana sau pentru toata familia:

• Amesteca 100 g de branza ricotta cu continut redus de grasime (< 10%) cu inlocuitorul de zahar pana se omogenizeaza. • Inglobeaza usor 100 de g de fulgi de nuca de cocos si se amesteca pana obtii o pasta care se poate modela, din care formezi mingiute de marimea unei nuci. • Ia 3 boluri: in unul pui 50 g de fistic macinat, in altul 50 g de cacao pudra degresata, iar in ultimul 50 g de fulgi de nuca de cocos. Imparte mingiutele in 3 gramajoare egale, pe care le rostogolesti prin cate unul din boluri, obtinand bomboane colorate si aromate diferit. • Tine bomboanele in frigider pana in momentul servirii. O portie de 40 g de bomboane de cocos are 130 de calorii. Desi nuca de cocos are circa 350 de calorii/100 g, caloriile vin impreuna cu magneziu, fier si fosfor, calciu si antioxidanti pretiosi, 3 g de proteine, 9 g de fibre si 29 gde grasimi sanatoase.

Citeste si:  Frumusete de iarna
5. Tarta cu fructe de padure. Desi este nevoie de o ora si jumatate ca sa fie gata, efortul merita, si la nivelul sanatatii, si al gustului. Iata cum prepari o tarta de 6 portii, pentru toata familia:
1. Amesteca intr-un vas o jumatate de cana de faina integrala, 5 g de drojdie si 2 linguri si jumatate de zahar brun cu putina sare.
2. Bate un ou spuma si amesteca-l cu ingredientele solide, apoi adauga treptat 25 g de unt topit cu 40% grasime si 50 ml de lapte cu 1.5 % grasime.
3. Amesteca aluatul obtinut cu mixerul timp de un minut, apoi lasa-l deoparte timp de o ora.
4. Intre timp,curata 100 g de fructe de padure (amestec de mure, zmeura, afine) si paseaza cu ajutorul mixerului. Mixeaza apoi fresh-ul de portocale cu branza dulce pana ce amestecul devine cremos.
5. Unge forma de tarta cu unt topit cu ajutorul unei pensule si se incalzeste-o in cuptor. Pune aluatul in forma si introdu forma in cuptor timp de 15 minute.
6. Acopera tarta cu pasta de fructe, iar deasupra fiecarei portii pune cate o lingura de crema de branza.

O portie de tarta de 100 g are 143 de calorii, insa fructele de padure inseamna multe beneficii. Antocianina care da fructelor de padure culoarea visinie, neagra sau bleumarin este cea care previne multe forme de cancer. Daca vrei si mai putine calorii, poti inlocui zaharul brun cu indulcitor natural precum praful de stevie sau eritritolul.

Daca te straduiesti sa slabesti si tii o dieta in acest sens, incearca sa nu o compromiti consumand deserturi cu sute de calorii per portie si ingrediente nesanatoase!

Exista alternative sanatoase, usor de preparat acasa, care, consumate in cantitati rezonabile inainte de ora 16, te scapa de pofta de dulce si de frustrarile asociate unei diete si, cel mai important, te mentin pe drumul cel bun spre greutatea ideala.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.