Blugi – De unde vin si cum se fac?

Please select a featured image for your post

Cum am mai vorbit noi acum ceva timp, nu exista fata care sa nu aiba cel putin o pereche de blugi. Dar pentru ca suntem fiinte curioase din fire, vrem sa stim mai multe despre materialul minune. Mai precis de unde si-a capatat denumirea si cum se fabrica!

Blugii se fac din materialul numit denim, o tesatura formata din fibre de bumbac cusute in cunoscutul tipar diagonal. Prima forma de denim a aparut in secolul al XVIII-lea si in mod bizar desi este cunoscut principal ca o emblema a culturii americane, originile denimului se gasesc in Europa!

Citeste si:  Dieta mediteraneana

Prima forma de proto-denim se numea „serge” si se fabrica in localitatea Nimes din Franta. Denumirea Serge de Nimes s-a scurtat in cele din urme in denim simplu.

Numele de „jeans” cum au ajuns sa fie cunoscuti pantalonii-blugi din SUA vine de la numele orasului in care s-a confectionat prima pereche de blugi, Geneva in Italia. Iar noi in cunoastem drept blugi, prescurtarea lui bluejeans din aceeasi engleza. 🙂

Citeste si:  Cosmetice la control - sapunul

In SUA in 2006 s-au vandut blugi in valoare de peste 15 miliarde de dolari. Vanzarile de haine din denim insumeaza aproximativ 13% din volumul total de vanzari de haine din aceasta tara, si probabil ca cifra se repeta in majoritatea tarilor civilizate.

Dat fiind ca este atat de valoros… cum se fabrica denimul de fapt?

Citeste si:  Manichiura impecabila in 3 pasi


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.