Aruncam sutienul la gunoi?

Din cand in cand, cate un studiu vine si ne spune ca ceea ce stiam dintotdeauna si credeam batut in cuie nu e adevarat. Astfel, unul dintre motivele pentru care ni se spunea sa purtam sutien era acela ca ofera sustinere suplimentara sanilor, intarziind lasarea lor. Acum, un studiu condus de un expert in medicina sportiva de la Centre Hospitalier Universitaire din Besancon demonstreaza exact contrariul: purtatul sutienului ar dauna fermitatii sanilor. Rouillon a declarat ca sanul nu beneficiaza de pe urma invingerii gravitatiei nici din punct de vedere medical, nici din punct de vedere fiziologic sau anatomic.
Poate ca am fi privit cu mai multa circumspectie materialul daca n-am fi vazut ca studiul s-a desfasurat timp de 15 ani si au fost implicat 330 de voluntare, cu varste cuprinse intre 18 si 35. Cercetatorii au masurat sanii si au inregistrat toate schimbarile suferite pe parcursul celor 15 ani. Femeile care n-au purtat sutien aveau, in medie, la sfarsitul perioadei de monitorizare, sanul cu 7 mm mai sus, masurand de la mamelon. De asemenea, sanii lor erau mai fermi, iar urmele de vergeturi mai putin accentuate. Rezultatele au confirmat ipoteza initiala: nu avem nevoie de sutien. Nu s-au obtinut nici dovezi ca ar ajuta in cazul durerilor de spate.

Citeste si:  Miscarea slabeste

Cercetatorii cred ca sutienul a impiedicat dezvoltarea tesuturilor, ceea ce a dus la o deteriorare a muschilor care sustin sanii. Daca nu porti sutien, acestia sunt solicitati mai mult si, in consecinta, sunt mai in forma.

O voluntara in varsta de 28 de ani a declarat ca n-a mai purtat sutien de doi ani si ca a observat ca respire mai bine, are o postura imbunatatita si ca durerile de spate au scazut in intensitate.

Citeste si:  Accentuare pometi

Totusi, nu tuturor ne este indicat sa ne aruncam sutienele la cosul de gunoi. Daca ai 45 de ani si ai purtat sutien toata viata, nu vei observa cine stie ce schimbare daca te decizi acum sa renunti la el. Reamintim ca studiul nu a implicat femei mai in varsta de 35 de ani. Apoi, insisi cercetatorii recunosc ca nu ar fi deloc intelept sa le sfatuiasca pe femei sa nu mai poarte sutien intrucat esantionul de voluntare nu este reprezentativ pentru intreaga populatie de sex feminin.

Citeste si:  Alimente de care sa te feresti

Deci, noi zicem sa va pastrati macar 3, 4 sutiene. Afara de cazul in care traiti intr-un Woodstock perpetuu. Si va mai spunem ca ajuta si sportul. Recunoastem insa ca n-am avut 15 ani la dispozitie pentru a cerceta asta…


Un comentariu
  1. dar care cercetatori nu se bat cap in cap in declaratii si nu se contrazic singuri, zilnic, legat de orice studiu pe care l-au facut candva? legat de alimentatie, haine, personalitate, psihicul uman, orice! faci un lucru ca prostul sau mananci ceva ce crezi ca e ok, chiar indicat, ca sa afli dupa 10 ani ca nu trebuia s-o faci, mai rau ti-a facut! penibili!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.