fbpx

7 mituri despre acnee

Despre acnee, cosuri si puncte negre s-au scris multe. De la factorii care determina aparitia lor pana la modul cum le tratam si care sunt urmarile. Insa nu tot ceea ce s-a vehiculat este si real. Cum sloganul „multi stiu, putini cunosc” este real si in acest caz, noi va vom explica mai jos care sunt cauzele „mitice”.

Acneea este o afectiune dermatologica de etiologie multipla, conditionata, in mare parte, de factorii hormonali. Alimentatia are si ea un rol important in patogeneza bolii, prin substantele alimentare introduse. Sunt predispuse in general la acnee persoanele care consuma ciocolata, mancare de fast food si alimente prajite in cantitati mari. Specialistii recomanda in acest caz o alimentatie saraca in grasimi, dulciuri si paine. Insa pentru a sti cel mai bine care este motivul acneei tale mergi si consulta un dermatolog.

Mitul nr. 1. Acneea apare pentru ca nu te speli pe fata suficient de bine.
O foarte mare aberatie putem spune pentru ca, in mod normal, dermatologii recomanda sa nu te speli pe fata de mai mult de 2 ori pe zi. Cauza este faptul ca spalarea repetata sau curatarea excesiva poate duce la uscarea tenului si astfel glandele sebacee sunt determinate sa functioneze la capacitate maxima. Astfel s-ar putea sa constati ca acneea ta s-ar putea chiar accentua. Important este sa iti cureti porii dimineata inainte de aplicarea machiajului si seara inainte culcare, urmarind cei trei pasi celebri: curatare(demachiere), tonifiere, hidratare. Daca tenul tau este acneic, asta nu inseamna ca nu are nevoie de hidratare.

Citeste si:  Vanilia

Mitul nr. 2. Foloseste cat mai multe medicamente impotriva acneei.
Poti obtine efectul invers din cauza faptului ca multe medicamente contin acid salicilic sau peroxid. Cantitati mult prea mari din astfel de substante pot usca in exces sau irita tenul. Trebuie sa fii rabdatoare pentru ca, in general, rezultatul apare abia dupa cateva saptamani, insa in unele cazuri poate dura si mai mult. Daca constati ca nici asa tratamentul nu da rezultate, mergi la medic pentru a ti-l schimba. In nici un caz, nu lua pastile dupa capul tau.

Mitul nr. 3. Trebuie sa lasi acneea sa se manifeste fara sa o „deranjezi”.
Inca un lucru neadevarat. Este normal ca storcandu-ti cosurile, acestea sa vor inflama si iti vor produce chiar rani. Insa asta nu inseamna ca iti vor aparea mai multe!!! Nici nu trebuie sa stai si sa astepti ca acneea sa iti treaca de la sine! Mergi de urgenta la un dermatolog fiindca poate fi vorba de o alergie sau vreo infectie.

Mitul nr. 4. Acneea apare din cauza machiajului.
Produsele cosmetice pe baza de ulei si substante grase cresc intr-adevar sansele aparitiei cosurilor. Dar daca folosesti produse non-comedogenice, care nu blocheaza porii, nu vei avea probleme. Din contra, in cazul unor anumite tipuri de acnee, fondul de ten care are in compozitia sa compusi precum zincul are un efect benefic.

Citeste si:  Dieta spontana a lui Janet Jackson

Mitul nr. 5. Soarele usuca cosurile.
In realitate, soarele excesiv, precum si bronzul la solar au rolul de a usca si irita tenul, iar in acest caz acneea poate deveni si mai agresiva. Foloseste o lotiune cu factor de protectie solara 15 dar fii atenta si la eticheta. Alege produsele noncomedogenice.

Mitul nr. 6. Stresul determina aparitia acneei.
Stresul nu duce la aparitia acneei, ci la agravarea ei. De asemenea, se poate ca aceasta sa fi aparut in urma unui tratamanet prescris poate chiar pentru stres.

Mitul nr. 7. Ciocolata duce la aparitia cosurilor.
Aceasta, am lasat-o special pentru ultimul loc pentru a concretiza clar misterul care pluteste in jurul ei. In realitate, nu ciocolata in sine reprezinta o problema, ci continutul de zaharuri si grasimi. Zaharul poate stimula hormonii din corp, iar atunci este posibil sa apara un exces de sebum. Aici este cheia. Prea mult sebum duce la blocarea porilor si la aparitia acneei.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.