fbpx

Ce stim si ce nu stim despre anemie

Please select a featured image for your post

Fara a fi considerata o boala, anemia poate semnala afectiuni mai grave ale organismului. Vom afla in randurile urmatoare ce este anemia, cum se manifesta si cum o putem preveni. Ce este anemia? Anemia se caracterizeaza prin scaderea numarului de hematii, de hemoglobina sau de scaderea concocomitenta a acestor doua elemente. Valorea normala a hemoglobinei se situeaza undeva la 12 gr % pentru femei si 14- 15 gr % pentru barbati. O valoare mai mica a acestui element poate semnala o anemie. Aceasta anemie este data de fapt de cantitatea redusa de oxigen transportata de sange in organsim si ca atare tulburarile ce deriva din ea. De cate feluri este anemia? Anemia feripriva – sunt cele mai frecvente forme intalnite de anemie, cauza lor fiind un deficit de fier in organism. Deficienta de hematii si de hemoglobina poate fi pusa pe seama unei absorbtii intestinale insuficiente, a eliminarii prea rapide a fierului din organism ( cauzata de disfunctii la nivelul rinichiilor si ficatului), a unei alimentatii necorenspunzatoare, a imposibilitatii organismului de a produce un numar necesar de hematii.
Citeste si:  Machiaj la 40 de ani
Anemia hemolitica – Aceasta forma de anemie se datoreaza unei pierderi rapide si insemnate de sange, urmare a unei hemoragii digestive (ulcer gastric) sau a unui traumatism ( accidente, raniri), hemofiliei (o tulburare la nivelul coagularii sangelui). Anemia megaloblastica – Cauzata de lipsa vitaminei B12 in urma unei diete necorespunzatoare care nu a asigurat necesarul de vitamine organismului. In cadrul acestei anemii, dimensiunea globulelor rosii este mai mare decat cea normala. Aceasta anemie mai este cunoscuta si sub denumirea de anemie pernicioasa. Simptomele si manifestarile anemiei
– paloare accentuata, mai ales la nivelul fetei
– apatie, iritabilitate, somnolenta
– dificultati respiratorii( dispnee) aparute in urma unui efort atunci cand anemia este usoara sau in stare de repaus cand anemia este severa
– palpitatii, in special la bolnavii in varsta datorita faptului ca miocardul nu primeste oxigen suficient
– ameteli, cefalee
– lipsa poftei de mancare
– par uscat si friabil, unghii casante
– edeme la nivelul membrelor inferioare
– transpiratii
– rezistenta scazuta la infectii
– pulsul mai rapid decat cel normal, in special la copii
– lipsa de concentrare
Citeste si:  Machiaj stralucitor de vara
In cazul in care se observa astfel de manifestari este de preferat sa fie consultat medicul, mai ales daca este vorba despre un copil, pentru efectuarea unor analize de sange. Starile anemice se pot depista dupa manifestarile resimtite de bolnav, dar si dupa cele constatate in urma unui consult medical sau prin examene de laborator. Anual este recomandata efectuarea unor teste de laborator cum ar fi: hemograma, viteza de sedimentare a hematiilor, etc.
Citeste si:  Calorii
O predispozitie crescuta spre anemie o prezinta: persoanele care au ales o dieta exclusiv vegetariana, sau au o dieta haotica din care vitaminele si mineralele lipsesc, alcoolici ( lipsa de acid folic), varstnicii, sugarii si copii in crestere ( intre 6 luni- 3 ani, 11- 17 ani- cand are loc o crestere corporala mai rapida), femeile insarcinate, la femei in general (menstruatii abundente sau pierderea de sange in afara ciclului menstrual). Prevenirea anemiei. Cel mai important rol in prevenirea anemiei este un regimpotrivit de alimentatie, o dieta sanatoasa din care sa nu lipseasca elemente nutritive cum ar fi fier, acid folic si vitamina B12. In cazul copiilor si sugarilor, o alimentatie bogata in fier a mamei insarcinate poate preveni aparitia anemiei la nou-nascuti. La fel de importanta este si alimentatia la san si diversificarea acestei alimentatii dupa 6 luni cu alimente bogate in fier.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.