fbpx

De ce imi cade parul ?

Cu totii pierdem intre 50 si 100 de fire de par zilnic. Este ceva normal si face parte din procesul de regenerare a parului. Iar cand ai 100.000 de fire, asa cum este normal, nici nu se observa cele 50-10 care lipsesc. Din pacate, uneori incepi sa observi pe pieptan sau in chiuveta cateva fire in plus. In timp, cele cateva fire devin tot mai multe, iar la un moment dat deja incepi sa-ti vezi scalpul de cate ori te uiti in oglinda.

Firele de par trec printr-un ciclu de crestere si repaos. Durata fiecarui ciclu variaza de la persoana la persoana. In general, faza de crestere, numita anagen, dureaza 2-3 ani, timp in care parul creste cu aproximativ un centimetru pe luna. Faza de repaos este numita telogen si dureaza 3-4 luni. La sfarsitul fazei de repaos, firul de par cade si in locul lui incepe sa creasca unul nou. Cand si acesta va cadea, va incepe o noua faza de crestere.

Caderea excesiva a parului sau, in termeni medicali, alopecia, poate afecta pe oricine, barbati, femei si copii. Alopecia definitiva este mai frecventa la barbati, dar nici femeile nu sunt cu totul ferite, mai ales dupa o anumita varsta. Totusi, alopecia femeilor este, in majoritatea cazurilor, temporara, iar cauzele ei trebuie cautate in modul de viata, igiena sau schimbarile hormonale ale corpului.

Alimentatia gresita, in special daca este saraca in proteine si fier, poate sa duca la caderea parului. Dietele prea drastice, incepute brusc, tulburarile de alimentatie si orice tip de nutritie deficitara poate avea acelasi efect.

Unele medicamente au ca efect secundar alopecia. Este vorba de cele folosite pentru tratarea gutei, depresiei, artritei sau hipertensiunii arteriale. Un efect asemanator pot avea contraceptivele orale, insa nu se stie de ce numai unele femei sunt afectate. Cat despre chimioterapie, aceasta este faimoasa pentru faptul ca provoaca alopecie. Dupa incheierea tratamentului, parul va creste la loc.

In timpul sau dupa o boala, chiar si una usoara, este posibil sa cada mai mult par decat cele 50-100 de fire zilnice. Riscul este mai mare in cazul bolilor autoimune (lupus, diabet).

Schimbarile sau dezechilibrele hormonale provoaca, de asemenea, pierderea temporala a parului. Este vorba de sarcina, nastere, menopauza, intreruperea tratamentului cu anticonceptionale, o tiroida prea activa sau prea „lenesa”. Pierderea parului poate sa inceapa abia la trei luni dupa o schimbare hormonala majora si probabil va mai dura inca trei luni pana cand parul va incepe din nou sa creasca. In timpul sarcinii, este normal sa ai parul mai bogat datorita actiunii estrogenului, insa cam la trei luni dupa nastere, vei incepe sa pierzi multe fire, care vor creste la loc peste alte cateva luni. In cazul dezechilibrelor hormonale provocate de o boala, este de ajuns sa te tratezi corespunzator pentru ca parul sa creasca din nou.

Produsele de styling si intretinere a parului au o actiune negativa daca sunt folosite excesiv. Chiar daca actiunea lor nu ajunge pana la radacina, este de ajuns ca deterioreaza firul de par, care se va rupe si va cadea. Evita pe cat posibil vopsirea, oxigenarea, permanentul sau indreptarea parului. Pentru un par sanatos, cel mai indicat este sa-l porti natural si sa-l usuci la aer.

Citeste si:  Targul Clothes Next Door la Arenele Romane

Si anumite coafuri pot sa te lase fara par. Alopecia de tractiune, caci asa se numeste boala, poate sa apara daca tii parul strans in coada sau coc, zilnic, timp de mai multe ore pe zi. La fel se intampla daca iti prinzi bigudiurile prea stranse.

Acestea sunt cauze banale, relativ usoare si cel mai des intalnite ale caderii parului. Dar nu intotdeauna lucrurile sunt atat de simple. Exista si alte afectiuni care se manifesta prin caderea parului :

Alopecia cicatriciala este permanenta si provocata de inflamarea si cicatrizarea foliculului. Din acel folicul nu va mai creste niciodata un nou fir de par. Este posibil sa se intample asa ceva la persoanele care sufera de lupus eritematos.

Alopecia areata este o boala autoimuna, cu cauza necunoscuta. Parul cade in totalitate pe zone mici, rotunde. Va creste la loc, dar este posibil sa cada din nou, la un moment dat.

Telogen effluvium este un tip de alopecie datorata unei schimbari in ciclul normal al firului de par. Radacina firului de par intra brusc in faza de repaos, iar firul cade. Se intampla cand treci printr-o trauma emotionala (moarte cuiva drag, stres foarte intens) sau fizica (o interventie chirurgicala, o boala grava, o scadere brusca in greutate, o afectiune metabolica). Radacinile isi vor reveni si parul va creste la loc dupa ce iti revii la normal, dar probabil va dura cateva luni.

Citeste si:  Fitness facial

Pentru ca niciodata nu poti sti care este cauza caderii parului, cea mai inteleapta decizie este sa consulti un medic, mai ales daca observi ca pierzi multe fire pe o zona redusa ca dimensiuni. Caderea brusca a parului poate sa fie semnul unei boli.

Orice ar provoca alopecia temporara, trebuie retinut ca nu iti poti recapata parul decat daca tratezi cauza. Pentru alopecia permanenta, nu exista niciun tratament care sa fie 100% eficient si, desi pe piata exista multe sampoane, lotiuni si pastile, majoritatea nu vor produce nicio schimbare. Unele rezultate s-au obtinut cu corticosteroizi injectati in scalp (pentru alopecia areata), cu Minoxidil si Anthralin, singurele aprobate de FDA si, oricum, rare in Romania. Toate celelalte lotiuni si sampoane nu au o eficienta dovedita.

Evident, prevenirea, acolo unde e posibil, joaca un rol important in sanatatea parului. Ajunge sa ai o dieta achilibrata, sa eviti produsele de styling si sa porti coafuri lejere. Insa, atunci cand cauzele nu sunt chimice sau mecanice, singura modalitate de a trata alopecia este tratarea cauzei sale. Daca in corp exista un dezechilibru hormonal, niciun sampon, oricat de scump, n-o sa te ajute.

3 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.