fbpx

Ingrijirea parului degradat

Parul tau e lipsit de stralucire, se electrizeaza usor, iar la pipait seamana cu o matura. Bietul de el este deteriorat si uscat. Cauzele pot fi multe. In aceasta perioada, este de vina si frigul iernii care tocmai a trecut, si caciulile groase pe care le-ai purtat, dar probabil ca si styling-ul prea frecvent a avut rolul sau.

Ce inseamna, mai exact, par deteriorat ? Firul de par este protejat la exterior printr-un strat de celule transparente, asemanatoare cu niste solzisori. Acest strat, numit cuticula, devine aspru, crapa, se toceste si se rupe sub actiunea diversilor factori nocivi.

Care sunt acesti factori nocivi? Ar fi destul de multi:

&nbsp&nbsp&nbsp• spalatul prea frecvent si prea viguros
&nbsp&nbsp&nbsp• pieptanatul si periatul prea frecvent
&nbsp&nbsp&nbsp• folosirea uscatorului de par
&nbsp&nbsp&nbsp• folosirea placii
&nbsp&nbsp&nbsp• decolorarea si vopsirea
&nbsp&nbsp&nbsp• permanentul
&nbsp&nbsp&nbsp• styling-ul cu diferite produse: ceara, fixativ, gel, etc
&nbsp&nbsp&nbsp• apa sarata (vara la mare)
&nbsp&nbsp&nbsp• clorul din apa (la piscina)
&nbsp&nbsp&nbsp• frigul, vantul

Enumerand acesti factori nocivi, avem deja o lista cu lucrurile care trebuie evitate. Problema este ca adesea neglijam sau uitam sa ne protejam parul asa cum trebuie si ne dam seama de greseala cand e deja prea tarziu.

Sigur ca poti incerca diversele sampoane, balsamuri si masti de par care promit sa refaca, dupa cateva folosiri, parul deteriorat. Insa, oricat de bine ar suna promisiunile din reclame, parul degradat NU poate fi reparat. Poate fi facut sa arate mai bine, dar nu poate fi reparat, asa cum vedem in reclame. Cuticulele distruse nu se mai refac niciodata complet. Singura solutie este sa astepti ca parul sa creasca, apoi sa ai mai multa grija de el.

Pana atunci, poti incerca sa-ti repari din greseala, facand parul sa arate putin mai bine. In primul rand, nu spala parul in fiecare zi, daca nu este foarte gras. O data la doua zile e mai mult decat suficient pentru un par normal sau uscat, care a fost aranjat natural, fara produse de styling. In schimb, cand folosesti ceara, fixativ sau gel, trebuie sa le indepartezi, prin spalare, cat mai repede cu putinta.

Citeste si:  Ce sunt obezogenii?

Dupa fiecare spalare, aplica un balsam care contine proteine si umectanti, adica glicerina, pantenol (vitamina B5). Umectantii tin apa in interiorul firului de par, prevenind uscarea. Balsamul se aplica de la jumatatea parului in jos, mai ales daca ai parul gras. De obicei, este degradata partea de jos a firului, de la varf pana la jumatate, radacinile fiind sanatoase. Aplicarea balsamului de la radacina nu face decat sa ingrase parul, care va necesita tot mai multe spalari, deci va fi tot mai degradat.
La sfarsit, indeparteaza balsamul cu apa cat mai rece. In general, apa fierbinte trebuie evitata pentru ca usuca parul. Apa rece mentine umezeala in firul de par si ii da stralucire.

Citeste si:  Machiaj smokey eyes in 3 pasi

Dupa ce ti-ai lipmpezit parul, nu-l freca cu prosopul, nu-l usca cu foehn-ul si nu-l tine acoperit. Lasa-l sa se usuce la aer. Ideal este sa nu-l perii cand e ud, pentru ca se rupe mai usor. Dupa ce s-a mai scurs din apa, unge parul cu putin ser cu silicon (cauta un produs gen masca de par cu silicon), substanta care netezeste putin cuticula si da stralucire parului.

In lipsa unui asemenea produs, unge parul cu ulei de masline sau din nuca de cocos, acopera-l cu un prosop sau o caciula si lasa-l asa peste noapte. Dimineata spala-l si lasa-l sa se usuce la aer.

Un comentariu
  1. Da…….in sfarsit sfaturi mai mult decat utile..,ba chiar adevarate sfaturi….simple, dar care dau rezultate sigure.Eu chiar am incercat aceasta metoda de ingrijire a parului,dupa niste decolorari mai agresive ….si a dat niste rezultate de necrezut.ULEIUL DE MASLINE este super bun si pentru ingrijirea pieli….,si daca asociem toate acestea cu un consum de cel putin 2l de apa pe zi…..ar fi mai milu decat suficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.