fbpx

Cum sa creezi propriul parfum!

Parfumul a devenit nelipsit din „arsenalul” unei femei urbane. Il purtam in fiecare zi, ca pe un accesoriu, nu plecam de acasa fara el, nu ne putem lipsi de el. Cu toata diversitatea de produse disponibile, nu intotdeauna gasim un parfum exact pe gustul nostru si trebuie sa ne multumim cu ceea ce exista pe piata.

Cu siguranta, ti-ai creat imaginea parfumului ideal si stii ce arome ar trebui sa contina. Daca nu, macar ai arome preferate pe care ai vrea sa le tii tot timpul cu tine. Ce-ai zice daca ai putea sa-ti creezi propriul parfum, care sa miroasa exact asa cum ai visat ?

Nu e deloc dificil, iar pretul nu se ridica la cel al parfumurilor din magazine. Ai nevoie de numai cateva ingrediente si accesorii :

– Uleiuri esentiale, dupa preferinta.
– Alcool pur.
– Apa plata.
– Un recipient pentru teste.
– O pipeta sau o seringa.
– O bacheta din plastic sau sticla.
– O hartie pentru filtrare, ca cea de la cafetiera.
– O sticluta cu atomizor.

Procesul nu e deloc complicat. Primul pas este sa amesteci uleiurile esentiale, in functie de preferinte. Trebuie insa sa tii seama de cele patru note care alcatuiesc un parfum.

– Notele de baza sunt cele care raman pe piele cel mai mult si care devin din ce in ce mai puternice, pe masura ce restul notelor dispar. In aceasta categorie intra aromele lemnoase (mosc, santal, scortisoara) si vanilia.
– Notele de mijloc incep sa se simta dupa ce au disparut notele de varf, de obicei cam la jumatate de ora dupa ce ai aplicat parfumul. Aici intra ylang-ylang, muscata, lemongrass.
– Notele de varf alcatuiesc prima si cea mai evidenta aroma a unui parfum, dar dispar cel mai repede. Orhideea, trandafirul, levantica, lamaia (in general citricele si florile) sunt foarte potrivite ca note de varf.
– Notele de legatura sunt cele care leaga intre ele celelalte arome. In acest scop, se pot folosi vanilia si levantica.

Uleiurile se adauga in compozitie in ordinea de mai sus: cele de baza sunt primele, apoi cele de mijloc, de varf si de legatura. Foloseste pipeta sau, pentru mai multa precizie, o seringa si adauga uleiurile, mirosind rezultatul dupa fiecare adaugare. Atentie! Recipientul folosit poate fi ceramic, din sticla sau din plastic. Nu se pot folosi recipientele metalice, care schimba mirosul parfumului si nici cele din lemn nelacuit, care absorb uleiurile.

Citeste si:  Totul despre body piercing

Este bine sa notezi ce ai adaugat si in ce cantitate. Daca iese ceva foarte placut, probabil ca vei dori sa repeti experienta. Proportiile in care combini uleiurile raman la alegerea ta. In functie de gusturi, vei decide daca folosesti mai mult ulei de levantica, de trandafir sau de lamaie.

Cand ai ajuns la un rezultat care te multumeste, nu uita sa testezi amestecul pe piele. Aplicat pe piele, parfumul capata un alt miros, diferit de cel din sticla. Pentru teste, aplici parfumul acolo unde il aplici in mod normal, in mod ideal, in locurile unde iti simti pulsul : la incheietura mainii, in spatele urechilor, etc.

Citeste si:  Accelereaza-ti metabolismul

Cand ai obtinut un amestec de care esti multumita, adauga peste el o cantitate mica de alcool. Proportia ideala este de 70 g de alcool la 25 picaturi de ulei. Recipientul cu ulei si alcool se agita bine timp de cateva minute pentur ca elementele sa se amestece, apoi se depoziteaza intr-un loc rece si intunecat timp de cel putin 48 de ore. Cu cat il lasi mai mult, cu atat mai puternic va fi parfumul.

Dupa cele 48 de ore, adauga doua linguri de apa plata (nu se poate folosi apa de la chiuveta) si amesteca bine cu o bagheta din sticla sau plastic foarte curata (poate fi si o coada de lingura).

Aproape ai terminat. Mai ramane sa filtrezi compozitia printr-o hartie, ca cea de la filtrul de cafea si sa o pui intr-o sticluta cu atomizor.

Ai obtinut un parfum creatie proprie !

6 Comentarii
  1. Uleiurile se gasesc la Plafar si alte magazine naturiste. Nu stiu daca or fi bune si alea de aromoterapie, care se gasesc in orice hipermarket sau in magazinele de decoratiuni. S-ar putea sa nu fie indeajuns de pure, adica sa mai contina si alte chestii pe langa uleiul propriu-zis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.