fbpx

Cum tratam pielea uscata

Pielea este cel mai mare organ al corpului omenesc si cel mai „vizibil”. Foarte importanta pentru sanatatea noastra, ea joaca un rol esential si in ce priveste frumusetea. O piele sanatoasa este cel mai important atu pe care il poti avea, ca femeie. Hainele, machiajul sau accesoriile nu te ajuta cu nimic daca pielea ta lasa de dorit.

Printre problemele cel mai comune cu care ne confruntam, se numara xeroza cutanata sau, mai simplu spus, pielea uscata. Exista si boli dermatologice, unele destul de grave, care duc la uscarea pielii, insa de cele mai multe ori ea este rezultatul unor factori care pot fi controlati, cel putin partial.

Adesea, pielea uscata este o problema temporara, aparand, de exemplu, numai iarna, cand este frig, dar poate sa fie si permanenta. Cele mai multe persoane au pielea uscata in special in partea de jos a picioarelor, pe maini si pe partile abdomenului, dar localizarea ei variaza de la persoana la persoana. In plus, simptomele difera in functie de varsta, starea de sanatate, regiunea in care locuiesti. Cum iti dai seama daca pielea ta este uscata ? Daca pielea ta e aspra la atingere, alba, ca si cum s-ar curata, simti ca te strange, in special dupa dus si te mananca fara vreun motiv aparent, probabil ca te confrunti cu aceasta problema.

Citeste si:  O baie relaxanta si sanatoasa

Uscaciunea pielii poate sa fie rezultatul unor boli (psoriasis, deshidratare, afectiuni tiroidiene, alcoolism), dar cel mai adesea este provocata de factori de mediu :

– Vremea. In general, pielea este mai uscata iarna, cand scad temperaturile si umiditatea, dar si vara, la caldura foarte mare, mai ales daca si umiditatea este redusa.
– Sistemele de incalzire si aerul conditionat. Sobele pe lemne, semineurile, radiatoarele electrice, dar si aparatele de aer conditionat reduc umiditatea aerului, favorizand uscarea pielii.
– Baile si dusurile fierbinti. Igiena este importanta, dar baile si dusurile in exces, usuca pielea foarte mult, mai ales daca iti plac baile lungi cu apa firbinte. La fel se intampla daca inoti mult, mai ales in piscine cu un continut ridicat de clor.
– Sapunurile. Multe dintre sapunurile pe care le folosim ne usuca pielea, in special cele deodorante sau antibacteriene. Acelasi efect il au si sampoanele asupra pielii capului.
– Soarele. Ca si celelalte tipuri de caldura, soarele usuca pielea, dar efectul lui este mult mai puternic. Razele ultraviolete patrund adanc in piele si distrug straturile de colagen si elastina. Asta inseamna ca pielea se va rida mult mai repede. De altfel, pielea arsa de soare arata ca si cum ar fi foarte uscata.

Citeste si:  Secrete machiaj de la Hollywood 6 (video)

Din fericire, pielea uscata se poate trata cu succes, acasa, atunci cand nu este rezultatul unei afectiuni dermatologice. Poate ca nu vei obtine o piele perfecta, insa, urmand cateva reguli simple, poti sa-ti pastrezi pielea hidratata si sanatoasa.
– Hidrateaza-ti pielea. Produsele hidratante aplicate pe piele impiedica apa sa iasa din tesuturi. Daca ai pielea foarte uscata, cele mai indicate sunt uleiurile, care se aplica pe pielea umeda. Uleiul ramane pe pielea mai mult decat crema si previne evaporarea apei de la suprafata pielii.
– Fa bai si dusuri scurte, cu apa calduta. Apa fierbinte si baile lungi indeparteaza uleiurile naturale de pe piele. O baie nu trebuie sa dureze mai mult de 15 minute, iar apa trebuie sa fie cat mai rece, evident, pana la limita confortului fizic.
– Evita sapunurile dure. Pielea uscata trebuie protejata cu creme usoare de curatare sau geluri de dus cu proprietati hidratante. Exista si sapunuri mai delicate, care contin uleiuri si grasimi. Probabil ca va trebui sa incerci mai multe marci pana o gasesti pe cea care ti se potriveste. Regula este ca pielea sa fie fina si moale dupa spalarea cu produsul respectiv.
– Nu-ti freca pielea cu prosopul. Dupa dus sau baie, tamponeaza pielea usor, cu un prosop moale, apoi unge-te imediat cu o crema sau un ulei.
– Foloseste un umidificator. Aerul cald si uscat care se gaseste in multe case face numai rau pielii noastre. Problema se poate rezolva cu ajutorul unui umidificator care se asaza undeva in camera sau se ataseaza sursei de caldura. Exista si dispozitive portabile pe care le poti lua la serviciu sau in vacanta. Singura conditie este ca el sa fie curatat des pentru a alunga bacteriile si ciupercile.
– Alege tesaturi blande. Tesaturile din fibre naturale, asa cum sunt bumbacul si matasea, permit pielii sa respire. Cele sintetice pastreaza umezeala in interior si irita. Si unele materiale naturale sunt indeajuns de aspre incat sa irite (de exemplu, lana). Conteaza si cu ce iti speli hainele. Detergentii de proasta calitate, cei cu parfumuri adaugate pot si ei sa irite si sa usuce.

Citeste si:  Vedete si operatii estetice

Cu toate aceste masuri, pielea ar trebui sa revina la normal, chiar daca nu va deveni perfect sanatoasa. Daca totusi nu se intampla asa, pielea uscata ar putea fi doar un simptom al unei afectiuni dermatologice si atunci controlul medical este obligaturiu. Exista mai multe boli care pot duce la o piele uscata si vindecarea lor depinde de rapiditatea cu care se intervine.

2 Comentarii
  1. nu-mi place uleiul de masline la mancare.mi se pare amar si il folosesc mai mult la gatit decat in salate din pacate….insa l-am mutat din camara in..baie!!!
    da ati auzit bine..in baie!
    dupa fiecare dush, baie,etc.. ma ung cat sunt eu de mare cu ulei de masline extra virgin..e demential!
    intra repede in piele, nu pateaza, catifeleaza pielea, o lasa moale, o hidrateaza 100% si daca va uitati la ingrediente o sa vedeti ca nu contine 15mii de chimicale de pe tabelul lui mendeleev asa ca e cel mai sanatos mod de a-ti hidrata pielea si de a o mentine tanara fara sa va mai temeti ca pielea absoarbe prostii;))

    PS: iarna il folosesc si pt fatza, seara, e f ok!

  2. Din experienta mea pot sa zic ca sunt foarte multe produse si remedii care zic ca te ajuta sa te vindeci de piele uscata dar fara succes. Dupa multi ani de cautare pot sa va recomand lotiune protectoare de la Gloves In A Bottle care pe mine m-a vindecat de pielea uscata si crapata. Recomand produsul cu incredere, la mine functioneaza perfect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.