fbpx

Invata sa slabesti (I)

Probabil ca te-ai saturat de cate ori ai inceput o dieta. Sau de cate ori ti-ai spus “de luni, incep sa mananc mai putin”. Mereu lunea ne propunem sa rasturnam lumea. Poate si asta e o greseala. Slabitul nu este o treaba usoara. Totusi ne tot intrebam: de ce e atat de greu sa pierdem kilograme? Probabil si pentru ca abordam problema dintr-un unghi gresit.

Cel mai adesea, dietele sunt pline de constrangeri carora, de putine ori, reusim sa ne supunem pana la capat. Renuntam inainte de a ne atinge obiectivul. Fie ca e vorba de motivatie, de alegerea gresita a regimului sau de activitatea fizica insuficienta sau chiar inexistenta – toate acestea ne macina, in timp, moralul. Motivele sunt numeroase si a venit timpul s-o recunoastem: nu stim sa slabim!

Haideti sa vedem unde gresim. V-am pregatit o serie de articole prin care vom incerca sa identificam erorile pe care le comitem. Si sigur gresim din moment ce unele dintre noi nu mai au degete la maini pentru a numara datile cand au decis sa tina regim si ceva, undeva n-a functionat.

Citeste si:  Machiajul interzis pe canicula

De ce renuntam la diete?
Specialistii spun ca o facem pentru ca motivatia nu e destul de puternica sau nu e formulata corect. Mai este si o alta cauza, cea mai vizibila poate: frustrarea produsa de privatiunile pe care o dieta le presupune. Inainte sa ne pregatim corpul cu mai putina mancare sau cu mancare de alta calitate, inainte de a ne modifica total comportamentul alimentar, trebuie sa ne pregatim psihicul. Pentru ca da: slabitul este o lupta, cu noi insene in primul rand. Si, ca orice soldat, trebuie sa pornim cu ranita pregatita.

Etapa numarul 1: Pregatirea psihica

O dieta cere energie. Daca esti deja trecuta printr-un sir de diete, cel mai adesea ai nevoie de o motivatie beton. Bunele intentii nu sunt suficiente. Daca ne observam comportamentul alimentar, vom constata ca ne e greu sa rezistam tentatiilor. Asadar, inainte de a incepe sa numaram calorii trebuie sa ne punem urmatoarele intrebari:
De ce vreau sa slabesc?
Daca raspunsul este: ca sa plac altora, ca sa-mi fericesc iubitul, mama, colegii, mai bine o lasam balta. Daca raspunsul este pentru ca indicele meu de masa corporala e mai mare decat cel mediu, dar tu te simti bine in pielea ta, iarasi dieta e inutila.
Am ce-mi trebuie pentru a slabi?
Adica esti gata sa te privezi de anumite alimente, sa nu mai fii sedentara, sa ai grija de tine altfel, cu alte cuvinte, sa-ti schimbi total viata de zi cu zi? Inainte de a incepe dieta, afla daca nevoia ta de a slabi este una reala si nu una imaginara.
Am pe cine sa ma bazez?
Aici nu ne referim numai la profesionisti intr-ale slabitului (nutritionisti, coach, antrenori de aerobic), ci si la cei apropiati. Atunci cand facem publica intentia noastra de a slabi, vom resimti angajamentul ca fiind unul mai puternic si atunci vom fi mai putin tentate sa cedam.

Citeste si:  Coafura topknot in 3 pasi

Specialistii spun ca atitudinea noastra vis-a-vis de nutritie este strans legata de domeniul afectiv. Multe dintre noi stiu deja ce inseamna sa dea fuga la frigider sau la cofetarie atunci cand ne confruntam cu chestiuni stresante sau cand suntem supuse unor presiuni de ordin emotional.

Asadar, aceasta este prima lectie si poate cea mai importanta: slabeste pentru tine, nu pentru ceilalti. Gaseste un moment bun, stai de vorba cu tina insati si propune-ti obiective realizabile. Nu iti fixa drept tinta o pierdere fantezista de kilograme pentru ca dezamagirea va fi masiva si vei cadea in acelasi cerc vicios. Nu te increde nici in cei care-ti propun solutii minune, de genul “slabeste 10 kg pe luna”, indiferent de modul atractiv sau aparent inofensiv in care isi vand “marfa”. Inceteaza sa te invinovatesti, este o alta greseala majora in timpul dietelor: calcam stramb o data si renuntam.

Citeste si:  Impletituri pentru par mediu
Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.